Educație

ATASAMENT!!! Corectori cu probleme! Diferenţe de 3 puncte la Bac după contestaţii

Ziarul de Vrancea
12 iul 2013 8036 vizualizări
Comisia judeţeană a bacalaureatului se întruneşte în şedinţă pentru a stabili unde s-a greşit în cazul mai multor candidaţi la examenul de maturitate ale căror lucrări au fost grav depunctate sau, dimpotrivă, notate cu prea multă generozitate u notele contestate au fost din toată gama: de la 1,00 la 9,80 u după contestaţii, încă 20 de candidaţi au trecut examenul

Rezolvarea contestaţiilor de la examenul de Bacalaureat din acest an a venit cu surprize pentru candidaţii care şi-au pus speranţe într-o notă mai bună după reevaluarea lucrărilor. Deşi metodologia permite o diferenţă între note de cel mult 1,5 puncte, doi candidaţi s-au trezit cu diferenţe de 3 puncte! Este cazul elevului Vlad Angel Stan, de la Colegiul Naţional “Unirea” din Focşani, care a contestat nota de 6,80 la informatică, obţinand în final 9,80. Acesta a declarat că se aştepta la o notă mare întrucat ştia că a avut o teză aproape perfectă. “Când am văzut că am luat 6,80 a picat cerul pe mine. Mă aşteptam la 9,90, în niciun caz la nota aceea. Cum era şi normal, am contestat lucrarea şi am primit 9,80”, a declarat “uniristul” după ce a văzut nota obţinută în urma contestaţiilor. Vlad Stan a obţinut la celelalte discipline de examen 10 la limba romană şi 9,80 la matematică. El doreşte să urmeze Facultatea de Informatică din cadrul Universităţii Bucureşti.

Notă scăzută de la 5.25 la 2.40

O diferenţă de 2,85 puncte între nota iniţială şi cea finală este înregistrată şi în cazul elevei Florentina Ştefania Lepădatu, absolventă a Liceului Pedagogic “Spiru Haret”. Aceasta a contestat nota de 5,25 obţinută la psihologie, sperand ca o notă mai mare să o ajute să promoveze examenul maturităţii. A avut însă surpriza neplăcută să constate că evaluatorii de la Galaţi, unde au fost recorectate tezele, să considere că lucrarea sa nu este mai valoroasă de… 2,40. Diferenţe notabile între nota iniţială şi cea finală au mai fost înregistrate şi în cazul cuzistului Răzvan Mihai Arbunea, care a obţinut la biologie 8,45 deşi iniţial fusese evaluat cu 6,80, sau în cazul Valericăi Buzatu, de la Colegiul “Valeriu D. Cotea”, care s-a ales cu un nesperat 7,05 la biologie după ce iniţial fusese notată cu 5,85. Alexandra Elena Fraga, de la Liceul “Emill Botta” Adjud, a obţinut şi ea 9,00 la anatomie în urma recorectării, după ce iniţial obţinuse 7,50. Nu la fel de norocoasă este “unirista” Raluca Arghire, care s-a trezit cu o notă mai mică cu 1,10 puncte la biologie, deşi a considerat că merită mai mult de 8,70. Emanuel Chiriac, de la Liceul de Arte, s-a ales la limba romană cu 3,70 după ce a crezut că nota de 5 obţinută iniţial este prea mică.

IŞJ face comisie de analiză

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Vrancea admite că s-a greşit, cel mai probabil la prima corectură, avand în vedere că la Galaţi a existat o a treia comisie care a reevaluat lucrările unde au fost constatate diferenţe mai mari de 1,5 puncte. Inspectorul general al IŞJ a declarat că la începutul săptămanii viitoare comisia judeţeană se va întruni în şedinţă pentru a analiza situaţia şi a stabili unde s-a greşit de s-au înregistrat diferenţe atat de mari. “Ne vom întalni în comisia judeţeană şi vom vedea unde s-a greşit. Ar putea fi o eroare iar unul dintre subiecte nu a fost corectat, fie s-a trecut greşit pe borderou. Nu pot acuza pe nimeni. Am luat act de aceste situaţii şi le vom lua în discuţie”, ne-a declarat inspectorul general al IŞJ, profesoara Vasilica Zaharia. Indiferent unde este eroarea, notele finale ale candidaţilor  răman cele de după contestaţii.

