Educație

Vrancea - locul 26 pe ţară la promovabilitatea Bacului

Sorin Tudose
9 iul 2013 1280 vizualizări
Judeţul nostru ocupă un loc fruntaş pe ţară la numărul cel mai mic de eliminaţi din examen.Statisticile oferite de Ministerul Educaţiei arată că filiera tehnologică este în declin, promovabilitatea ajungand abia aproape 34% în acest an

Promovabilitatea de 54,46% obţinută la Bac în Vrancea situează judeţul nostru pe locul 26 din 41, adică în partea mai de jos a clasamentului. În afară de Covasna, care a obţinut 42,7%, toate celelalte judeţe cu care ne învecinăm au obţinut un procent de promovabilitate mai mare decat al nostru, Brăila situandu-se cel mai bine cu 74,2%. De altfel, procentajul brăilenilor este cel mai bun din toată ţara. Cele mai mici procente la prima sesiune a Bacului le-au avut elevii din Covasna şi Harghita, respectiv judeţele din sudul ţării. Cel mai mic procent – catastrofal de-a dreptul – l-a avut judeţul Ilfov. Liceenii ilfoveni nu au reuşit să ia bacul nici măcar în procent de 30%. Vrancea stă ceva mai bine la capitolul medii de zece obţinute la Bac. În acest sens, judeţul nostru se află pe locul 14 cu trei medii de zece, dar este la egalitate cu alte trei judeţe. În 11 judeţe nu s-a obţinut nici măcar un singur 10 în vreme ce la Iaşi 12 elevi au reuşit să obţină nota maximă. Ministerul Educaţiei mai oferă un grafic inedit care relevă cat de mult a evoluat calitatea învăţămantului într-un an de zile. În afară de Giurgiu unde promovabilitatea a scăzut faţă de anul trecut cu 6,9 procente în toată ţara s-au înregistrat creşteri de pană la 17%. La noi în judeţ s-a înregistrat o creştere de 9,05% faţă de Bacul 2012, dar cu toate acestea circa 30 de judeţe au avut o creştere de peste zece procente, multe dintre ele situandu-se chiar între 12 şi 17% grad de promovare. O altă statistică interesantă este cea a eliminaţilor din examen, Vrancea numărandu-se printre primele judeţe cu cei mai puţini candidaţi daţi afară de la Bac din varii motive. Brăila nu a avut niciun eliminat, iar judeţele Vrancea, Teleorman, Sibiu, Ilfov, Harghita şi Giurgiu au avut un singur candidat dat afară. Recordul negativ la acest capitol îl deţine Constanţa, acolo unde nu mai puţin de 70 de candidaţi au fost daţi afară din examen.

Filiera tehnologică în declin

Datele statistice ale Ministerului folosite într-un raport transmis inspectoratelor şcolare judeţene pornesc din 2004 şi arată cat de mult a scăzut promovabilitatea la filiera tehnologică în aproape un deceniu, comparativ cu filierele vocaţională şi teoretică. Dacă în 2004 promovabilitatea la filiera tehnologică era de aproape 75% aceasta a scăzut în 2012 pană la 20 de procente. Abia anul acesta a reuşit să ajungă pană la aproape 34%. Şi pe celelalte două filiere au fost scăderi ale promovabilităţii, dar nu au scăzut nici măcar sub pragul 50%. În 2004 gradul de promovare la teoretic şi vocaţional era situat între 91 şi 95% scăzand în 2012 pană puţin sub 70%. Anul acesta elevii de pe filiera teoretică au obţinut o promovabilitate de 76,6% în vreme ce elevii de la filiera vocaţională au scăzut la 66,4%. La noi în judeţ s-au prezentat la examenul de Bacalaureat 1.639 de candidaţi de la filiera tehnologică dintre ei fiind declaraţi respinşi 1.009. Asta înseamnă că mai mult de jumătate dintre ei nu au reuşit să obţină media de trecere. Pe filiera teoretică au fost prezenţi la examene nu mai puţin de 1.062 de candidaţi şi doar 231 dintre ei nu au reuşit să ia Bacul. Nu în ultimul rand, la filiera vocaţională (arte, sport, pedagogie) au fost prezenţi 173 de elevi din care 63 l-au picat. (S. TUDOSE)







În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.