Educație

Cu 9 la titularizare nu ai loc în învăţămant

Ziarul de Vrancea
6 aug 2013 3575 vizualizări
Numărul mic de catedre scoase la titularizare a condus la crearea unor situaţii neplăcute în învăţămant u profesori cu medii de 9 se resemnează pentru că nu au catedre, în timp ce în localităţile îndepărtate predau cadre cu note de 4 şi 5 la examen

Candidaţi cu medii de 9 nu se vor putea titulariza în învăţămant în urma concursului pe care l-au susţinut anul acesta. Situaţia, întalnită de exemplu la geografie, se datorează neviabilităţii posturilor. Singurul post disponibil pe perioadă nedeterminată la geografie este la Şcoala Slobozia Bradului, eliberat de Alice Lupu, care anul trecut a avut întaietate ca urmare a notei maxime obţinute la examen. Anul acesta profesoara s-a transferat în Focşani, unde a prins o catedră din două jumătăţi la licee diferite. Postul de la Slobozia Bradului va fi ocupat, cel mai probabil, de candidata cu cea mai mare notă, respectiv Alina Maria Gheorghiu, cu media 9,66, şi care va urma exemplul colegei sale. Alţi trei candidaţi, Corina Voinea, Flavius Viorel Ciobanu şi Ionuţ Ghiorghiţă Bostan au obţinut medii cuprinse între 9 şi 9,36. Ei vor fi nevoiţi să se mulţumească doar cu posturi vacante pentru un an, la Liceul de Artă ori la Şcolile Ploscuţeni, Măicăneşti, Vrîncioaia, Băleşti, Măicăneşti, Păuleşti sau la Panciu. Ei mai au şansa titularizării anul viitor, fără să susţină examen, dar cu o condiţie. “Vor putea ocupa un post pe perioadă determinată, iar dacă acesta este declarat viabil de către şcoală în anul şcolar următor, se vor putea titulariza conform articolului 253 din Legea Educaţiei. Dar numai cu acordul Consiliului de Administraţie al şcolii”, după cum ne-a declarat şefa IŞJ, Vasilica Zaharia.

Romana, matematica, învăţătorii nu au posturi

Alte discipline unde candidaţii au obţinut note peste 7, dar nu vor avea post titularizabil sunt la limba engleză (5 posturi şi 7 candidaţi cu note mai mari de 7), limba franceză ( 7 candidaţi pe 6 posturi), matematică (13 candidaţi cu medii peste 7 pe 9 posturi). Nemulţumiri mari vor fi şi la învăţători şi la limba romană. La învăţători sunt numai 13 posturi titularizabile, iar candidaţii care au obţinut note mai mari de 7 sunt 52. Toţi cei 9 candidaţi cu note mai mari de 9 vor putea ocupa post, dar numai unul este în urban, respectiv la Şcoala “Ecaterina Teodoroiu” Mărăşeşti, restul fiind în mediul rural, în Sihlea, Cîmpuri, Năneşti, Cornetu, Slobozia Bradului, Spulber, Bătineşti. Mai sunt 7 posturi la şcolile speciale, dar pentru a ocupa unul dintre acestea candidaţii trebuie să fi suţinut proba în limbaj mimico-gestual. Mai bine de 20 de candidaţi au medii situate între 8 şi 9, majoritatea acestora fiind nevoiţi să se mulţumească doar cu un loc de muncă pentru o periodă de un an.

Catedre în mediul rural

Chiar şi posturile de învăţător scoase la concurs pe perioadă determinată sunt departe de oraş, cu cateva excepţii: Şcoala “Ion Basgan” Focşani, unde s-a suplimentat o clasă pregătitoare, Şcoala “Al. Vlahuţă” Focşani, Şcoala “Mihail Armencea “Adjud. Restul posturilor sunt în localităţi precum Dragosloveni, Negrileşti, Ciuşlea, Mihălceni, Bodeşti, Sihlea, Cîrligele, Gologanu, Andreiaşu de Sus, Bogheşti, Cîmpuri şi altele. Situaţia nu este bună nici la limba romană, unde nu sunt scoase la titularizare decat 6 posturi, în timp ce 30 de candidaţi au obţinut medii mai mari de 7. Cum catedrele sunt în mediul rural, probabil că cea mai mare concurenţă va fi pe cele scoase la concurs pe perioadă determinată, o partea dintre acesta fiind în oraş, la licee precum Colegiul “Cuza”, Colegiul “Valeriu D. Cotea”, Colegiul “Gh Balş“ Adjud, Şcoala “N. Iorga” Focşani şi “M. Armencea” Adjud. La educatoare sunt numai 8 posturi titularizabile, insuficiente pentru cele 21 de cadre cu note mai mari de 7. Niciunul nu este în oraş. Prima opţiune este a Luminiţei Daniela Balcu, singura candidată din Vrancea care a făcut o teză perfectă.

Profesori fără catedre

Printre disciplinele care nu au catedre titularizabile, dar au candidaţi se află istoria. Aici trei aspiranţi la statutul de cadru didactic au obţinut medii mai mari de 9, dar vor trebui să se mulţumească doar cu contracte valabile doar un an. Daniela Elena Boldeanu, care are cea mai mare medie – 9,48, ar putea opta pentru catedra de la Colegiul Cuza, dar anul viitor va trece din nou prin emoţiile examenului. Catedre netitularizale sunt şi la fizică, protecţia mediului, economie, comerţ, biologie, chimie, alimentaţie publică, agricultură, unde sunt candidaţi cu note mari. Există însă şi situaţia inversă în care există catedre dar nu sunt candidaţi. Este cazul unor catedre de arhitectură, artă vocală, forme muzicale (la Liceul de Artă ) şi a unui profesor logoped la Şcoala 2 Mărăşeşti. Oficialii IŞJ spun că aceste catedre vor fi ocupate în şedinţa publică din 14 august pe perioadă determinată, urmand ca anul viitor să fie scoase din nou la concurs. (M. VLĂDESCU)

86 de contestaţii la titularizare

86 dintre candidaţii la examenul de titularizare au cerut reevaluarea lucrărilor. Printre aceştia se află şi candidaţi care au obţinut note mai mari de 7 dar care speră să mai obţină cateva zecimi în plus, avand în vedere concurenţa mare de anul acesta. Notele finale vor fi afişate joi, 8 august, atat la centrul de examen de la Colegiul Cuza cat şi la IŞJ. După evaluarea iniţială 186 de candidaţi au obţinut note mai mari de 7. Nu toţi însă se vor putea titulariza întrucat IŞJ a scos la concurs pe perioadă nedeterminată doar 86 de posturi. (M. V.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
SP, acum 3908 zile, 19 ore, 47 minute, 4 secunde
Daca subiectele erau ca acum 6 ani sau pe sitemul mai vechi, nu mai aveati acest titlu in ziar. Se pare ca sistemul, la fel ca la EN sau bacalaureat, ,,s-a modernizat" , putandu-se lua mai usor o citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.