Educație

Fraţii Marx- Zeii umorului absurd

Sorin Tudose
21 iul 2013 4151 vizualizări
Groucho, Harpo, Chico au reprezentat o culme a filmului de comedie, o culme a umorului absurd niciodată depăşită de altcineva u Fraţii Marx au fost apreciaţi chiar de marele Charles Chaplin, acesta mai în glumă mai în serios fiind invidios pe modul mitraliat de a vorbi al lui Groucho

Primul contact cu Fraţii Marx l-am avut acum vreo şase ani cand am văzut Monkey Business (1931), al treilea lor film de lung metraj şi totodată filmul care avea să îmi deschidă ochii către absurda, nebuneasca şi delicioasa lume pusă în scenă de Groucho, Harpo şi Chico Marx. De atunci am văzut cam toate filmele lor, unele chiar de mai multe ori, Duck Soup (1933) fiind cap de listă în acest sens cu circa zece vizionări. Îmi plac sensibilitatea lui Chaplin, chipul impasibil al lui Buster Keaton, nebuniile lui Harold Lloyd, umorul simplu, fără pretenţii din filmele cu “Stan şi Bran”, dar umorul Fraţilor Marx, unic şi irepetabil, m-a fascinat încă de prima dată. Poate şi pentru faptul că nu este accesibil precum cel al lui Chaplin, dar mai curand pentru muţenia lui Harpo în absolut toate filmele, pentru pantomima sa, pentru stridentul accent italian al lui Chico, pentru mersul semi-cocoşat al lui Groucho şi modul său mitraliat de a vorbi. Pentru arsenalul de gaguri prezent din belşug atat în punctele lor de glorie Duck Soup şi A Night at Opera, cat şi în filmele lor mai slabe, recomadate doar fanilor. Pentru densitatea jocurilor de cuvinte, a poantelor şi a vitezei cu care se desfăşoară acţiunea în filmele lor nu ai cum să nu-i îndrăgeşti. Însă pentru a-i aprecia la justa lor valoare trebuie să cunoşti engleza la un nivel destul de ridicat pentru că nu de puţine ori subtitrarea de la filme nu ţine pasul cu debitul verbal al lui Groucho, iar unele replici sunt traduse greşit.

Paramount sau MGM?

Cariera în cinematografie a fraţilor Marx este înpărţită în două, cea la Paramount şi cea la MGM. În perioada în care au fost la Studiourile Paramount au făcut The Cocoanuts (1929), Animal Crackers (1930), Monkey Business (1931), Horse Feathers (1932) şi Duck Soup (1933), probabil cel mai valoros film din filmografia lor. Filmele din perioada Paramount sunt aproximativ egale ca valoare şi îl au în componenţă şi pe Zeppo, singurul din cei patru fraţi Marx care au apărut pe marele ecran fără a avea geniul lui Groucho, Chico ori Harpo. De altfel, după ultimul film turnat de Paramount Zeppo părăseşte nu doar grupul, ci şi lumea filmului. Urmează perioada MGM cand sunt turnate A Night at the Opera (1935), A Day at the Races (1937), At the Circus (1939), Go West (1940) şi The Big Store (1941) unde filmele încep să fie înecate în momente muzicale care ştirbesc trademark-ul Marx Brothers. Cu toate acestea, O noapte la operă (MGM) se bate pentru neoficialul titlu de cel mai bun film al grupului umoristic. În 1938 Fraţii Marx mai apăreau în Room Serice lansat de RKO, iar în 1946 prin United Artist apar în A Night in Casablanca, ultima lor peliculă în care apăreau toţi trei. Toate filmele în care au apărut împreună Chico, Harpo, Groucho nu au reprezentat decat un simplu pretext pentru a da frau liber muntelui de talent a celor trei, multe filme avand o poveste destul de neverosimilă. La o primă vedere perioada Paramount pare să fi fost mai fertilă, dar şi perioada MGM are meritul că umorul Fraţilor Marx este mult mai concentrat în lipsa lui Zeppo.

Recunoaştere pe tot mapamondul

Pe langă umorul debordant doi dintre Fraţii Marx (chiar erau fraţi cum deseori trebuiau să spună n.a.) erau şi formidabili muzicanţi. Chico era deosebit de talentat la pian, stilul său de a “lovi” clapele rămanand celebru pană în zilele noastre. La randul său, Harpo era priceput şi la pian, dar aşa cum sugerează şi pseudonimul harpa era instrumentul său preferat. Pentru ceea ce a reuşit să facă grupul newyorkez recunoaşterea pe plan mondial era inevitabilă. Ţin minte că citisem într-o cărţulie despre cinematografie că, atunci cand ajungeau pentru prima dată în America, peronalităţile non-americane erau întrebate pe ce vedetă ar vrea să întalnească. Unul din răspunsurile cele mai întalnite relevă imensa popularitate a grupului. “Harpo!”, răspundeau cei mai mulţi. Dar poate că cea mai mare recunoaştere a grupului a venit chiar din partea Titanului Comediei, Charles Chaplin. La capătul unei partide de tenis, stand de vorbă cu Groucho, Chaplin îi spune: “Te invidiez! Eu nu am putut vorbi niciodată ca tine în filme”. Deci cineastul care s-a desprins cel mai greu de filmul mut îl invidia pe cel mai bun actor de comedie al filmului sonor! Şi cineastul Woody Allen spunea la un moment dat, într-unul din filmele sale, că un motiv pentru care merită să trăieşti este chiar Groucho Marx. Fraţii Marx răman chiar şi la opt decenii de la Duck Soup cei mai buni reprezentanţi ai umorului absurd. (Sorin TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.