Educație

Piaţa Unirii - locul de promenadă al focşănenilor

Ziarul de Vrancea
17 iul 2013 16776 vizualizări
Piata centrală a Focsanilor are o istorie zbuciumată şi reprezintă poate cel mai bine modul în care s-au succedat la putere regimurile politice din Romania ultimului secol

Complexul arhitectural Piaţa Unirii din Focşani este situat pe vechiul hotar dintre Ţara Românească şi Moldova. În centru, este amplasat Obeliscul Unirii, operă a unui colectiv de artişti condus de sculptorul Ion Jalea, monument inaugurat pe 24 ianuarie 1976. Situat în mijlocul Pieţei Unirii, Obeliscul are 20 de metri înălţime şi înfăţişează 85 de personaje din actul istoric al Unirii Principatelor.

Astăzi, Obeliscul evocă istoria românilor de pe aceste meleaguri, marcând un moment de mare însemnătate pentru vrânceni, Unirea Mică de la Focşani şi dispariţia graniţei dintre cele două oraşe surori. Din acelaşi complex, fac parte Ateneul Popular şi Biserica ”Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”, ctitorită de domnul Ţării Româneşti, Grigore Ghica. Aici a fost oficiată cununia religioasă a domnitorului  Gheorghe Bibescu cu Mariţa Ghica, naş fiind Grigore Sturdza, domnitorul Moldovei. Arheologii care au cercetat zona în timpul ultimelor lucrări de amenajare au descoperit că în jurul bisericii ctitorite în 1661 a funcţionat o aşezare monahală fortificată, unica din Focşanii Munteni. Mănăstirea a fost înălţată în partea munteană a Focşaniului, chiar lângă hotarul ce despărţea până la Unirea din 1859 cele doua ţări. În 1854, un incendiu a mistuit ansamblul monahal. În grădina publică din spatele bisericii a fost descoperită şi o necropolă medievală formată din mai multe morminte ale unor feţe bisericeşti, dar şi ziduri de incintă, chilii şi o reţea de aducţiune cu apă formată din olane din lut. În fiecare an, la 24 ianuarie, în Piaţa Unirii, este omagiat actul Unirii Principatelor de la 1859.

Piaţa focşănenilor, la mana regimurilor

Piaţa Unirii, aşa cum arată acum, este departe de ce era acum 50-100 de ani. În anii 70, conducerea administrativă a municipiului a decis reamenajarea pieţei, în stilul arhitectural specific comunist. Tot atunci s-a demolat Palatul Comunal, o clădire cu o arhitectură deosebită, dar şi strada istorică a oraşului nostru. În 1974, Piaţa a fost placată cu marmură de Ruşchiţa, în desene geometrice simple. Tot atunci, aşa cum am menţionat, a fost construit şi Obeliscul, botezat “Morcovul” de focşăneni. Pentru că ansamblul s-a degradat în timp, începand cu anul 2008, perimetrul istoric al pieţei a fost din nou reamenajat, de această dată cu fonduri europene. Rezultatul este că în locul spaţiului verde a fost pus prea mult beton. Parcul Unirii a fost “mutilat”, ca să nu mai amintim de construirea unor “dughene” din sticlă, fier şi beton în parc, spre nemulţumirea focşănenilor.

Nimeni nu a răspuns, nici măcar la alegeri, pentru betonizarea şi paranghelizarea cu scene şi chioşcuri a Pieţei Unirii, în ciuda nemulţumirilor cetăţenilor. Proiectul “Recalificare urbană a perimetrului istoric Piaţa Unirii şi grădina publică Focşani" a costat peste 8 milioane de euro şi a fost finanţat prin programul Phare al Comunităţii Europene şi de Municipiul Focşani, care a contrubuit cu peste un milion de euro.

Piata Unirii-1917


Piata Unirii- dupa razboi


Piata Unirii-inainte de 2008

Scopul declarat al lucrărilor a fost de a refuncţionaliza Piaţa, de a o dota cu elementele care să îi confere statutul de Piaţă istorică centrală a Focşanilor şi punct de reprezentare pentru întregul judeţ Vrancea. Cat de mult au reuşit autorităţile rămane să judece locuitorii oraşului, care preferă zona ca loc de promenadă după amiază de după amiază. (Alina Vasiliu şi Silvia Vrînceanu)
Proiectul Ziarului de Vrancea, intitulat “Emblemele Focşaniului”, continuă în următoarele zile cu prezentarea “Prefecturii Vechi”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.