Educație

Telefonul mobil, sursă de fraudă la titularizare. Patru candidaţi eliminaţi

Ziarul de Vrancea
30 iul 2013 2661 vizualizări
Patru candidaţi la examenul titularizare au fost scoşi din examen după ce au fost prinşi încercand să copieze cu telefonul mobil.Aceştia au pierdut dreptul de a preda în anul şcolar următor u alţi 54 de candidaţi au renunţat după ce au văzut subiectele.Cei mai mulţi candidaţi cu care am stat de vorbă ne-au declarat că subiectele au fost mai uşoare decat în anii trecuţi şi au făcut apel la creativitatea didactică

Patru candidaţi la examenul de titularizare 2013 au fost eliminaţi din examen pentru tentativă de fraudă, după ce au fost prinşi cu telefoanele mobile asupra lor. Potrivit oficialilor şcolari, cei patru au susţinut examenul în centrul de la Colegiul Tehnic “Valeriu D. Cotea”, la disciplinele geografie, informatică, educaţie fizică şi sport şi învăţători. Examenul de titularizare, în ambele locaţii, atat la “Cotea” cat şi la Colegiul “Cuza”, s-a finalizat la ora 14.00, însă mulţi candidaţi au ieşit mai devreme din săli sau au renunţat să mai susţină testul după ce au văzut subiectele. Cei patru eliminaţi pierd examenul, dar au dreptul să participe la titularizarea de anul viitor. Ei nu vor putea preda în învăţămant în anul şcolar 2013 – 2014, potrivit metodologiei de organizare a concursului şi procedurii specifice privind desfăşurarea probei scrise. Alţi 54 de candidaţi s-au retras după ce au văzut subiectele, iar 56 au absentat. În total, din cei 545 de candidaţi înscrişi şi validaţi la toate cele 41 de probe de concurs, au fost prezenţi la examenul de ieri 489 de candidaţi, însemnand un procent de 89,72%. Doi candidaţi au avut nevoie de un interpret mimico-gestual.

Cadrele cu experienţă au fost avantajate

Educatoarea Camelia Sîrbu din Cîrligele s-a declarat încantată de subiectele frumoase

Cei care au ieşit din săli mai devreme ne-au declarat că subiectele au avantajat cadrele didactice cu experienţă, pentru că au fost din didactică şi metodică şi au făcut apel şi la creativitatea candidaţilor. “Au fost subiecte atat de frumoase şi atat de uşoare cum nici nu mi-am imaginat. Numai metodică a fost. Un subiect foarte frumos a fost despre tradiţii şi obiceiuri specifice romanilor. Eu nu am mai fost de ani de zile la examen pentru că mi-am crescut copii, mai ales că nu fost nici posturi, dar consider că subiectele au fost la îndemana oricui. A trebuit îmbinat tradiţionalul cu modernul. Este pentru prima dată cand plec de la un examen mulţumită că au fost subiecte frumoase. Cred că subiectele i-au avantajat pe cei cu experienţă la catedră”, ne-a declarat la ieşirea din examen educatoarea Camelia Sîrbu din Cîrligele. “Pentru cine a învăţat a fost uşor, pentru cine nu a învăţat a fost greu. Este a patra oară cand dau titularizarea. Cand am luat notă de titularizare nu a fost post, iar cand a fost post nu am mai luat-o. Eu zic că subiectele au fost mult mai uşoare decat în anii trecuţi. Ne-a picat ceea ce se face la clasă mai mult.”, ne-a spus educatoarea Mihaela Gherman de la Grădiniţa Roşioara, comuna Mera.

“Nu a fost nimic de memorat, trebuia să creezi”

Au fost şi candidaţi care au acuzat formularea ştiinţifică a subiectelor, dar şi unii care ar fi preferat subiecte bazate pe memorare. “Au fost numai subiecte de didactică. Metodică nu a fost deloc. A fost greu pentru că nu a fost nimic de memorat din ce s-a dat, ci trebuia să creezi, iar pentru asta trebuie sa ştii foarte multă didactică. Nu cred că iau mai mult de 7. Dacă se dădea metodică luam 10 pentru că ştiam”, ne-a declarat o profesoară de educaţie fizică, titulară candva. Aceasta a renunţat însă la post pentru mirajul străinătăţii. Reîntoarsă acasă profesoara vrea să intre din nou în sistemul pe care l-a părăsit cu caţiva ani în urmă. Unii candidaţi şi-au exprimat nemulţumirea vizavi de timpul de lucru, cele patru ore avute la dispoziţie fiind insuficiete pentru subiectele stufoase.

Unii candidaţi cer eliminarea probei scrise

Alţi candiaţi consideră că ar trebui eliminat examenul scris, propunand ca titularizarea să constea doar într-un examen serios susţinut în faţa clasei. “Este posibil ca unul să ia 9,50 la scris, pentru că are capacitate de memorare, dar la clasă să nu-şi folosească imaginaţia sau nu ştie sa le exemplifice copiilor ce trebuie să facă. Eu am fost la finală pe ţară cu fotbalul şi am cheltuit din buzunarul meu. Există satisfacţia enormă pentru aceste rezultate. De aceea consider că ar trebui un examen dat în faţa clasei, nu în faţa foii de hartie”, ne-a declarat un profesor de educaţie fizică şi sport, care a susţinut titularizarea. Tezele au fost sigilate şi duse la Inspectoratul Şcolar Judeţean de unde au plecat către centrele de evaluare din ţară. Rezultatele iniţiale vor fi afişate pe 5 august, iar pe 5 şi 6 august nemulţumiţii pot depune contestaţii. Rezultatele finale ale examenului de titularizare vor fi afişate pe 8 august. Prima etapă, de repartizare pentru angajare pe perioadă nedeterminată, va avea loc pe 9 august, iar etapa a doua, de angajare pe periodă determinată, va avea loc pe data de 14 august. Deciziile de repartizare pe post/catedră vor fi comunicate pe 30 august. Anul acesta Inspectoratul Şcolar Judeţean scoate la concurs 700 de posturi, dintre care numai 86 sunt titularizabile. Examenul organizat la nivelul judeţului Vrancea a fost supervizat de Oana Dan, inspector în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale. (M. VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
prof, acum 3920 zile, 12 ore, 14 minute, 9 secunde
pastrand proportiile, cel care ia 8 la examenul asta de titularizare e geniu, e savant, pe langa jegurile balbaite din parlament care abia stiu sa citeasca si sa ridice mana cand voteaza. Si tot noi citeste integral
emy, acum 3920 zile, 23 ore, 33 minute, 50 secunde
din pacate, acel mare profesor de educatie fizica si sport nu prea intelege cu ce se mananca profesia lui. Clasa lui nu se numeste Fotbal si scoate bani din buzunar sa te duci la finala. Desi e de citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.