Lucrări considerate perfecte după reevaluare

Mai multe lucrări au fost considerate perfecte de către evaluatorii de la Galaţi. Una este a lui Bogdan Basuc, de la Colegiul “Edmond Nicolau”, component al echipei care a caştigat locul II la Olimpiada Naţională de Robotică din acest an. Teza acestuia de la fizică a fost evaluată iniţial cu 9,80, iar la Galaţi s-a considerat că lucrarea este perfectă. Lucrare perfectă au apreciat evaluatorii că a făcut şi Matei Tudor Crîngaşu, de la Liceul Sportiv, la istorie, după ce iniţial fusese notat cu 9,30. Neacşu Andreea Miruna de la CNU a obţinut şi ea nota maximă la psihologie după ce a contestat nota iniţială de 9,80. O notă apropiată de perfecţiune, 9,90, a obţinut un alt unirist, Corneliu Ţuţuianu, la informatică, după ce iniţial lucrarea sa a fost evaluată cu 8,30. Cea mai mică notă contestată este 1,00 a unui elev de la Colegiul “Gh Asachi”, aceasta rămanand la fel.

Încă o absolventă de nota 10

Raluca Ciolcă, şefa de promoţie de la CNU, întregeşte careul aşilor la bac

Rezolvarea contestaţiilor de la examenul de bacalaureat, sesiunea iulie, a adus încă o medie generală de 10 în judeţ. Aceasta a fost obţinută de “unirista” Raluca Ciolcă, absolventă care a contestat nota de 9,70 de la geografie, considerînd că a fost depunctată de profesorii corectori. La reevaluare, aceasta a obţinut nota maximă, iar media generală de 9,90 la Bac s-a transformat acum în 10,00. Raluca Ciolcă este şefa de promoţie a Colegiului Naţional “Unirea”. Ea a obţinut în anii de liceu premii la diferite concursuri şi olimpiade, care au culminat cu declararea sa anul trecut, alături de colegul Flavius Bratu, “Elevii anului” de la CNU. Profesorii spun că Raluca Ciolcă a fost cel mai bun elev al liceului, de aici şi ambiţia de a termina colegiul cu nota maximă. Tot anul trecut, tanăra a obţinut o tabără de limba engleză la Universitatea Cambridge. „Am considerat că am rezolvat corect subiectele şi mi-am dorit nota corectă”, ne-a declarat unirista. Aceasta este deja admisă, ca urmare a rezultatelor din timpul anilor de liceu, la Facultatea de limbi străine din cadrul Universităţii Bucureşti. Raluca Ciolcă întregeşte careul decarilor de la această sesiune a examenului de Bacalaureat. Medii de 10 au mai obţinut Aura Dinu şi Ana Maria Dobre, de la Colegiul Economic, şi Georgiana Tănase de la Liceul Pedagogic. 
20 de candidaţi trec Bac-ul după contestaţii
În urma reevaluării lucrărilor 20 de candidaţi au obţinut o medie generală mai mare de 6.00 şi au fost declaraţi admişi la această sesiune a examenului. Astfel, potrivit unei situaţii statistice a Inspectoratului Şcolar Judeţean, promovabilitatea în Vrancea este de 55,32%, cu 0,69% mai mare decât în momentul afişării rezultatelor iniţiale. În total, în Vrancea au fost depuse 834 de contestaţii la Bacalaureatul din această sesiune. Dintre acestea, 242 de contestaţii au fost admise: 136 de lucrări au obţinut o medie mai mare, iar 106 – o medie mai mică decât aceea iniţială. 592 de contestaţii au fost respinse. (Mihaela VLĂDESCU)

Pe portalul www.ziaruldevrancea.ro puteţi consulta rezultatele finale de la bacalaureat, după rezolvarea contestaţiilor.


Fisiere atasate

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
nosferatu', acum 3937 zile, 9 ore, 37 minute, 25 secunde
@Cosmy de la Paunesti: pui de razesh, vei fi citit si tu cate ceva, te vei fi straduit in zbuciumata ta existenta sa si pricepi ce ai citit dar, pana acum, eforturile tale nu au dat inca rezultate - citeste integral
Cosmy de la Paunesti , acum 3938 zile, 6 ore, 57 minute, 5 secunde
Si totusi din ce in ce mai multi elevi din zona Adjud in special la Paunesti vorbesc de unii profesori de la un liceu care nu lear fi permis sa intre in examen,desi ei chiar daca erau aproape la citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.