Educație

ATASAMENTE!!! Pesediştii şi-au avansat soţiile profesoare.17 directori de şcoli au fost schimbaţi

Ziarul de Vrancea
30 aug 2013 16083 vizualizări
Conducerea Inspectoratului Şcolar a schimbat ieri 17 directori de şcoli şi un sfert din garnitura de inspectori, evident după ce listele cu noii numiţi au fost avizate de partid.Pentru a face loc mai multor oameni noi, şefele IŞJ au bucăţălit normele.Aşa se face că cinci inspectori şcolari pleacă din post şi vin în locul acestora nouă, între care şi controversatul profesor de sport Ionel Ambrozie, cel care tanjea de ani de zile pentru un fotoliu de şef .Ziarul nostru vă prezintă lista celor schimbaţi, dar şi reacţiile de după anunţarea deciziilor din şedinţa Consiliului de Administraţie

17 directori de şcoli şi cinci inspectori au fost înlocuiţi din funcţii în cadrul Consiliului de Administraţie de ieri de la nivelul IŞJ Vrancea. Şedinţa care a durat peste două ore s-a lăsat cu surprize: aducerea profesorului Ionel Ambrozie (PSD) în instituţie pe jumătate de normă de inspector de educaţie fizică şi sport, funcţie pe care nu a ascuns că şi-o doreşte de mulţi ani. Mihail Fasan, de la Colegiul Tehnic “Edmond Nicolau”, a obţinut şi el jumătate de normă la învăţămantul profesional şi tehnic, în timp ce consilierii locali Liviu Oloeriu şi Enache Pătraşcu şi-au avansat soţiile. Inspectoratul Şcolar a fost reorganizat, astfel că apar norme noi şi, bineînţeles, şi nume noi. Deşi Ministerul a decis tăierea la 1,5 norme, conducerea IŞJ, proaspăt reconfirmată în funcţie, a bucăţălit normele astfel încat să păstreze în instituţie oamenii de bază, dar şi să facă pe placul partidului ale cărui presiuni şi-au spus cuvantul. Astfel, în cadrul IŞJ funcţionează trei departamente, unul dintre acestea, cel administrativ, rămanand neschimbat. A fost reorganizat Departamentul Descentralizare şi Management Instituţional, dezvoltarea resursei umane, unde a fost tăiată o jumătate de normă. Aici vor funcţiona din septembrie două nume noi: este vorba despre directorul Colegiului Economic “M. Kogălniceanu”, Bogdan Ciobotaru, care a fost avansat la IŞJ pe jumătate de normă de inspector pentru dezvoltarea resursei umane, şi profesorul de limba franceză Ionuţ Ţandără, de la Colegiul Cuza, care va împărţi cu Lidia Dumbravă 1,5 norme de inspector pentru proiecte educaţionale. Ceilalţi trei inspectori care fac parte din acest departament sunt Ion Ionaşcu – inspector cu 0,5 norme pentru învăţămant particular şi alternative educaţionale, Cristi Ştiru – o normă inspector pentru managementul resurselor umane şi Robert Graur – 0,5 norme inspector pentru educaţie permanentă.
 

