Educație

Şcolile sunt pline de elevi bolnavi!

Raluca Manolache
3 sep 2013 1067 vizualizări
şcolile din Vrancea sunt pline de copii graşi deoarece nu ştiu să mănance sănătos şi de elevi care au vederea slabă u în ultimii ani situaţia s-a înrăutăţit

Elevii vranceni au probleme de sănătate dintre cele mai grave. Constatarea nu este rezultatul unei statistici, ci al bilanţului examenelor medicale din anul şcolar 2012-2013, realizat de medicii şcolari şi o parte dintre medicii de familie, centralizat de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vrancea.  Examinările s-au efectuat la preşcolari, la intrarea în grădiniţă, la elevii din clasele a I-a, a IV-a, a VIII-a, a XII-a şi din ultimul an al şcolilor profesionale. Au fost astfel examinaţi 8.618 elevi dintre care 4.340 de fete şi 4.278 de băieţi. Din punct de vedere al dezvoltării fizice, a crescut numărul copiilor dizarmonici cu plus de greutate, adică obezi. Această dizarmonie cu plus de greutate creşte de la varsta preşcolară pană la varsta de 18 ani cu precădere în oraşe, unde copiii au acces la toate produsele nesănătoase. Astfel, în evidenţe au intrat 888 de elevi graşi. Mai sunt însă şi situaţii în care copiii au mai puţine kilograme decat ar trebui. În această situaţie se află 726 de elevi. Evaluarea stării de sănătate a copiilor a mai scos la iveală că elevii au probleme şi cu vederea, iar unii sunt mult prea slabi sau mult prea mici de statură pentru varsta pe care o au.  Astfel, 387 de copii au vicii de refracţie, 258 suferă de obezitate de origine neendocrină, 123 de copii suferă de tulburări de vorbire, 103 copii au hipotrofie ponderală şi 59 de copii sunt afectaţi de hipotrofie staturală. „În ceea ce priveşte somatometria (studiul dimensiunilor corpului omenesc – n.r.) – faţă de anul şcolar precedent se observă o uşoară scădere la nivelul judeţului a numărului de armonici şi o creştere a numărului de dizarmonici (atat cu plus de greutate cat şi cu minus de greutate), atat în mediul urban cat şi în mediul rural. În ceea ce priveşte aprecierea stării de sănătate se constată o creştere a prevalenţei generale şi o creştere a numărului de subiecţi bolnavi odată cu varsta”, spun specialiştii DSP Vrancea.

Ce s-a întamplat în ultimii cinci ani?

DSP Vrancea a făcut şi o analiză a afecţiunilor care-i afectează pe elevi pe ultimii cinci ani. „În ultimii cinci ani se observă o creştere a prevalenţei generale de la 13,15% în anul şcolar 2009/2010, la16,69% în anul şcolar 2012/2013. Dacă primele locuri sunt ocupate constant de viciile de refracţie (2012-2013) şi de obezitate de origine neendocrină, ierarhia este completată de afecţiuni precum: sechele de rahitism, tulburări de vorbire, alte boli endocrine şi de metabolism, afecţiuni cronice ale amigdalelor, deformări caştigate ale coloanei vertebrale, întarzierea mintală uşoară, hipotrofia ponderală şi hipotrofia staturală”, mai spun specialiştii DSP. Aceştia cer părinţilor şi profesorilor să fie mai atenţi la starea de sănătate a celor mici pentru că unele boli se pot agrava în timp. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.