Educație

Invitaţie la lectură: Pe locuri... Fiţi gata... Citiţi!

Alina VASILIU
25 iul 2013 1767 vizualizări
Ziarul de Vrancea aduce, odată cu ediţia de joi, un supliment cultural cuprinzand cele mai bune recomandări literare, artistice şi muzicale pentru această lună.

În paginile suplimentului se regăsesc în principal creaţii literare ale scriitorilor vranceni contemporani. Printre aceştia, poetul Apostu Panaitache Vultureanu, privit prin “lupa” cronicarului Ionel Necula, o analiză literară încheiată cu o apreciere care îl califică pe Vultureanu ca “o voce distinctă în peisajul liricii actuale”. La randul său, Ionel Necula este protagonistul unui interviu interesant, realizat de jurnalista şi scriitoarea Janina Vadislav. Este un interviu despre rolul lecturii în conturarea personalităţii creatoare a individului, dar şi despre şansele de salvare a poporului roman, urmată de o eventuală emancipare. În acest context, Necula recunoaşte că “Romania se află într-o stare de precaritate culturală îngrijorătoare”, însă admite şi că progresul nu este imposibil de realizat: “Îndreptarea va fi posibilă atunci şi numai atunci cand societatea va fi aşezată pe fundamente stabile.” În memoria poetului Gheorghe Sbarciog, confratele adjudean Paul Spirescu realizează un articol comemorativ, invocand prietenia stransă dintre ei şi experienţele scriitoriceşti împărtăşite reciproc. Deşi relaţiile se răciseră cu ceva vreme înainte, vestea că s-a spulberat pană şi şansa reluării prieteniei a avut un impact incontestabil: “Într-o zi, am aflat de la un prieten comun că Gheorghe Sbarciog îşi pusese capăt zilelor: pesemne descoperise că nu este el pregătit să trăiască într-o lume atat de prozaică şi de plină de mizerie.” În final, poetul adjudean îşi exprimă, cu o evidentă sinceritate, aleanul mistuitor: “Mi-e tare dor de tine, Gheorghe Sbarciog!”. Paul Spirescu semnează şi cinci poezii din rubrica “Declaraţie de dragoste a poeziei”. Printre acestea, cea intitulată “Altă poveste de dragoste”, o creaţie dedicată soţiei sale, Phaevronia: “(...) Calea Lactee se oprea pentru-o clipă din deplasarea spre roşu/ şi luna – preabuna, deodată căpăta chipul ei...” Tot poezie scrie şi artista Rodica Soreanu, creaţii literare aflate sub semnul rugii divine, al “nesomnului florii”, dar şi al focului creaţiei. Ziarul de Vrancea vă propune, prin acest supliment cultural, o incursiune în creaţiile artistice ale scriitorilor vranceni contemporani. Citiţi-l! Există un gand pentru fiecare dintre voi! (Alina VASILIU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.