Educație

Profesorii preferă suplinirea în oraş decat titularizarea la ţară

Ziarul de Vrancea
9 aug 2013 3620 vizualizări
şi totuşi, educatoarea de nota 10 la titularizare nu a avut loc în grădiniţele din Focşani şi va face naveta în două comune u “trebuie să ne facem meseria fiecare cum ştim mai bine, iar schimbarea să plece de la noi”, spune tanăra educatoare u posturile din rural, fără condiţii de navetă, au alungat titularii, 21 de catedre nefiind ocupate u zeci de candidaţi cu note mai mari de 7 vor suplini, urmand ca anul viitor să susţină din nou examen

Posturi fără titulari şi cadre cu note de titularizare fără posturi. Şedinţa publică de ieri de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Vrancea în care au fost repartizate pe cele 86 de posturi cadrele didactice care au obţinut note egale sau mai mari de 7, s-a încheiat după mai bine de 3 ore şi jumătate. Repartizarile au venit cu lacrimi de fericire din partea unora, dar şi cu nemulţumiri din partea altor candidaţi care nu s-au putut titulariza din cauza propriei neglijenţe. Posturile rămase vacante şi pe care le-ar fi dorit vor fi ocupate pe perioadă determinată, deoarece au uitat să-şi completeze dosarele, ceea ce a condus la nevalidarea candidaturilor de către aplicaţia computerizată a Ministerului Educaţiei.

Any Mary Drăgan a pierdut titularizarea la Mărăşeşti din… neglijenţă

Este cazul candidatei cu cea mai mare notă la psihopedagogie specială, Any Mary Drăgan care, deşi ar fi vrut postul de logoped de la Şcoala Mărăşeşti, aceasta nu a putut face dovada absolvirii modului II al Departamentului de Pregătire a Personalului Didactic din cadrul facultăţii. Candidata a pierdut titularizarea, iar singura şansă a acesteia de a mai prinde postul mai este şedinţa publică din 14 august, dar numai dacă va prezenta la IŞJ pană atunci documentul necesar. Şcoala îi va încheia acesteia contract pe perioadă determinată, urmand ca postul să fie scos din nou la concurs anul viitor. Aceasta este soţia lui Daniel Drăgan, directorul azilului de bătrani din Mărăşeşti. Şi profesoara de limba romană Mirela Neagu a avut emoţii mari, deoarece postul de la Şcoala Specială Măicăneşti pe care îl dorea avea ca cerinţă obligatorie prezentarea unui atestat de educaţie specială. Documentul a fost adus într-un final şi trimis la minister pentru recunoaştere. După cateva ore de aşteptare, a sosit şi vestea repartizării pe post.


Educatoarea de 10, titularizată la Băleşti

Lăcrămioara Duţă a avut prima opţiune la limba engleză. S-a titularizat la Bogza

Primele repartizate au fost educatoarele, toate posturile fiind ocupate. Educatoarea cu nota 10 la titularizare a optat pentru postul scos la concurs pe perioadă nedeterminată la Grădiniţa Băleşti. Luminiţa Daniela Balcu, singura candidată din Vrancea care anul acesta a obţinut nota maximă la examenul de titularizare, va face naveta dublă de la Oreavu la Băleşti. Aceasta ne-a mărturisit că a optat pentru acest post deoarece se află mai aproape de localitatea natală şi îi permite să facă naveta, chiar dacă va trebui să facă escală pană la destinaţie. “Este cea mai convenabilă variantă de navetă dintre cele existente. Iniţial nu m-am uitat unde sunt posturi pană cand nu am văzut ce notă am obţinut. Apoi am văzut că toate sunt în mediul rural. Voi merge cu microbuzul pană la Dumbrăveni, de unde voi lua un alt microbuz spre Băleşti. Nu mi-e teamă de navetă, mai ales că în liceu am mers şi pe jos la şcoală”, ne-a declarat ieri Luminiţa Balcu. Tanăra educatoare va lucra pentru un salariu de cel mult o mie de lei pe lună, dar asta nu pare să o sperie, considerand că şi-a descoperit vocaţia. “Mi-am dorit o altă carieră, dar lucrand ca ajutor de educatoare am descoperit că acesta este drumul meu. Nota de 10 reprezintă o reuşită personală şi probabil că va fi mandria mea de acum înainte mult timp. Aşteptările mele sunt mari şi consider că ar trebui să nu aşteptăm prea mult de la alţii, ci trebuie să ne facem meseria fiecare cum ştim mai bine, iar schimbarea în acest domeniu să plece de la noi”, ne-a mai spus tanăra. Singura educatoare care a reuşit o lucrare perfectă anul trecut a fost Luminiţa Turbatu, care anul acesta a obţinut media 9,06 si s-a titularizat la Şişcani, Adjud.

