Educație

Harta obiectivelor culturale din Odobeşti

Andrei Milcoveanu
10 sep 2013 1964 vizualizări
Pe prima stemă a oraşului era reprezentat Bachus călare pe un butoi

Prima hartă cu obiectivele culturale din Odobeşti va fi lansată sâmbătă, la Festivalul Tradiţional „Toamna Odobeşteană”, marcând o nouă etapă din proiectul de promovare turistică a oraşului Odobeşti. „Nu poţi vorbi despre turism într-o localitate fără o hartă turistică, cu ajutorul căreia cei care doresc să vizite localitatea să se poată ghida. Pentru început am realizat o hartă cu obiectivele culturale, urmând ca în etapa următoare să completăm această hartă, astfel încât să cuprindă toate obiectivele importante din localitate. Vreau să precizez că termenul cultural este folosit cu titlu generic. Odobeştiul nu este Parisul să avem mii de obiective culturale, dar pentru noi tot ce ţine de istoria oraşului, de viaţa religioasă şi arta prelucării strugurilor intră la capitolul generic al culturii”, a spus primarul Florin Vetrescu. Este adevărat, viţa de vie implică ani de muncă şi cercetare pentru obţinerea de soiuri de calitate, ca şi pentru prelucrarea strugurilor şi procesarea vinului. Pe de altă parte, din timpuri străvechi vinul a însoţit activităţile culturale şi nu a lipsit din cultul tuturor religiilor. Nu este de mirare că prima stemă a Odobeştiului, spre jumătatea secolului XIX, era de fapt reprezentarea stilizată a zeului Bachus, călare pe un butoi. Paradoxal, la Odobeşti butoaiele au lipsit, mai ales după ce a fost înfiinţată Mănăstirea Mera pe Moşia Odobeştilor, iar podgorenii nu au mai avut lemnul necesar fabricării doagelor pentru butoaie. Aşa de mare era criza de butoaie la Odobeşti încât toamna vinul era vândut direct din cadă sub formă de must. La aceasta s-au adăugat impozitele şi taxele vamale pe butoi, când acestea erau aduse de la Beciu sau Vârteşcoiu, de peste Milcov, adică din Ţara Românească. Nu a fost o întâmplare că în momentul înfiinţării Şcolii Viticole la începutul sec. XX, aceasta avea o clasă de dogari. Şi astăzi o stradă din oraş se numeşte Dogăriei. Culmea este că strada nu se află în fostul „cartier” al dogarilor de pe strada Nicolae Ioniţă, ci în spatele Sinagogii, fiind de fapt vechea stradă a Armenimii, într-un timp numită şi strada Izraelită deoarece se afla în mijlocul cartierului evreiesc, pe această stradă existând şi astăzi vechea şcoală eveiască. Harta obiectivelor din oraşul Odobeşti este în acelaşi timp o invitaţie la o călătorie, cel puţin imaginară, prin fascinanta lume a cramelor şi beciurilor, unde se păstra şi încă se mai păstrează vinurile. Evenimentul va avea loc la orele 17, la Sala de Spectacole din imobilul Bibliotecii Publice „Ana Georgescu”. (A. MILCOVEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
viorel i. iancu, acum 3874 zile, 6 ore, 2 minute, 37 secunde
Interesant. Aceasta harta ar trebui sa fie la indemana celor care propaga cultura, chiar si in formele exprimate mai sus. Fara a ne etala cultura nationala, chiar si cea locala, care va intregi pe citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.