Educație

Proiect pentru conservarea rezervaţiilor Cenaru şi Reghiu Scruntaru

Sorin Tudose
4 aug 2013 3116 vizualizări
In rezervaţia Scruntaru au fost găsite în gresii urme provenite de la animale preistorice, în vreme ce rezervaţia Cenaru păstrează aproape o mie de arbori de Tisă

Din această vară şi pană la finele anului 2015, Agenţia pentru Protecţia Mediului Vrancea implementează proiectul “Îmbunătăţirea managementului Siturilor de Interes Comunitar ROSCI0026 Cenaru şi ROSCI0216 Reghiu Scruntaru”, cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională în valoare de 1.381.133 lei. Proiectul are ca scop menţinerea stării de conservare favorabilă a speciilor şi habitatelor de interes conservativ prin elaborarea planurilor de management integrat pentru ariile naturale protejate şi dezvoltarea unei atitudini favorabile a populaţiei locale faţă de activitatea de protejare a diversităţii biologice şi a conceptului de dezvoltare durabilă în situri Natura 2000. Printre rezultatele aşteptate se numără creşterea gradului de informare şi de conştientizare a grupurilor ţintă, dar şi impunerea unor măsuri de conservare a speciilor şi habitatelor. “Va fi necesar să se identifice surse de finanţare pentru aplicarea tuturor măsurilor de management identificate pentru următorii 5 ani. De asemenea, este necesar ca, odată cu dezvoltarea capacităţii de administrare a acestor arii protejate, să se poată identifica şi aplica un set de măsuri minime de conservare pentru menţinerea statutului de conservare a speciilor şi habitatelor de interes conservativ. Demersurile întreprinse anterior sunt semnificative în ceea ce priveşte conservarea carnivorelor mari, aceste arii protejate făcand parte din arealul de implementare a trei proiecte majore finantaţe de Comisia Europeană în cadrul programului LIFE”, transmit reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului. Proiectul general are ca scop şi conservarea populaţiilor viabile de urs, lup şi râs prin inventarierea habitatelor favorabile. Aria protejată Cenaru cuprinde nu mai puţin de 370 de specii de plante, între care şi circa o mie de exemplare de tisa (Taxus baccata), arbore declarat monument al naturii. Pădurea aflată sub statutul de arie protejată adăposteşte exemplare care înregistrează pană la 18m înălţime, diametre la baza de aproximativ 30-35 cm şi varste pană la 200 ani. “Aria protejată Scruntaru se suprapune sectoarelor de vale longitudinală şi respectiv transversală a Milcovului, săpate în strate alternante de gresii, argile, marne şi calcare, cutate şi redresate la verticală. Efectul este apariţia în peisaj a unui spectaculos relief ruiniform, a carui valoare ştiinţifică se amplifică prin existenţa resturilor fosile de nevertebrate din Miocen şi de mamifere de varsta sarmato-pliocenă”, este descrisă aria protejată Reghiu-Scruntaru pe site-ul  Asociaţiei pentru Conservarea Diversităţii Biologice. (Sorin TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.