Educație

Ignaţiu de Loyola, părintele Iezuiţilor

Valentin Muscă
29 iul 2013 2362 vizualizări
Si papa Francisc I face parte din Ordinul religios fondat de Ignaţiu de Loyola

Născut în ţara Bascilor în ajunul descoperirii Americii de către Columb, sfântul Ignaţiu a jucat un rol fundamental în lupta Bisericii catolice împotriva expansiunii Reformei, care cuprinsese bună parte din centrul şi Nordul Europei. Pentru unii istorici ai Bisericii, Ignaţiu de Loyola este considerat omul providenţial, apărut în viaţa catolicismului atunci când Occidentul avea nevoie de o mişcare spirituală disciplinată şi mult mai severă decât ordinele Dominican şi Franciscan. După o experinţă militară de scurtă durată, în care cunoaşte aspectele crunte ale războiului, ia contact cu literatura religioasă apuseană, inclusiv cu vieţile sfinţilor şi decide împreună cu un grup de prieteni să-şi decide vieţile slujirii Bisericii. Urmează o perioadă de studii în mai multe universităţi ale vremii, iar între 1534-1540 a înfiinţat Ordinul Iezuit, de la început fiind în slujba directă a Papei. De aici importanţa şi influenţa extraordinară pe care iezuiţii au jucat-o în viaţa religioasă a Europei şi chiar în coloniile de peste mări, unde s-au remarcat prin instransigenţa faţă de religiile băştinaşilor. Între contemplarea “Excerciţiilor spirituale” ale sfântului Ignaţie şi politica agresivă dusă de iezuiţi împotriva celorlalte culte este o mare diferenţă. De aceea, în ţările latino-americane şi Europa de Est, unde iezuiţii au fost coloana a V-a a expansiunii coloniştilor europeni, de numele acestora se leagă distrugerea templelor din America de Sud şi Centrală, dar şi zeci, chiar sute de biserici ortodoxe din Transilvania şi Ucraina de Vest. În acelaşi timp iezuiţii sunt recunoscuţi pentru importanţa pe care o acordă studiului şi operelor de caritate. În epoca modernă, vremea războaielor religioase a trecut, iar iezuiţii au revenit la mesajul clasic al fondarului: slujirea Bisericii, a Papei şi a aproapelui. Nu este un secret că actualul papă Francisc I face parte din Ordinul Iezuiţilor, iar prin poziţiile sale clare împotriva opulenţei, politicilor economice neoliberale şi excluziunii arată ataşamentul faţă de spiritul “Exerciţiilor spirituale”, redactate acum jumătate de mileniu de sfântul Ignaţiu de Loyola, părintele iezuiţilor. (Valentin MUSCĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.