Educație

Dionisie cel Mic, părintele erei creştine

Valentin Muscă
30 aug 2013 4181 vizualizări
Românii din Italia pot fi mândri că Dionisie s-a născut în Dobrogea, a studiat în Orient, apoi a mers la Roma unde a creat calendarul creştin şi a tradus cele mai importante texte bisericeşti

Pe 1 septembrie începe Anul bisericesc şi tot pe 1 septembrie creştinii îl pomenesc pe Dionisie Exiguus (cel Mic), călugărul care acum 15 secole a făcut în aşa fel încât calendarul Europei creştine să se socotească de la naşterea lui Hristos. Dacă astăzi, în ciuda diversităţii culturale, există din raţiuni practice un calendar comun, spre sfârşitul antichităţii fiecare regat, imperiu sau trib avea propriul calendar, calculat în funcţie de un eveniment politic ori religios important sau de data fondatoare a imperiului, cum era cazul Romei. Întrucât Europa devenise creştină, cel puţin spaţiul mediteraneean, Apusul, Estul şi centrul continentului, utilizarea mai multor calendare şi a tot atâtor modalităţi de calculare a sărbătorilor creştine crea confuzii printre Bisericile locale şi nu mai corespundea unei realităţi, aceea a unei Europe creştine. Deşi au existat mai multe încercări, cel care a reuşit să se impună a fost tocmai Dionisie şi soluţia sa, care era simplă şi uşor de calculat. După 5 secole în care creştinii calculau timpul în funcţie de anumite calendare ale religiilor antice, graţie propunerii călugărului Dionisie, era creştină, care număra anii de la naşterea lui Hristos, s-a impus în lumea civilizată. E drept, calendare străvechi au rămas în uz până târziu, spre sfârşitul Evului Mediul. Şi la noi, la români, anii au fost calculaţi până în ajunul epocii moderne, socotindu-se de la „Facerea lumii”, deşi ar fi fost mult mai practic ca românii să fi adoptat modelul Occidental. O oarecare aversiune însă faţă de Biserica romano-catolică, moştenită din Imperiul Bizantin, ne-a ţinut departe de evoluţia calendarului Occidental şi a avut consecinţe negative în Biserica Ortodoxă Română în momentul când a trebuit să actualizăm calendarul în 1924. Românii care muncesc în Italia  pot fi mândri că acest Dionisie cel Mic s-a născut undeva în Dobrogea, a studiat la şcolile din oraşele antichităţii orientale, apoi a mers la Roma unde a creat calendarul creştin şi a tradus pentru occidentali cele mai importante colecţii de legi bisericeşti. A fost o vreme când lumina venea din Orient, acum nu mai interesează pe nimeni ştiinţa de carte, singurul lucru care a pus stăpânire pe noi este banul şi pentru acest ban nenorocit muncim de dimineaţa până noaptea şi nu mai ţinem cont de nici un sfânt, calendar sau sărbătoare! (Valentin MUSCĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.