Educație

ATASAMENT!!! Avem profesori mediocri! O educatoare de nota 10 a salvat onoarea definitivatului

Ziarul de Vrancea
23 iul 2013 8512 vizualizări
Mai puţin de jumătate dintre candidaţi au promovat examenul de Definitivat, în condiţiile în care mulţi s-au retras cand au văzut subiectele.O educatoare din Focşani a obţinut singura notă de 10 din judeţ, lucrarea tinerei fiind considerată perfectă.Un profesor de religie s-a aflat la 5 sutimi de obţinerea gradului definitiv.. «Dacă pici cu 5 sau cu 7,95 tot picat eşti”, ne-a declarat Nicolae Gheba.Candidaţii nemulţumiţi de subiecte susţin că «Ministerul Educaţiei tratează profesorii ca fiind ultima speţă a societăţii”, însă în realitate puţini investesc foarte serios în profesia didactică

Judeţul are un corp didactic slab pregătit. Mai puţin de jumătate dintre cadrele didactice care au susţinut examenul pentru obţinerea gradului definitiv în învăţămant au promovat. Potrivit rezultatelor afişate ieri la pranz, numai 40 dintre cele 82 de lucrări rămase pentru evaluare au obţinut note mai mari de 8,00, însemnand o promovabilitate de 48,78%. În ciuda subiectelor stufoase şi dificile, de care s-au plans candidaţii, o lucrare a fost considerată perfectă de către profesorii evaluatori şi a fost notată ca atare. Aceasta este a educatoarei Alexandrina Anton de la Grădiniţa 16 Focşani. Absolvenţă a Universităţii Bucureşti, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, Departamentul Pedagogia Învăţămantului Primar şi Preşcolar din Focşani, educatoarea Anton s-a titularizat anul trecut, prin concurs. “A absolvit anul trecut facultatea, a susţinut examenul de titularizare şi a obţinut post la noi. Este de numai un an în învăţămant şi a dat dovadă de seriozitate, de parcă ar fi un cadru cu vechime. Anul acesta şcolar a avut grupă mică, unde s-a impus prin atitudine, fiind apreciată de părinţi. Mi-a plăcut implicarea ei. Este un cadru dedicat muncii cu preşcolarii”, ne-a declarat directoarea Grădiniţei 16, Lenuţa Cozma.

Printre promovaţi se află şi soţia comisarului Niţu

Note foarte bune au fost obţinute de George Mocanu – 9,75, profesor de religie la Şcoala Garoafa, de educatoarea Silvia Zisu – 9,50, de Marina Adina Neagu – 9,50, profesor de educaţie tehnologică, Vasilica Cristina Gavrilă - 9,60, profesor de biologie, de Cristina Mariana Rebegea – 9,25, profesor de limba engleză. În total, 8 candidaţi au obţinut note mai mari de 9,00 printre aceştia aflandu-se şi soţia şefului Gărzii de Mediu, liberalul Petrică Niţu, profesoară la Colegiul Auto “Traian Vuia” Focşani. Georgeta Niţu a obţinut la disciplina mecanică nota 9,05. Alţi 31 de candidaţi au obţinut note între 8,00 şi 8,99. Cinci candidate se pot considera norocoasele examenului, acestea promovand la limită. Este vorba despre învăţătoarele Marcela Cătălina Răducan şi Maria Magdalena Mihalache, educatoarea Magda Bianca Pal, profesoara de limbă engleză Lăcrămioara Duţă şi asistenta medicală Corina Andreea Gioantă care au obţinut nota 8,00 la lucrarea scrisă. Note apropiate de acestea au obţinut şi profesoara de educaţie tehnologică Dumitra Baciu – 8,05, profesoara de limba romană Cristina Lăţcan – 8,05, profesoara de franceză Viorica Ceauşu – 8,08, dar şi învăţătoarea Gabi Maxim precum şi asistenta Filofteia Rusu - 8,10.

A picat cu 5 sutimi

Ghinionistul examenului de definitivat este profesorul de religie Nicolae Gheba de la Şcoala Varteşcoiu, care mai avea nevoie de doar 5 sutimi pentru a promova. Acesta a depus ieri contestaţie. “Sper să obţin cele cinci sutimi necesare. Este prima încercare de a obţine gradul definitiv şi consider că nu am nimic de pierdut. Dacă pici cu 5 sau cu 7,95 tot picat eşti”, ne-a declarat Nicolae Gheba. 42 dintre candidaţii care au predat lucrările nu au promovat. Cea mai mică notă, 2,05, a fost obţinută de învăţătoarea Maria Stratulat de la Şcoala Şindrilari, care nu a ştiut să profite de posibilitatea de a renunţa la examen, prevăzută în metodologie. Alţi patru candidaţi au obţinut note de 3, doi dintre aceştia fiind profesori de educaţie fizică şi sport. Notele, de altfel, au fost din toată gama, însă cei mai mulţi picaţi au obţinut între 6,00 şi 8,00. Oficialii IŞJ spun că notele mici sunt rezultatul supraevaluării tezelor de către unii candidaţi. “Sunt numai pe jumătate mulţumită de rezultatele examenului de definitivat. Consider că acei candidaţi care au obţinut note mici nu şi-au evaluat corespunzător lucrarea”, ne-a declarat inspectorul general adjunct al IŞJ, Luminiţa Balaban.

