Educație

Un nou mod de a studia istoria păstrată în muzeele din Vrancea

Aurelian Ivan
2 iul 2013 946 vizualizări
Tinerii ar trebui să afle mai multe despre identitatea culturală a zonei prin intermediul muzeelor, aşa cum se întamplă în alte ţări, după cum spune profesoara Mirela Stoican, care a participat la un curs în Turcia

Cursurile de perfecţionare peste hotare aduc un plus de cunoştinţe dar şi de metodică pentru cadrele noastre didactice. Profesorii care îşi iubesc meseria vor să înveţe tot ce este nou în materie de tehnică de predare a informaţiei şi mai ales de a fi în ton cu revoluţia tehnologică. Smarthphone-urile, Ipad-urile, computerele şi internetul vin să schimbe radical modul de predare în şcoli, întrucat aproape totul se digitalizează, inclusiv istoria. La începutul lunii iunie, prin proiectul “Mobilitate individuală de formare continuă-Comenius”, trei profesori din Romania au avut acces la noul mod de dezvoltare individuală prin intermediul muzeelor. Cursurile au avut loc în Turcia iar beneficiari au fost şi profesori din Finlanda, Suedia, Italia, Franţa, Belgia, Cipru şi Turcia. Printre cei trei profesori din Romania care au învăţat noile tehnici de predare a identităţii culturale prin muzee este şi un dascăl din Vrancea. Profesorul de economie Mirela Stoican, de la Colegiul Tehnic “Gheorghe Asachi”, dar şi lector în cadrul Universităţii “Transilvania” din Braşov, vrea să aducă aceste noi tehnici în educaţia vranceană. ”Am rămas impresionată de modul în care au reuşit turcii să îşi pună în valoare identitatea culturală prin muzee. Gandiţi-vă că în Turcia copiii fac lecţii în clădirile muzeelor, sub supravegherea pedagogilor de la aceste instituţii. Activităţile în cadrul cursului au avut acest scop valorificarea potenţialului de care dispune fiecare muzeu pentru dezvoltarea individului, ca nouă metodă didactică. Toate activităţile s-au desfăşurat în sălile educaţionale din cadrul muzeelor din Istanbul. Cred că este important să introducem această metodă în sistemul nostru didactic, nu doar în cadrul “Săptămanii altfel”. Să existe o colaborare cu muzeele, o dezvoltare a laturii educaţionale astfel încat actul didactic să aibă un impact major asupra formării individului”, ne-a spus profesorul Mirela Stoican. Profesoara se va ocupa de diseminarea informaţiilor din acest curs începand cu noul an şcolar atat pentru elevi, profesori cat şi pentru părinţi. (Aurelian IVAN)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.