Educație

Vladimir Ghika a fost canonizat

Valentin Muscă
1 sep 2013 3271 vizualizări
Eveniment istoric pentru români: Monseniorul Vladimir Ghika(1873-1954) a fost canonizat printr-o procesiune solemnă desfăşurată la Bucureşti, într-o bazilică amenajată special la Pavilionul Expoziţional Romexpo.


Cu aceasta, Biserica romano-.catolică a făcut dreptate miilor de martiri români care zac în gropile comune din fostele închisori şi lagăre de exterminare din anii ’50-’60.  După 24 de ani de la căderea fostului regim şi politizata condamnare a comunismului făcută de fii foştilor torţionari iată că Biserica a avut curajul să facă o primă canonizare a unui martir român. Reuşita se datorează papei Francisc I care din primele zile ale pontificatului a anunţat că dosarul canonizării va intra în linie dreaptă. În mai puţin de jumătate de an promisiunea papei a devenit hotărâre a Bisericii Latine şi un sobor de slujitori catolici, sub conducerea cardinalului Angelo Amato l-a proclamat pe Vladimir Ghika, Fericit al Biserici romano-catolice.

O lecţie de istorie vie, din care Prea Fericitul Patriarh Daniel şi cei 50 de Prea Sfinţiţi episcopi ortodocşi trebuie sâ înveţe din mers pentru a recupera cel puţin imagologic, imaginea desuetă în care a ajuns Biserica Ortodoxă Română, care refuză sistematic să înceapă procedurile de canonizare a Sfinţilor închisorilor. Papa Francisc a avut curajul să lase Justiţia să controleze finanţele Vaticanului, Procuratura să aresteze un arhiepiscop pentru corupţie şi în acelaşi timp să reconsidere trecutul, aducând recunoştinţă mărturisitorilor din timpul regimului comunist. Noi stăm cu marii corupţi şi puşcăriabili la masă, le acordăm distincţii patriarhale şi cruci episcopale, le cununăm şi botezăm odraslele prin proceduri necanonice, încoronăm regii ţiganilor în bătaie de joc în Biserica Sfântului Neagoe Basarab de la Curtea de Argeş şi ne luptăm să adunăm jumătate de miliard de euro din buzunarul românilor pentru a finaliza o faraonică şi inutilă Catedrală a Neamului. Până când BOR va reveni cu picioarele pe pământ, printre realităţile unei ţări în care unul din trei români trăieşte sub pragul de sărăcie, să ne bucurăm împreună cu fraţii noştri romano-catolici pentru că de astăzi un sfânt român s-a înălţat din groapa comună de la Jilava pe frontispiciul Bisericii. (Valentin MUSCĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.