Posturile din rural au alungat învăţătorii şi profesorii de romană

Posturile existente în mediul rural, la distanţă mare de Focşani şi cu navetă greoaie, au alungat învăţătorii care au preferat să suplinească în anul şcolar următor. Patru învăţătoare au renunţat la titularizare, după ce au văzut posturile, printre acestea şi autoarea celei de-a doua medii de tularizare la această specializare: Elena Dascălu -9,73. Repartizarea candidaţilor s-a oprit la media 8,68, rămanand fără post 36 de candidaţi care au obţinut note mai mari de 7. Un singur post de învăţător a rămas neocupat la Şcoala Slobozia Bradului, unde cerinţa obligatorie era ca noul titular să fie vorbitor de limba rromani. Renunţări au fost şi la limba romană, candidata cu prima opţiune la această disciplină, Elena Mateiu - 9,73, optand pentru un post pe perioadă determinată la Colegiul “Cuza” din Focşani. Ea va trebui să se prezinte, pentru ocuparea acestuia, la şedinţa din 14 august. O catedră la CSEI “Elena Doamna” nu şi-a găsit titularul, niciunul dintre cei 25 de candidaţi cu medii peste 7 care au rămas nerepartizaţi neavand atestat de educaţie specială. La limba franceză au rămas fără profesori posturile de la Liceul Dumitreşti şi Şcoala Vintileasca, iar la franceză-engleză ultimul candidat cu medie peste 7  a prins ultimul post titularizabil: la Şcoala Şerbăneşti.

Soţii tiitulare, soţi suplinitori

La matematică toate posturile au fost ocupate, patru candidaţi rămanand la suplinire. La chimie-fizică singurul candidat cu medie mai mare de 7 s-a titularizat pe singurul post disponibil, la Şcoala Cîmpuri, iar la geografie Alina Gheorghiu va preda la toamnă la Şcoala Slobozia Bradului, unde era singurul post disponibil, eliberat anul acesta de Alice Lupu, transferată în Focşani. O situaţie inedită a fost întalnită la educaţie fizică şi sport unde două candidate au avut medii egale: 9,66. În cazul acestora nu a fost nevoie de aplicarea criteriilor de departajare, opţiunile lor fiind diferite: Marieta Lazăr a ales Şcoala Ciuşlea, iar Mioara Brumaru – Şcoala 1 Mărăşeşti. Ca o coincidenţă, soţii celor două profesoare au susţinut şi ei examenul de titularizare, ambii obţinand medii sub 7.

Discipline fără candidaţi, candidaţi fără posturi

În şedinţa de ieri au fost ocupate 65 de posturi titularizabile, 21 rămanand să fie ocupate pe perioadă determinată în şedinţa de 14 august. O serie de discipline, precum arhitectură, educaţie muzicală specializată şi limba rromani nu au avut candidaţi, în timp ce alţi candidaţi au susţinut examenul degeaba, pentru disciplinele lor neexistand posturi. Este cazul specializărilor: agricultură, alimentaţie publică, biologie, arte vizuale, comerţ, economic, administrativ, poştă, educaţie tehnologică, electronică, filozofie, fizică, istorie, limba spaniolă, mecanică, protecţia mediului. Atat pe posturile neocupate în şedinţa de ieri, cat şi pe cele scoase la concurs pe perioadă determinată, în total peste 540, vor fi repartizaţi candidaţii care au obţinut medii mai mari de 5. Şedinţa publică va avea loc pe 14 august, la sedul IŞJ, începand cu ora 9,00. Contractul de muncă al ocupanţilor va fi încheiat cu unităţile şcolare pentru numai un an de zile. (M. VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
Danut, acum 3903 zile, 1 ora, 58 minute, 27 secunde
Mai de paparuda de dragan nu s-a mai scris la gazeta... n-am inteles, insa, de e mentionat ca e sotia lui x... probabil o face mai interesanta... bleah, mi-e scarba!!
Z, acum 3905 zile, 11 ore, 14 minute, 50 secunde
Respect, Stefane! Semianalfabetii ocupa multe posturi ce nu li se cuvin. Au spatele asigurat de P.C.R. (Pile Cunostinte Relatii), atat la nivelul scolilor ori liceelor, cat si la acela al citeste integral
Cher Lloyd, acum 3905 zile, 15 ore, 22 minute, 51 secunde
...Dragă Ștefan, se vede că ești pățit! Am sentimentul că sunt mulți asemeni dumitale în sistem. Cei care învață (în general, nu doar în timpul facultății) răzbesc mai greu dacă nu citeste integral
stefan, acum 3905 zile, 17 ore, 16 minute, 12 secunde
Ar fi posturi dar nu sunt scoase la concurs ! Sunt tinute pentru rude si prieteni, care nu dau examene ( de titularizare si nici la nivel de consortiu scolar ). Nu isi fac griji, ca raman fara ore, citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.