Educație

Ziua Schitului Buluc - sărbătoare în “Athosul Vrancei”

Valentin Muscă
6 aug 2013 8295 vizualizări
Pentru o zi, astăzi, de ziua Schimbării la Faţă, capitala Vrancei se mută la Jariştea.Organizatorii intenţionează să transforme 6 august în ziua spirituală a comunei Jariştea

Oficialităţile comunei Jariştea vor relansa astăzi campania naţională de promovare a aşezământului ctitorit acum trei secole de Isaia Caragea, “Buluc, Schitul din Athosul românesc al Vrancei”. Începută în 2010, campania are ca finalitate reintroducerea aşezământului pe Lista Monumentelor Istorice şi transformarea zilei de 6 august în ziua spirituală a comunei Jariştea. Aşadar, vrancenii sunt invitaţi să urce astăzi la Buluc, în dealul de la Măgura Odobeştiului. “Pe 6 august va avea loc un eveniment fără precedent în istoria seculară a Schitului Buluc. Excelenţa Sa Pilippe Gustin, ambasadorul Franţei la Bucureşti, însoţit de membrii ai Ambasadei, IPS Ciprian şi o delegaţie de preoţi de la Arhiepiscopie, invitaţi din Grecia, conducerea Consiliului Judeţean, Prefectul, directori ai instituţiilor deconcentrate, protoiereul de Focşani cu un sobor de preoţi, oameni de afaceri din judeţ, reprezentanţi ai Direcţiei pentru Cultură, parlamentari şi sute de credincioşi vor participa la una din cele mai importante manifestări care au avut loc după 1989 la Schitul Buluc. Bulucul este centrul spiritual al comunei Jariştea şi atrage ca un magnet tinerii pe 6 august. De aceea, dorim să oficializăm această dată şi de Schimbarea la Faţă, în anii următori să organizăm la Buluc o tabără de vară cu evenimente culturale şi religioase legate de localitatea noastră şi obiectivele culturale şi religioase din comună. Ţin neapărat să mulţumesc prefectului Popescu pentru sprijinul acordat în organizarea acestui important moment din viaţa localităţii noastre”, ne-a spus Cătălin Toma, primarul de la Jariştea. De la eveniment nu vor lipsi parlamentarii Nini Săpunaru şi Petru Filip. Pentru cei care vor să urce la Buluc, traseul este următorul: Odobeşti-Jariştea centru-Pădureni-Buluc. Trebuie ştiut că drumul  spre schit este asfaltat pană la jumătatea satului Pădureni, restul fiind pietruit, aşadar poate fi parcurs cu maşina fără probleme. Cu această ocazie vor fi lansate materiale promoţionale cu Schitul Buluc şi comuna Jariştea, iar Direcţia pentru Cultură va marca monumentul religios cu faimosul cod QR (Quiq Reponse). Dincolo de manifestările cultural-religioase, acţiunea este şi un important vehicul promoţional pentru viticultura locală, momentul fiind o ocazie specială pentru viticultorii jărişteni de a-şi promova vinurile locale. Nu este exclus ca vizita ambasadorului să aducă şi o înfrăţire cu o localitate viticolă din Franţa. Soyez les bienvenus, Monsieur l’Ambassadeur! (Valentin MUSCĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
Cristina, acum 3908 zile, 10 ore, 56 minute, 25 secunde
Nu mai vorbiti, preotul Ciovarta este un mare dezlegator, farmece, legarea casatoriilor, sau dezlegarea casatoriei, impotenta, succes in afaceri, sanatate.
rely, acum 3908 zile, 19 ore, 6 minute, 17 secunde
Nu au fost chemati fiindca arhiepiscopul Ciprian stie foarte bine ce-au facut cei doi pe vremuri.
un pelerin, acum 3909 zile, 2 ore, 33 minute, 3 secunde
De ce nu au fost invitati si preotul Ciovarta Florin, cu fosta stareta, findca la Buluc este munca lor.
credincios, acum 3909 zile, 6 ore, 11 minute, 44 secunde
Unii domni politicieni sunt si cu amantele la sfintit? Cum or mai avea curajul sa iasa in lume , mare tupeu trebuie sa ai!
, acum 3909 zile, 1 ora, 37 minute, 42 secunde
Celmare si-o poarta dupa el. Asa e mai sigur.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.