Educație

Primăriile trebuie să achite contravaloarea certificatului energetic la şcoli

Ziarul de Vrancea
18 aug 2013 2551 vizualizări
Vestea îi nemulţumeşte pe primari, bugetele locale fiind şi aşa sărace.Potrivit legii, procesul verbal de recepţie este nul la terminarea lucrărilor dacă nu este însoţit de copie de pe certificatul energetic.Noua reglementare ar putea conduce la amanarea începerii anului şcolar în imobilele noi

Veste proastă pentru primării. Zece primării vrancene care au în derulare lucrări de reabilitrare ale şcolilor cu bani europeni au fost înştiinţate de Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) că trebuie să suporte din bugetul propriu costurile legate de obţinerea certificatului energetic, obligatoriu de luna aceasta, potrivit Legii 372/2005 modificată prin Legea 159/2013. La articolul 20, alin. 1, noua lege prevede ca “pentru clădirile care se construiesc, certificatul se elaborează prin grija investitorului/proprietarului/administratorului, este prezentat de către acesta, în original, comisiei întrunite în vederea recepţiei la terminarea lucrărilor, se anexează în copie la procesul-verbal de recepţie şi constituie parte componentă a cărţii tehnice a construcţiei”. Potrivit aceleeaşi legi, procesul verbal de recepţie este nul la terminarea lucrărilor dacă nu este însoţit de copie de pe certificatul energetic. Aceeaşi adresă, ajunsă la primăriile vrancene, arată că în proiectele bugetelor nu au fost prevăzute sumele necesare pentru obţinerea acestor certificate. “Modificarea bugetelor proiectelor necesită o perioadă îndelungată avand în vedere părţile implicate, BDCE şi Guvernul Romaniei”, se arată în documentul MEN, care cere autorităţilor locale “să preia rezolvarea acestei probleme”.

Taxă de 3 euro pe metrul pătrat

Suprafeţele pe care le au şcolile aflate în construcţie sunt situate între 500 şi 1.000 mp, iar costul pentru obţinerea unui certificat energetic este în jurul a 3 euro/mp, potrivit specialiştilor, ceea ce ar înseamna sume însemnate pe care trebuie să le găsească autorităţile locale. În această situaţie sunt zece primării vrancene, unde lucrările la tot atatea şcoli ar fi trebuit recepţionate în luna iulie a acestui an: Jitia, Vîrteşcoiu, Gugeşti, Cîrligele, Pufeşti, Negrileşti, Cîmpuri (Rotileşti), Străoane, Homocea, Tănăsoaia. Primarii susţin că dacă s-ar fi respectat termenul de finalizare a şcolilor, jumătatea lunii iulie, nu ar fi căzut în sarcina bugetelor locale obţinerea certificatului energetic, care nu era obligatoriu la acea vreme. Din păcate însă, lucrările realizare cu întarziere au condus la cheltuieli în plus din partea autorităţilor locale, care au şi aşa bugete sărace, pe fondul recesiunii economice. Nicio şcoală din cele zece nu este finalizată, lucrările fiind realizate în proporţii cuprinse între 70 şi 95%. Banii externi s-au finalizat şi se aşteaptă acum cota parte a Statului Roman la aceste proiecte.

“Nu avem, dar vom face rost”

Şcoala din comuna Vîrteşcoiu este realizată în proporţie de puţin peste 70%. Primăria localităţii a primit o adresă din partea MEN prin care a fost înştiinţată că “vor fi derulate lucrări, astfel încat şcoala să poată fi recepţionată pană în luna noiembrie”, fără alte amănunte legate de buget sau de perioada în care viitoare sume ar arma să sosească în localitate. Edilul comunei, VIorel Mîrza, spune că ar trebui lucrat două luni continuu pentru ca această şcoală să poată fi recepţionată. “Are şi Consiliul Local o contribuţie de 250 mii lei la acest proiect, bani din care vom monta centrala termică, vom face împrejmuirea, aleile. Am convenit să începem lucrările la 1 septembrie. Bani pentru certificatul energetic nu avem, dar vom face rost, probabil printr-o rectificare bugetară. Avem nişte depăşiri mici la încasarea impozitelor, unde am realizat executări silite şi eşalonări”, ne-a declarat primarul Viorel Mîrza. În Şcoala Vîrteşcoiu învaţă 160 de copii, înghesuiţi, în anul trecut şcolar, într-o şcoală primară unde au învăţat în două schimburi. Caţiva constructori ai şcolilor unde lucrările au fost realizate în proporţie de 95% au predat cheile autorităţilor locale, în speranţa că acestea vor pune la punct ultimele detalii pentru a forţa începerea anului şcolar în noile clădiri. Este foarte probabil ca noile cheltuieli cu obţinerea certificatului energetic, căzute în sarcina dministraţiilor locale, să întarzie începerea anului şcolar în imobilele reabilitate.  (M. VLĂDESCU)

Ce este certificatul energetic şi la ce foloseşte

Certificatul Energetic este un document tehnic cu caracter informativ, care atestă performanţa energetică a clădirii prin compararea acesteia cu cladirea de referinţă stabilită prin metodologie, precum şi încadrarea clădirii într-o clasa de performanţă energetică. Certificatul de Performanţă Energetică se poate obţne de la Auditorii Energetici Atestaţi de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Certificatul energetic atestă performanţa energetică a clădirii şi este obligatoriu din luna iulie a acestui an, după ce intrarea în vigoare a acestei reglementări a fost amanată timp de caţiva ani, după intrarea României în Uniunea Europeană. Proprietarii de clădiri sau locuinţe sunt obligaţi să deţină certificatul de performanţă energetică atunci când vor vinde sau vor închiria un apartament sau o casă. În lipsa acestui document, contractele încheiate pot fi anulate. Potrivit noii legi, proprietarul sau administratorul clădirii sau apartamentului care urmează a fi vândut sau închiriat este obligat să prezinte o copie a certificatului, înainte de perfectarea contractului. În caz contrar, acesta riscă amenzi între 500 şi 3.000 de lei, iar tranzacţia poate fi ulterior anulată în instanţă. Proprietarul este obligat să-şi evalueze apartamentul şi să ofere informaţii inclusiv în momentul în care postează un anunţ imobiliar. Majoritatea cladirilor din Romania, spre exemplu blocurile de locuinte vechi, se încadreaza în clasa energetică C sau D. Clasele energetice sunt de la G (foarte slab) pană la A (clasa energetică superioară), după modelul aparatelor electrocasnice. Odată cu trecerea timpului şi cu ridicarea standardelor în construcţii, performanţa energetică a clădirilor s-a îmbunătăţit. Conform specialiştilor, o clădire construită în anii '70 se încadrează în clasele D şi C, în vreme ce una nouă se încadrează în clasele B şi A. Costul de evaluare depinde de suprafaţa proprietăţii, dar şi de distanţa dintre auditor şi locul de expertiză. Se estimează că evaluarea performanţelor pentru un apartament va costa între 300 şi 700 de lei, în funcţie de suprafaţă. Certificatul energetic este valabil 10 ani sau până la o modificare majoră asupra performanţei clădirii, cum ar fi anveloparea faţadei. Cladirile monumet istoric, lăcaşuri de cult şi construcţiile  provizorii sunt exceptate de la aceste prevederi. (Z. V.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.