Educație

Ambasadorii Franţei şi Macedoniei vin pe 6 august la Mărăşeşti

Ziarul de Vrancea
1 aug 2013 2165 vizualizări
Autorităţile vor să organizeze o ceremonie specială în acest an, mai ales că lucrările de la mausoleul de la Mărăşeşti sunt aproape finalizate

Consiliul Judeţean va organiza pe 6 august mai multe evenimente pentru a marca luptele care s-au purtat în Vrancea în Primul Război Mondial. Mai întai, alergătorii se vor întrece la maratonul “Pe aici nu se se trece”, care va face un tur al mausoleelor dedicate eroilor care s-au jertfit în timpul Primului Război Mondial. Caştigătorii întrecerii vor fi premiaţi la Mausoleul Mărăşti, unde se va încheia maratonul, în jurul orelor 12.30 – 13.00. La 15.30 va avea loc ceremonia depunerii de coroane la Mausoleul Eroilor din Soveja, iar de la orele 18.00 la Mausoleul Eroilor de la Mărăşeşti. De asemenea, cu această ocazie, vor avea loc evenimente şi la Focşani. Bulevardul Unirii va fi închis de la ora 12.00, iar de la 15.00 pană la 21.00 va fi organizată o expoziţie de tehnică militară din dotarea marilor unităţi din Garnizoana Focşani. De asemenea, seara, militarii vor face o demostranţie în faţa focşănenilor, iar fanfara va susţine un concert de jumătate de oră. Ziua se va încheia cu retragerea cu torţe a militarilor. Pană la aceasta dată au confirmat participararea la manifestările organizate pe 6 august ambasadorul Franţei, Philippe Gusti, şi ambasadorul Macedoniei, Pande Lazarevski. Mausoleele eroilor din Focşani, Mărăşeşti, Soveja şi Mărăşti au fost incluse în proiectul “Drumul de glorie al armatei romane în primul război mondial”, fiind reabilitate cu fonduri europene. Autorităţile speră să inagureze oficial Mausoleul de la Mărăşeşti în această toamnă, în luna octombrie, termenul de finalizare fiind depăşit din pricina unor lucrări suplimentare care au apărut pe parcurs. Lucrările sunt finalizate în proporţie de 90%.

Cea mai strălucită faptă de arme săvârşită vreodată de români

Bătălia de la Mărăşeşti (6-16 august 1917) a fost cea mai importantă operaţiune militară desfăşurată de Armata Română în timpul Primului Război Mondial. Istoricii spun că a fost o operaţiune complexă, de apărare şi menţinere a liniei frontului punctată cu numeroase riposte ofensive din partea românilor, în condiţiile în care armata rusă era în plină disoluţie revoluţionară. În inima românilor, această bătălie are un loc special datorită eroismului de care au dat dovadă ostaşii români şi a faptelor de arme ale sublocotenentului Ecaterina Teodoroiu, căpitanului Grigore Ignat, generalului Eremia Grigorescu, dar mai ales datorită legendarei expresii “Pe aci nu se trece!” Planificarea germană a denumit operaţiunea "Bătălia de străpungere de pe Putna şi Şşiţa”, făcând parte din complexul strategic de rupere a frontului Moldovei împreună cu Bătălia de la Oituz din 8-22 august 1917. Germano-austro-ungarii au plasat în dreptul localităţii Mărăşeşti o forţă de lovire de 12 divizii cu peste 1.100 tunuri - una dintre cele mai mari densităţi artileristice. Începută ca o bătălie de urmărire a forţelor ruseşti - care nu mai doreau să lupte, bătălia s-a transformat treptat într-o încercare foarte costisitoare de "a sfărâma armata română din Moldova", după cum afirma chiar mareşalul Hindenburg, şeful Marelui Stat Major german. Cotidianul "Times" scria că "Apărarea frontului la Mărăşeşti a fost cea mai strălucită faptă de arme săvârşită vreodată de români ..." (M. BOICU, C. MARIN)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
vlad dan, acum 3912 zile, 17 ore, 28 minute, 22 secunde
nu uita-ti de ambulanta, apa plata si asistenti la sosire
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.