Educație

VIDEO!!! Caţiva tineri vor să descopere Vrancea arhaică pe bicicletă

Aurelian Ivan
30 iul 2013 1274 vizualizări
Alături de doi profesori, tinerii liceeni vor să viziteze comunele cu tradiţie, vor să facă interviuri cu bătranii meşteri ai satelor şi în final vor realiza un film despre periplul lor

Caţiva elevi de la Colegiul Naţional “Al. I. Cuza” Focşani au plecat în aventura vieţii lor. Şi-au luat bicicletele, aparatele de filmat şi fotografiat, “merinde” pentru drum lung şi au plecat de ieri dimineaţă prin comunele din Vrancea arhaică. Vorbim de un proiect pilot pe care l-au iniţiat elevii de la Cuza, prin care urmăresc să strangă cat mai multe imagini cu tradiţiile din judeţ. La final vor face un film cu tot ceea ce au văzut. ”Ideea acestui proiect a venit din dorinţa elevilor de la Colegiul Naţional “Al. I. Cuza” de a face o schimbare în viaţa lor. Văzand că sunt un împătimit al ciclismului şi al sportului în general mi-au propus să le coordonez activitatea pentru că întradevăr ei singuri ar fi luat-o ca pe o simplă joacă”, ne-a spus Ionuţ Ţandără, profesorul coordonator în acest proiect. Elevii vor folosi echipamente de filmare pentru a suprinde cat mai mult din tradiţiile care încă se mai păstrează în Vrancea. “În Vrancea există foarte multe valori care au o conotaţie istorică şi religioasă, pe care ne-am propus să le descoperim. S-au mai păstrat multe din ocupaţiile tradiţionale ale gospodăriei ţărăneşti. Dorim să le redescoperim, să realizăm un album şi astfel să avem posibilitratea de a promova ceea ce este specific Vrancei arhaice”, a explicat Valentin Dogaru, profesor la Colegiul Cuza.
 

Călătorie în lumea arhaică
 

Elevii privesc această “expediţie” ca pe o întoarcere în timp. Pentru că au crescut doar printre “blocurile gri”, vorba unui cantec de stradă, sunt foarte curioşi să vadă cum trăiesc oamenii în satele izolate. “Aşteptăm să găsim tot ce nu găsim la oraş. Sunt curios cum trăiesc ei, faţă de noi orăşenii”, ne-a spus unul din elevii “aventurieri”. Alţii s-au gandit că nu ar fi rău să participe la această aventură pe bicicletă. “Am zis, hai să încerc să văd şi eu cum e”, a completat un alt tanăr implicat în proiect. Proiectul este susţinut şi de Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural din Vrancea. ”Cei doi profesori mi-au spus despre proiect şi mi-au cerut să-i susţinem. Cum puteam să susţin un astfel de proiect mai bine decat să merg şi eu cu dumnealor, să vedem monumentele istorice. Cred că avem datoria să îi educăm pe copii în spiritul tradiţiei, în spiritul respectului faţă de istorie şi faţă de înaintaşi”, ne-a spus Traian Negulescu, directorul Direcţiei pentru Cultură. Expediţia pe două roţi prin Vrancea arhaică va dura cateva zile, iar la final tinerii au promis că îşi vor face publice experienţele.  (Aurelian IVAN)
Pe platforma webtv a Ziarului de Vrancea îi puteţi vedea pe tinerii care şi-au propus să cucerească Vrancea arhaică.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
viorel i. iancu, acum 3913 zile, 2 ore, 47 minute, 10 secunde
FELICITARI! Demonstrati puterea Voastra, ridicand si stindardul Colegiului! Sa Va intoarceti SANATOSI! Succes!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.