Posturi înjumătăţite pentru a le face loc rudelor membrilor de partid
 

Noutăţi sunt şi la Departamentul Curriculum şi Controlul Asigurării Calităţii unde a dispărut o normă, dar sunt mai mulţi inspectori. Explicaţia este simplă: au fost înjumătăţite unele norme, cum sunt cele de inspector la limba romană, la matematică sau la discipline tehnice. Astfel, inspector şcolar pentru limba romană a fost numită profesoara Anişoara Piţu de la Şcoala “Duiliu Zamfirescu” Focşani, care va conta doar pentru învăţămantul gimnazial. Aceasta va împărţi norma cu Silvia Chelariu care va rămane în inspectorat, dar numai ca inspector de limba romană pentru liceu. La fel s-a întamplat şi la matematică, unde norma fost împărţită între doi inspectori mai vechi: Fănel Lipan – care va răspunde de gimnaziu şi Daniela Sarghie – care se va ocupa de liceu. O altă normă împărţită este cea a Tincuţei Zahariuc, inspector pentru discipline tehnice, care se va ocupa doar de “servicii” lăsandu-i partea “tehnică” profesorului Mihail Fasan de la Colegiul “Edmond Nicolau”. Un alt nume nou este al profesorului Codruţ Lovin de la Colegiul “Edmond Nicolau”, care se va ocupa cu jumătate de normă de biologie. Profesoara Silvia Bocăneanu de la Şcoala “Ion Basgan” l-a înlocuit pe Dorin Cristea, inspector de istorie şi socio-umane, iar profesorul de educaţie fizică Ionel Ambrozie, care este şi membru în CA la SC ENET SA, se va ocupa, tot cu jumătate de normă, de ceea ce înseamnă activitate fizică de la nivelul şcolilor. Învăţătoarea Gabriela Oloeriu de la Şcoala “D. Zamfirescu” i-a luat locul Linei Vlăsceanu la învăţămant primar şi preşcolar, iar profesoara pentru învăţămant primar Maria Costache de la Şcoala Cornetu a înlocuit-o pe Ana Gavrilescu la minorităţi. Răman pe funcţii Emil Radu, Marilena Gurgu, Svetlana Baciu, Maria Dochia, Dănuţ Săcrieru, Marilena Oprea, Silvia Chelariu, Tincuţa Zahariuc, Doina Collavini, Daniela Sarghie, Ion Dragu şi Aurora Lefter.
 

Reacţii diferite ale “înlocuiţilor”
 

Inspectorii înlocuiţi au primit vestea trecerii la catedră în mod diferit. Unii nu s-au prezentat ieri la inspectorat, în timp ce alţii au fost la serviciu unde s-au achitat de sarcini. Este cazul inspectoarei Ana Gavrilescu, care a fost ieri la Bacău unde a asistat un candidat ce a susţinut ultima probă de bac pe patul de spital.

Bănel Bărbieru lasă locul profesorului Bogdan Ciubotaru, directorul de la Economic

Bănel Bărbieru (PDL) a fost prezent la şedinţa de CA şi mărturiseşte că a votat noua organigramă a IŞJ. “Era firesc să apară şi o asemenea schimbare. A fost opţiunea inspectoratului. Ieri am fost chemat la o discuţie în cadrul căreia mi s-a sugerat că s-ar putea să fiu înlocuit”, ne-a declarat Bănel Bărbieru, care s-a ocupat de perfecţionarea cadrelor didactice în ultimii ani. “Ieri (n.r. joi) am aflat că va veni altcineva pe post”, ne-a spus şi Dorin Cristea, după CA-ul de ieri de la IŞJ. Cea care a aflat printre ultimii că de luni se va întoarce la catedră este Lina Vlăsceanu, care s-a ocupat în ultimul an de cele mai grele domenii: învăţămantul primar şi preşcolar. Aceasta a revenit ieri la amiază de la Piatra Neamţ unde a participat la o consfătuire.


Învăţătoarea Lina Vlăsceanu pleacă din inspectorat după şapte ani

“Mă aşteptam de anul trecut să vină altcineva cand au fost şi alţi colegi înlocuiţi. De curand însă nu mi s-au transmis semnale în acest sens, deşi mi s-ar fi părut normal să fiu anunţată. A fost un an destul de greu, în care am dus şi învăţămantul primar şi pe cel preşcolar. Nu a fost uşor. Îi doresc doamnei Oloeriu mult succes pentru că va avea nevoie. O aşteaptă un an  foarte greu”, ne-a declarat Lina Vlăsceanu. Aceasta a venit în IŞJ cand la şefia acestuia era Dănuţ Popoiu, în anul 2006, aceasta fiindu-i cumnată fostului general. Acum Lina Vlăsceanu se va reîntoarce la catedră la Şcoala Paltin.
 

