Educație

Un nou număr al revistei Milcovia

Sorin Tudose
1 sep 2013 1720 vizualizări
în ultimul număr apărut pe piaţă, profesorul universitar Gheorghiţă Geoană scrie un călduros articol despre profesorii săi, sovejenii Florica şi Iulian Albu

Asociaţia Personalului Didactic “Simion Mehedinţi” a lansat recent cel mai recent număr al revistei regionale de studii Milcovia. Numărul actual este dedicat profesorului Dimitrie F. Caian şi are peste 15 articole scrise, printre alţii, de bibliotecarul Gabriel Funica, profesorul universitar Gheorghiţă Geană, muzeograful Dumitru Huţanu şi de conf. universitar Costică Neagu. De asemenea, revista de 150 de pagini are şi aproape toate prezentările susţinute la Atenul Popular “Maior Gh. Pastia” pe data de 4 iulie, cu ocazia Zilelor Municipiului Focşani. Aşadar, în publicaţia fondată în perioada interbelică puteţi citi articole despre Maiorul Pastia, despre publicistul I. M. Dimitrescu, despre Liga Culturală şi Focşanii, respectiv despre Caian, primarul oraşului nostru în urmă cu mai bine de un secol. În ultimele pagini ale Milcoviei profesorul Gheorghiţă Geană scrie un călduros text cu privire la foştii săi profesori, sovejenii Florica şi Iulian Albu, dascăli de altădată. “Ea: o visătoare… Rezemată de sobă, ne recita din Eminescu, apoi rămanea cu privirea pierdută dincolo de fereastra prin care se zărea linia molcomă a dealului dindărătul primăriei. Din Coşbuc versurile nu mai erau doar spuse, ci declamate, ca şi cum ar fi răsunat nu într-o sală de şcoală, ci pe scena unui mare teatru. (…) El: preda istoria şi georgrafia ca pe nişte discipline surori, aşa cum le închipuise Herder (Istoria e geografie în mişcare). Parcă îl văd şi acum mergand la tablă şi randuind cu creta ideile, într-o schemă simplă şi cupriznătoare, ca o pastilă uşor de administrat. Ne învăţa să luăm notiţe (chestie de facultate, ce mai!), timp în care trecea printre bănci, grijuliu, căutand cu privirea caietele noastre: «Atenţie, Cutărică: ţi-am spus că nu se prescurtează după vocală!...»”, îşi portretizează foştii dascăli profesorul universitar Gheorghiţă Geană. Un alt articol interesant este scris de Răzvan Chiriac, profesor la Colegiul Naţional “Al. Vlahuţă” Ramnicu Sărat şi totodată administratorul blogului Retro-Ramnic, o pagină virtuală despre vechiul Ramnic. Intitulat “Tatra Albă” articolul vorbeşte despre frumuseţea şi pitorescul locurilor din Slovacia şi dezvăluie un amănunt cat se poate de interesant. Ciobani romani de acum cateva secole au tot mers cu ovinele prin Carpaţi pană au ajuns pe actualul teritoriu al Slovaciei unde s-au şi stabilit, motiv pentru care multe tradiţii şi obiceiuri din zona respectivă sunt mai mult decat asemănătoare cu ale romanilor. Cei interesaţi de revistă pot cere relaţii la Casa Corpului Didactic din spatele Primăriei. Revista Milcovia a fost înfiinţată în 1930 de către geograful N. AL. Rădulescu. (S. TUDOSE)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.