Educație

Proiectul Sincron - o încercare de a salva păsările rare de la Măgura Odobeştiului

Ziarul de Vrancea
8 aug 2013 2076 vizualizări
Zeci de persoane au participat ieri la o acţiune inedită care a constat în vizionarea unui documentar despre aria protejată Măgura Odobeşti, chiar “la ea acasă”, într-o pădure

Cateva zeci de persoane au participat ieri la o acţiune inedită de conştientizare a importanţei ariei protejate avifaunistice Măgura Odobeşti, în cadrul proiectului Sincron, finanţat cu fonduri europene. Reprezentanţi ai instituţiilor de Mediu au mers pană la poalele Măgurei, unde mai bine de o oră s-au vizionat documentare despre această zonă deosebită. O echipă specializată a montat un generator la intrarea într-o pădurice, a legat două plasme la acesta şi a apăsat butonul “play”. Invitaţii au urmărit documentarul despre dealul Măgura chiar în mijlocul naturii. Au fost prezentate date generale despre proiect, dar şi speciile de păsări care îşi au habitatul aici. Printre cele mai deosebite specii de păsări care vieţuiesc aici, se numără acvila mică, ciocănitoarea cu spate alb sau viesparul. Între telespectatorii din mijlocul naturii au fost şi copii, care au răspuns la final întrebărilor organizatorilor.

Mai mulţi copii au primit cate un ghiozdan pentru că au ştiut să răspundă la întrebări despre zona protejată Măgura Odobeştiului

Cei mai isteţi au fost răsplătiţi cu ghiozdane. Proiectul Sincron este desfăşurat de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, împreună cu Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, care au accesat acest grant european pentru a întocmi planuri de management pentru nouă arii protejate din ţară, între care şi cea din Vrancea, toate incluse în reţeaua Natura 2000. “Măgura Odobeşti este una dintre ariile de protecţie avifaunistică din Romania cu o varietate foarte mare de specii de păsări vulnerabile, iar noi, prin acest proiect, încercăm să atragem atenţia asupra necesităţii conservării ecosistemului. Filmele documentare vor putea fi văzute în circa o săptămană pe reţelele de socializare”, Elena Giura, manager de proiect. Scopul acestui proiect este de a realiza un sistem informatic la nivel naţional în care se vor introduce toate planurile de management ale ariilor naturale protejate cuprinse în proiect.

12 specii de păsări vulnerabile

Conform Elenei Giura, principalul obiectiv este de a creşte gradul de informare - conştientizare privind importanţa conservării biodiversităţii care se găseşte în aria Specială de Protecţie Avifaunistică Măgura Odobeşti. Astfel, se încearcă protejarea a 12 specii de păsări reperate mai rar în mediul lor natural în ultimii ani, potrivit specialiştilor. Măgura Odobeşti se întinde pe o suprafaţă de peste 12.000 de hectare şi cuprinde păduri de foioase şi pajişti. Principalii arbori întalniţi sunt stejarul şi fagul, la adăpostul cărora stau numeroase specii de păsări, unele pe cale de dispariţie. De asemenea, se găsesc şi păsări răpitoare, precum viesparul sau acvila mică, ceea ce înseamnă că lanţul trofic este bine structurat. Pe lângă acestea, se mai găsesc şi două tipuri de ciocănitori: de stejar şi cea cu spatele alb, ultima -  foarte rară în România. Importanţa acestora în natură este esenţială, deoarece ele se hrănesc cu insecte şi larve care trăiesc în scoarţa copacilor, ceea ce ajută la creşterea sănătăţii arborilor, arată documentarul prezentat în cadrul proiectului. Pe lângă acestea, o specie rară de pasăre răpitoare care trăieşte în zona Măgura Odobeşti este acvila mică, aflată în regres numeric. Acvila mică se hrăneşte cu şoareci de câmp, ajutând la păstrarea echilibrului în lanţul trofic. Pe langă informare, prin această campanie se încearcă ilustrarea importanţei ariei de Protecţie Avifaunistică Măgura Odobeşti, mai ales că România nu are decât 27% din suprafaţă acoperită de păduri, când procentul optim ar trebui să se ridice la aproape 40%. (Andrei STANCIU, Sorin TUDOSE)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
papagalul, acum 3912 zile, 15 ore, 12 secunde
Proiecte de milioane de lei: vizionare documentare pe 2 plasme si ghiozdane. Suntem papagali!
bufnita, acum 3912 zile, 15 ore, 1 minut, 38 secunde
Proiecte de milioane de lei: vizionare documentare pe 2 plasme si ghiozdane. Suntem papagali!
bufnita, acum 3912 zile, 15 ore, 2 minute, 23 secunde
Proiecte de milioane de lei: vizionare documentare pe 2 plasme si ghiozdane. Suntem papagali!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.