Educație

„Umila mea părere. Opiniile unui scriitor de provincie”

Valentin Muscă
10 iul 2013 1771 vizualizări
Acesta este titlul ultimei cărţi care poartă semnătura profesorului Paul Spirescu

Nu este vorba despre umila părere a unui scriitor de provincie, aşa cum poate s-ar bucura să creadă vetuştii politicieni mioriţici, ci de vocea limpede a scriitorului Paul Spirescu, profesor la Liceul Teoretic „Emil Botta” din Adjud. În timp ce politicienii au reuşit să compromită definitiv ideea unei reforme a clasei politice, iar ong-urile au fost înghiţite de partidele aflate, pe rând, la putere, societatea civilă se reduce astăzi, din păcate, la câteva jurnale de provincie şi opiniile unor profesori, care nu vor ajunge, în veci, inspectori şcolari, pentru că nu au pedigree-ul puterii. „Umila mea părere. Opiniile unui scriitor de provincie” (Ed. Rafet, 2012) este vocea raţiunii în faţa politicilor antiromâneşti şi anticulturale din ultimii ani. Indiferent de Guvern sau Preşedinte, malaxorul implacabil al distrugerii societăţii româneşti a funcţionat fără întrerupere de 24 de ani, încât soluţiile pentru redresarea societăţii româneşti par astăzi imposibile. E drept, ţinta criticilor profesorului Spirescu o constituie nefericitul cuplu Băsescu-Boc, dar schimbând epocile şi coborând la cuplul Iliescu-Văcăroiu, constatăm că şi acum 20 de ani puteam spune, „la aşa miniştri, aşa învăţământ” sau „mai târziu va fi prea târziu”, ca să parafrazăm două din titlurile din cuprinsul lucrării. În general poeţii scriu versuri. Paul Spirescu este un poet născut, iar volumele sale de poeme sunt adevărate regale poetice. Când poeţii folosesc vocabularul unei limbi pentru a apăra acea limbă de politicieni înseamnă că în interiorul poetului s-a declanşat un semnal de alarmă. Paul Spirescu este o fire blândă, cu o voce calină ca un fir de mătase. Dacă irenicul Paul Spirescu, omul liniştilor absolute, al dialogului şi armoniei a ieşit pe baricadă este semnul că abjecţia politicienilor a atins cote maxime şi a sosit timpul deşteptării, acum când mai avem ceva de salvat dintr-o Românie ajunsă gârbovită ca Batorul Fefelegei ardeleanului Ion Agârbiceanu! (Valentin MUSCĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
parerea mea, acum 3933 zile, 22 ore, 18 minute, 42 secunde
Tot respectul pentru poezia scrisa de autor. Dar sa scrii o carte despre un cuplu politic de la un moment dat, fie el Basescu-Boc este o intreprindere goală, fara continut, efemera, o pierdere de citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.