Picaţii susţin că «Suntem în ţara lui Papură-Vodă»

Imediat după afişarea rezultatelor la Colegiul Auto “Traian Vuia”, centrul judeţean de examen, nemulţumiţii au început să solicite reevaluarea tezelor. În primele două ore au fost depuse 16 cereri, notele contestate fiind situate între 6,10 şi 7,95. Ambele profesoare de educaţie muzicală specializată au cerut reevaluarea tezelor, notele acestora fiind în jur de 7. “Contest, dar nu cred că voi obţine 8,00. Subietele date nu au corespuns modelului. La modelul afişat pe site-ul MEN, la primul punct, era istoria muzicii. Noi am învăţat istoria muzicii, pierzand timp, dar s-a dat altceva”, ne-a declarat una dintre contestatare. Că programa anunţată iniţial nu a fost respectată susţine şi colega acesteia. “Suntem în ţara lui Papură-Vodă. Ministerul Educaţiei tratează profesorii ca fiind ultima speţă a societăţii. Pentru examen s-a dat o anumită programă care nu a fost respectată. Sperăm ca la reevaluare comisia să fie mai atentă şi mai obiectivă”, ne-a spus profesoara. Alţi contestatari au reclamat baremul de corectare. “Nemulţumirea mea este legată de faptul că baremul a fost ambiguu, iar răspunsurile neclare”, ne-a spus profesorul de religie Cătălin Daniel Mereuţă, care a obţinut nota 7,10. “Mă aşteptam la o notă mult mai mare, dar asta e acum. Sper să obţin 8”, ne-a spus şi educatoarea Roxana Postolache, care a obţinut 6,90 şi a contestat nota.

Şi profesorii cu vechime critică Definitivatul

Modul de organizare şi desfăşurare a examenului de Definitivat din acest an a fost criticat de mai multe cadre didactice cu vechime, printre care şi profesorul de istorie şi scriitorul Florinel Agafiţei. «Constat cu stupefacţie că, în prezent, acest examen riscă să se transforme în „ceva” ce trebuie susţinut în oricare condiţii şi cu regulile jocului, posibil de schimbat, chiar în derularea sa», spune profesorul. Nu doar că MEN a mutat locul de defăşurare a examenului în judeţe din centrele universitare, dar a şi comasat într-o singură zi toate probele de concurs. Mai mult decat atat, oficialii MEN schimbă regulile în timpul jocului. «A fi supus unui asemenea „tratament”, în timp extrem de scurt – rezolvarea unor subiecte ce vizează mai multe materii de studiu, care nu prea au multe în comun (vezi, de pildă, pedagogia versus istoria universală!) la care se adaugă anunţurile decisive, făcute pe ultima sută de metri – nu reprezintă altceva decât „metode” menite să deconcentreze candidatul, nu să-l motiveze corepunzător, în aşa fel încât să iasă, cel puţin onorabil, dintr-o atare confruntare. Dacă aşa se înţelege că pot fi atraşi tinerii în sistem, că ar putea fi motivaţi să rămână pentru a-l sluji mai departe, atunci sunt pe deplin lămurit cu fenomenul numit învăţământ actual», mai spune profesorul Florinel Agafiţei, care a dat definitivatul în 1992, perioadă în care a beneficiat de o pregătire pedagogică specială într-un centru universitar.

Şi promovatii se aşteptau la mai mult

Candidaţii care au obţinut note peste 8,00 spun că se aşteptau la mai mult, însă se declară fericiţi că obţin definitivalul, examenul cel mai greu din cariera de profesor. “Este bine că am obţinut mai mult de 8. Se putea şi mai bine. Am încercat să nu-mi fac nicio idée asupra notei pentru a nu mă demoraliza singură”, ne-a spus educatoarea Nicoleta Ichim, care a obţinut 8,70 la definitivat. Nemulţumiţii mai pot depune contestaţii şi astăzi, în centrul de examen de la Colegiul Auto, între orele 9,00 – 15,00. Tezele vor fi reevaluate în aceleaşi centre în care au fost corectate iniţial, dar de alte comisii. Rezultatele contestaţiilor vor fi afişate sambătă, 27 iulie 2013. La examenul de Definitivat din acest an au fost înscrişi 127 de candidaţi, dintre care au absentat 11, iar 34 s-au retras după ce au văzut subiectele. Printre aceştia din urmă se află şi directorul Clubului Sportiv “Unirea”, Petrea Vîlcu. Anul acesta nota de promovare a crescut cu un punct, iar nota de examen a fost dată de nota obţinută la proba scrisă, inspecţia de la clasă nemaicontand la rezultatul final. (Mihaela VLĂDESCU)

