Educație

Constantin Apostol, ”Război cu zurgălăi”

Valentin Muscă
6 sep 2013 1967 vizualizări
Romanul vorbeşte despre podgorenii odobeşteni din timpul Primului Război Mondial şi foloseşte numele unor personaje reale ale vechiului oraş, aşa că este posibil să vă regăsiţi bunicii în carte

După patru decenii de la prima ediţie, romanul scriitorului Constantin Apostol a fost reeditat de Casa de Cultură din Odobeşti şi va fi lansat în timpul Festivalului Tradiţional ”Toamna Odobeşteană”. Inspirat, probabil, din Duiliu Zamfirescu, care creat o saga a Comănăştenilor, Constantin Apostol a încercat să realizeze o serie de romane despre podgorenii odobeşteni, legând literar cele două lumi romaneşti prin faptul că fixează ca măr al discordiei celebra Vie Suzana din Dealul Beciului, lângă Faraoanele, patria scriitorului Duiliu Zamfirescu. Romanul are mai multe planuri, cu personaje din cele mai diverse. Pe lângă lumea pestriţă a târgului de pe Milcov, avem lumea colorată a Bucureştiului, unde Tudorache, fiul preotului Blându, ducea o existenţă de nabab. Fire aventuroasă la care mai visa din când în când Aretia, soţia lui Ilie Bucur, dulcea sa amantă, căreia îi lăsase ca amintire pe Valentina, Tudorache ne plimbă prin călătoriile sale la Marseille şi Alger. Nu întâmplător Alger, pentru că în această colonie franceză o mână de odobeşteni şi jărişteni au mers după 1900 şi au cumpărat „vie americană” pentru a reface podgoria distrusă de filoxeră. Enigmaticul Constantin Apostol este scriitorul care a nemurit Odobeştiul prin Amarul sânge al strugurilor (Ediţia I, Bucureşti, 1969; ediţia a II-a, Focşani, 2012) şi Război cu zurgălăi (Ediţia I, Bucureşti, 1971; ediţia a II-a, Focşani, 2013), reuşind să introducă Oraşul viilor domneşti în literatura română. Pentru un cititor oarecare, romanul rămâne o construcţie care descrie cu lux de amănunte viaţa dintr-un mic târg de provincie din timpul Primului Război Mondial şi primele zile după sfârşitul acestuia. Pentru un odobeştean, nepot sau strănepot al personajelor care populează această carte, romanul este o fântână inepuizabilă în care poate descoperi la tot pasul numele celor de ieri, faptele, bucuriile şi suferinţele lor. Profesor cu vocaţie, Constantin Apostol nu s-a mulţumit să romanţeze faptele acelor ani. A creat personajele sale, inspirându-se efectiv din numele şi prenumele reale ale odobeştenilor începutului de veac XX, sigur, unele, pe ici, pe colo, uşor modificate, încât cele două romane despre Odobeşti sunt, în opinia noastră, cele mai reuşite cronici despre viaţa localităţii de acum un secol. (Valentin MUSCĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.