Învăţătoarea Oloeriu nu este specializată pentru postul pe care a fost avansată
 

Numele Gabrielei Oloeriu a fost vehiculat încă de anul trecut pentru funcţia de inspector pentru învăţămant primar, aceasta fiind soţia consilierului local PSD Liviu Oloeriu. Mandatul acesteia va fi unul greu avand în vedere că are de gestionat cele mai grele domenii din IŞJ, avand de înfruntat şi orgoliile directoarelor de grădiniţe. Potrivit unor surse, Oloeriu nu ar fi potrivită unei asemenea funcţii, neavand dublă specializare. Mai mult decat atat, nu a absolvit niciun curs de management educaţional, accederea ei în corpul de experţi anul trecut făcandu-se pe uşa din dos. Singurul merit al acesteia ar fi faptul că este soţia consilierului PSD Liviu Oloeriu, după cum spun surse din IŞJ.
 

Revoltă a rromilor pentru schimbarea Anei Gavrilescu
 

Liderii de la Partida Romilor Pro-Europa au cerut socoteală ieri la IŞJ cu privire la schimbarea inspectoarei pentru minorităţi, Ana Gavrilescu, cu Maria Costache

Schimbarea inspectoarei Ana Gavrilescu a provocat nemulţumirea Partidei Romilor Pro-Europa, preşedintele acesteia şi caţiva membri mergand ieri la IŞJ pentru a-i cere socoteală inspectoarei generale. “Contestăm decizia de înlocuire a dnei Gavrilescu pentru că nu s-a luat în calcul recomandarea noastră de susţinere a ei. Am lucrat foarte bine cu dumneaei, am avut multe proiecte. Cred că vom face un miting de susţinere. Vom lua numărul deciziei de înlocuire pe care o vom contesta în instanţă”, ne-a declarat preşedintele filialei Partidei Romilor Pro-Europa, Valerică Ciubotaru. Acesta a depus la IŞJ o scrisoare de recomandare a Anei Gavrilescu pentru funcţie, semnată de deputatul Nicolae Păun. “Dna Ana Gavrilescu este o persoană dinamică, perseverentă, punctuală, cu bune abilităţi de comunicare, demonstrate în relaţia cu organizaţiile interguvernamentale ale romilor, cat şi cu instituţiile şi autorităţile statului, sprijinind activ în ultimii ani implementarea proiectelor administrative şi educaţionale destinate etniei romilor. (…) Dna Ana Gavrilescu este o persoană respectată şi apreciată de către toţi liderii romilor din judeţ”, se arată în scrisoarea semnată de deputatul Nicolae Păun. În acest context merită precizat că Ana Gavrilescu este membră a Partidei Romilor.
 

Inspectorul general vrea eficientizare
 

Consiliul de Administraţie în care s-au aprobat schimbările a fost condus de inspectorul Vasilica Zaharia şi a durat 2 ore

Inspectorul general al IŞJ, profesoara Vasilica Zaharia, justifică înjumătăţirea posturilor şi creşterea numărului de inspectori prin eficientizarea activităţii, mai ales că anul viitor vor exista numeroase examene şi teste chiar şi la clasele primare, pentru a nu fi pusă prea multă presiune pe un număr mic de persoane. “Am considerat că pot veni pe aceste posturi cadre didactice care să fie mai implicate în rezolvarea problemelor. Am împărţit unele posturi în ideea că în afara cerinţelor postului, noii inspectori să primească şi alte sarcini, avand în vedere că anul şcolar viitor va fi unul cu foarte multe examene”, a declarat Vasilica Zaharia. Despre înlocuirea Anei Gavrilescu cu Maria Costache la învăţămantul pentru minorităţi, inspectorul general precizează că aceasta din urmă a fost recomandată de comunităţile de rromi din Tîmboieşti şi Slobozia Bradului.
 