Rezultatele de la Def sunt rodul subfinanţării sisitemul de învăţămant

Sindicatele din învăţămant consideră că rezultatul examenului de Definitivat reflectă o realitate crudă a sistemului romanesc de învăţămant. «Le felicităm pe cele 40 de cadre didactice vrancene care au obţinut nota 8,00 la examenul de Definitivat. Acest concurs oferă un plus de valoare sistemului de învăţămant, dar scoate în evidenţă şi o realitare dură a pregătirii aspiranţilor la titlul de dascăl. Trebuie să recunoaştem că învăţămantul nu mai este de mult atractiv pentru absolvenţii bine pregătiţi. Cu toate acestea, rezultatele de anul acesta de la examenul de Definitivat vin să arate că încă mai sunt persoane care aleg să intre în învăţămant din vocaţie şi care iubesc aceasă meserie. În acelaşi timp trebuie să ţinem cont că în acest an Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a decis ca nota minimă de promovare să fie 8 şi nu 7”, transmite liderul filialei vrancene a FEN, Paulina Roşcan. Reprezentanţii acestui sindicat susţin că numărul mic de promovaţi este şi rezultatul subfinanţării sistemului de învăţămant, neputandu-se cere performanţă în condiţiile neacordării unor salarii decente. «FEN «Spiru Haret» a solicitat în mai multe randuri actualului Guvern o nouă lege de salarizare pentru personalul din învăţămant însă nu a primit nicio invitaţie la negocieri. Considerăm că este obligatoriu să demarăm în perioada imediat următoare discuţiile privind sistemul de salarizare din învăţămant”, mai transmit oficialii acestui sindicat. (M. V.)





Fisiere atasate

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 17

Adaugă comentariu
Bordianu, acum 2971 zile, 11 ore, 31 minute, 29 secunde
Mie mi a pus media 3/50 la ex de titularizare,discipline geografie dar din pacate mi s a recorectat lucrarea de titularizare de care a Universitate, trimisa de Parchet si mi a pus media 7/20+10=7/90, citeste integral
Anonim, acum 3209 zile, 18 ore, 41 minute, 43 secunde
Și nu mai comparați nivelul de pregătire de 10 al unui educator cu ceilalți profesori. Breasla profesorilor e undeva la nivelul SOFT! Doar de aceea am ales să fim profesori, nu educatori, unde citeste integral
Anonim, acum 3209 zile, 18 ore, 55 minute, 10 secunde
Nu înțeleg de ce se cere ca notă de promovare minim 8. E vorba de un examen DEF, nu de un test docimologic, cu itemi ușori pentru clasa a 7-a! Azi-mâine, nu ar vrea Ministerul să ne spună că citeste integral
Bordianu Gheorghe, acum 3772 zile, 14 ore, 12 minute, 22 secunde
Ar trebui si din Ministerul Educatiei sa dea examene an de an, ca unii dintre acestia ce ne comenteaza pe noi care ne a dat afara nu stiu nici cat noi si sa nu ma mai fure la mexia de la examenul de citeste integral
profesor, acum 3924 zile, 16 ore, 27 minute, 56 secunde
Cu ani in urma deful se lua cu 6. Nu v-ar fi rusine sa ne faceti incompetenti si mediocri cand voi ati luat deful cu 6???? 90% din cei care am picat am avut note intre 6 si 8. Deci la fel de mediocri citeste integral
eu, acum 3925 zile, 10 ore, 23 minute, 2 secunde
Eu cred ca avem ZIARISTI MEDIOCRI!!!!!!
john, acum 3925 zile, 11 ore, 31 minute, 47 secunde
Ca se copia sau nu in centre universitare nu ma intereseaza! Am doar 2 ani in invatamant iar colegi cu 20 de ani de vechime mi-au spus cum s-au dus la examen in centre universitare "la citeste integral
SORIN -COVE, acum 3925 zile, 15 ore, 22 minute, 1 secunda
DECI sa inteleg ca in opinia dvs.d-na/d-soara MORENA toti care am dat definitivatul in centre universitare ,suntem niste mediocri -nepregatiti care am lua examenul pe copiat,nu?Daca dumneata l-ai dat citeste integral
Morena, acum 3926 zile, 6 minute, 33 secunde
Se dadeau trei probe dar in centrele universitare stim cu totii cum se proceda...luau 98%,nu erau camere,toata lumea se inspira iar nota 6 sau 7 pe care au luat-o in trecut acum insemna 4-5 pe citeste integral
Nuareimportanta, acum 3926 zile, 9 ore, 29 minute, 36 secunde
Absolutizarea este cel mai periculos lucru. A spune ca avem profesori mediocri se intelege automat ca toti profesorii sunt mediocri, fapt ce este de-a dreptul fals: unii sunt submediocri, altii citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.