Ce spun noii avansaţi
 

Unul dintre cei mai fericiţi profesori este proaspătul inspector de educaţie fizică Ionel Ambrozie, care a ravnit la această funcţie în ultimii ani. “Vin cu cele mai bune ganduri pe această funcţie şi îmi doresc să răman alături de colegii mei, profesorii de educaţie fizică şi sport. Vreau să demarăm un nou proiect şi să realizăm multe pentru această disciplină. Sunt unele probleme rămase nerezolvate şi cred că putem face lucruri foarte bune în perioada următoare. Cred că putem aduce din nou această disciplină pe lista materiilor de la bacalaureat. De asemenea, alături de colegii mei vreau să luptăm pentru două ore de educaţie fizică şi sport în şcoli. Sper să avem o colaborare bună cu autorităţile locale şi cu Direcţia pentru Sport şi Tineret”, a declarat prospătul inspector Ambrozie. Performanţă şi corectitudine sunt cuvintele după care se ghidează Bogdan Ciubotaru, noul inspector pentru dezvoltarea resursei umane.“La IŞJ merg cu aceleaşi ganduri bune cu care am acceptat funcţia de director de la Colegiul Economic şi vreau să facem performanţă într-un mod cat se poate de corect”, ne-a precizat inspectorul. Ionuţ Ţandără o va ajuta pe Lidia Dumbravă la implementarea proiectelor educaţionale (POS DRU). Acesta s-a făcut remarcat prin proiectele în care a fost implicat, mai ales în ultimul an, echipa CNC pe care a coordonat-o caştigand premiul I la un concurs naţional de mascote, iar în vară iniţiind mini-turul Vrancei pe bicicletă. “Cine trebuie a văzut că m-am implicat în proiecte şi ştiu să le manageriez. Mi s-a cerut un CV şi am răspuns solicitării. În noua funcţie îmi propun multe, dar aştept întai fişa postului. Probabil va fi o muncă intensă pe proiecte europene POS DRU pentru care există un interes major din moment ce s-a suplimentat norma. Cred că voi face echipă bună cu d-na Lidia Dumbravă”, ne-a declarat profesorul Ionuţ Ţandără.
 

Soţie de consilier şi director demisionar la conducerea unor şcoli
 

14 unităţi de învăţămant vor începe anul şcolar cu noi conduceri, la trei dintre acestea fiind înlocuiţi atat directorii plini, cat şi adjuncţii. Noii directori sunt în mare parte membriiPSD, cum este cazul Şcolii “Ştefan cel Mare” Focşani, unde directorul adjunct, profesorul de educaţie fizică Maricel Ungureanu – membru PSD, a fost avansat plin, iar adjunctă a fost numită profesoara de informatică Maria Pătraşcu, nimeni alta decat soţia consilierului PSD Enache Pătraşcu. La Şcoala “Duiliu Zamfirescu” Focşani adjunctul Petrică Moraru a fost avansat plin, iar adjunct îi va fi profesorul de matematică Laurenţiu Ţibrea, fost director al şcolii, dar care a demisionat invocand motive personale. Şcoala a fost implicată în numeroase scandaluri cat timp aceasta a fost condusă de Laurenţiu Ţibrea. La Şcoala 7 profesorul de matematică Marin Strapciuc a fost înlocuit cu profesoara de limba romană Mirela Nistor Fenechiu, iar la Şcoala “Nicolae Iorga” Ioana Sîrbu a fost înlocuită cu profesoara de geografie Daniela Trandafir. Şcoala 3 se vede cu director adjunct, după ce a funcţionat anul trecut şcolar doar cu un singur director. Astfel, la conducerea unităţii a fost numit profesorul de matematică Mihai Neagoe, care i-a ţinut locul Tincuţei Apostu cat aceasta s-a aflat în concediu medical, ce va fi secondat de profesoara de limba romană Tatiana Bănică. Şcoala “Ion Basgan” Focşani şi-a păstrat directorul plin, dar a caştigat un adjunct nou, în persoana

Profesoara Lăcrămioara Buscă a fost avansată director adjunct la Şcoala “Ion Basgan”

Lăcrămioarei Buscă, care l-a înlocuit pe Gheorghe Sterea, proapăt pensionat. Lăcrămioara Buscă s-a făcut remarcată prin iniţierea unui proiect cu o şcoală din SUA. “Poate va reuşi să mobilizeze şi alte cadre didactice în astfel de proiecte”, a fost motivaţia Vasilicăi Zaharia în alegerea acesteia la conducerea şcolii. În mediul rural migraţia directorilor PDL la PNL a dat roade, aici fiind înregistrată o singură schimbare: a directorului de la Şcoala Bordeşti, unde Alexandru Rotariu şi-a exprimat dorinţa de a nu mai fi numit la carma unităţii. Şcoala va fi condusă de luni de Daniela Burducea.
 

Licee decapitate
 

Tensiunile dintre directoarele de la Colegiul Tehnic “Gheorghe Asachi” şi-au spus cuvantul, ambele fiind înlocuite. În locul Mihaelei Horeangă a fost numită profesoara Marilena Răvaş, care va fi secondată de Maria Drăgan. Directori noi sunt şi la Colegiul Auto, unde ultimul cuvant l-a avut inspectorul adjunct Luminiţa Balaban. Director plin, în locul lui Ioan Negoescu, care a cerut IŞJ să nu-i prelungească mandatul, a fost numit inginerul Ionel Lavric, care va face echipă cu profesoara de limba romană Mihaela Zară - noul director adjunct. Avansarea lui Bogdan Ciubotaru la IŞJ a determinat numirea unui alt director la Colegiul Economic, în persoana profesoarei Cristina Gheorghiţă. Mandatul de secund al Sonicăi Dărmănescu a luat sfarşit odată cu numirea lui Marian Dorin Stanciu director adjunct. Ultima unitate unde au fost făcute numiri este Liceul Tehnologic Odobeşti, de unde Gabriela Bocsok, cea care a asigurat interimatul, s-a transferat la Colegiul Economic. Noua directoare a Liceului Tehnologic Odobeşti este Adela Corina Agafiţei, profesoară de fizică-chimie, dar titulară pe catedra de protecţia mediului.
 

Directoarele de grădiniţe, acuzate de management neperformant

Schimbări au fost realizate şi la trei grădiniţe, toate din Focşani. Directoarea Grădiniţei 13, Oana Monica Negoiţă a fost înlocuită cu

Viorica Pristavu este noua directoare a Grădiniţei 13

Viorica Pristavu, Mariana Călin de la Grădiniţa 1 cu Lucica Drăstaru, iar Mihaela Dogaru de la Grădiniţa 18 a fost înlocuită cu Gigea Dima. “La aceste unităţi de învăţămant preşcolar au fost deficienţe de management de-a lungul timpului”, a precizat inspectorul general al IŞJ. Dacă la Grădiniţa 1 era oarecum aşteptată schimbarea, la Grădiniţa 13 înlocuirea directorului a constituit o surpriză. Ceea ce a cantărit în luarea acestei decizii se pare că a fost gafa directoarei Oana Monica Negoiţă, care dintr-o eroare şi-a scos la concurs propriul post. Atenţionată de departamentul de resurse umane, aceasta a revenit cu o nouă adresă prin care a anulat-o pe prima. Pentru celelalte unităţi au fost reconfirmaţi directorii şi directorii adjuncţi care au ocupat aceste funcţii în anul şcolar 2012-2013, a transmis IŞJ.
 

Doar patru directori au concurs
 

Atat noii directori, cat şi cei care au rămas pe funcţii  au fost numiţi cu detaşare în interesul învăţămantului pană la organizarea concursului, dar nu mai tarziu de 31 august 2014. Deciziile de numire ale directorilor din afara Focşaniului au fost trasmise deja de ieri prin fax, urmand ca celor din Focşani să le fie emise luni. Şefa IŞJ spune că selecţia s-a făcut ca urmare a CV-urilor depuse încă de anul trecut la inspectorat, la care s-au adăugat “informaţii de la colegi”. “Anul trecut au fost depuse cate 10-12 CV-uri de la fiecare şcoală”, ne-a spus Vasilica Zaharia. În realitate, sursele noastre spun că lista a fost avizată mai întai de PSD, partid care susţine conducerea inspectoratului. Aşa se face că liberalii nu prea au avut multe de spus în alegerea oamenilor care se vor ocupa de destinele şcolilor. La finele lunii septembrie IŞJ va trebui să stabilească directorii la alte patru unităţi şcolare: Colegiul Unirea, Liceul “G. G. Longinescu”, Liceul Teoretic Dumitreşti şi Şcoala Găgeşti – Boloteşti. Directorii acestora, Cornel Noană, Ştefan Moraru, Sorinel Stănilă şi Ion Purdel, sunt singurii care ocupă funcţiile prin concurs, după ce MEN a “greşit” în favoarea lor cu un an, fiindu-le emise cu întarziere deciziile de numire semnate de ministrul educaţiei. (Mihaela VLĂDESCU)

 
         
         
         
         
   
         
 
         
         

Fisiere atasate

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 42

Adaugă comentariu
Stefan cel Mare, acum 3886 zile, 20 ore, 21 minute, 16 secunde
DOMNILOR SEFI !! IN ROMANIA A FOST DESFIINTAT CONCURSUL SAU NU STIU EU?? MA INTREB CATE DINTRE NUMELE NOI AR FI PARTICIPAT??
morena, acum 3887 zile, 13 ore, 49 minute, 5 secunde
intrebati-i pe cei care au ramas pe posturi cine i-a adus acolo la inceput si de partea cui erau!de fapt nu ma mir,interesul poarta fesul,te faci frate cu dracul ca sa treci puntea!pacat de d-na citeste integral
alina, acum 3887 zile, 16 ore, 41 minute, 51 secunde
dragii mei, comentatori imi pare ca va contrazic materialele in legatura cu gradinita 13,dar sa stiti ca isj -ul a cunoscut-o mai bine pe directoare decat voi.Cercetati si veti descoperi!Aparentele citeste integral
Ulise Grosu, acum 3888 zile, 25 minute, 42 secunde
Stimati Postaci, V-am citit cu atentie comentarita pe care am coroboratul cu eseul meu "De la prof. Dimitrie F Caian la prof. Dan Popoiu" si m-a cuprins un sentiment de mila si compasiune citeste integral
freq, acum 3888 zile, 3 ore, 56 minute, 19 secunde
Curiozitatea nu are morala. E poate cea mai imorala dorinta a omului.
tudor, acum 3888 zile, 13 ore, 39 minute, 3 secunde
Se intelege ca romii protesteaza cerand-o inapoi pe doamna Gavrilescu; li se potrivesteeee...mănușă, nu alta!
bella, acum 3888 zile, 13 ore, 41 minute, 9 secunde
Sunt parinte la Gradinita nr. 13 si imi exprim pe aceasta cale dezamagirea si totodata regretul schimbarii din functie a d-nei Monica N. !!!!!!!! aSA DIRECTOR N-A AVUT GRADINITA ASTA DE CAND E EA!!! citeste integral
nemultumitul, acum 3888 zile, 13 ore, 47 minute, 14 secunde
Pristavu aia a ajuns director?????Fereasca d-zeu!! Ce competente managerialale are aia???? Mi-e mila de cadrele did. de la 13!!!! Rusine pentru numirea acestor oameni pusi doar politic fara a avea citeste integral
un cadru didactic, acum 3888 zile, 15 ore, 25 minute, 45 secunde
Sunt profund dezamagita de numirea d-nei Oloeriu in functia de inspector ptr. invatamantul prescolar! Sunt atatea cadre didactice cu experienta, care au contribuit la ridicarea calitatii citeste integral
un elev, acum 3888 zile, 15 ore, 44 minute, 42 secunde
Sa stiti ca doamna profesoara Fistoc este una dintre cele mai iubite si bune profesoare din licie.Si doamna Voicu este iubite.Asa ca nu va mai luati de aceste doamne minunate.Toti directorii care au citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.