Educație

Hramul Mănăstirii Sihastru de la Ploscuţeni

Valentin Muscă
28 iun 2013 5910 vizualizări
Credincioşii pot participa astăzi la hramul Mănăstirii Sihastru din comuna Ploscuţeni, a cărei biserică este închinată Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel.

Fost Schit în marginea codrului de altă dată, legendele locului spun că aşezământul ar fi fost înfiinţat de un dregător al lui Ştefan cel Mare. Nu ştim unde se termină legenda şi de unde începe adevărul istoric, dar la 1748 hatmanul Şendrea şi soţia sa au reamenajat vechiul Schit, construind o biserică de lemn şi chilii pentru monahi. În ultimul deceniu al secolului XIX, Petrache Şendrea din Nicoreşti a ridicat biserica pe care o vedem astăzi, o construcţie cu forme echilibrate şi un interior împodobit cu migală. Aşezată aproape de limita cu judeţul Galaţi, Mănăstirea Sihastru a trecut prin clipe cumplite la jumătatea secolului trecut, când statul comunist - în complicitate cu Episcopia Dunării de Jos şi Episcopia Buzăului - a alungat călugării din mănăstire şi în locul acestora a adus monahii.

Stăreţia şi Muzeul Mănăstirii

Este vorba de perioada în care au avut loc evenimentele de la Mănăstirea Vladimireşti (jud. Galaţi), monahii de la Sihastru fiind în legătură spirituală cu Părintele Ioan, dar neavând nicio legătură cu acuzaţiile care li se aduceau celor de la Vladimireşti. Pentru sprijinul moral şi susţinerea Părintelui Ioan, în noaptea de 6 aprilie 1955 trupele Ministerului de Interne i-au ridicat pe monahi şi i-au aruncat în temniţă. Era începutul calvarului, pentru că prin decretul 410 din 1959 toate mănăstirile şi schiturile din Vrancea (fostul judeţ Putna) au fost desfiinţate, cu excepţia Mănăstirii Sihastru. Astăzi, amintirile acelor ani sunt încă vii, în obştea mănăstirii trăind câteva din monahiile care au cunoscut prigoana de la Vladimireşti sau dintre cele care au fost aduse cu forţa la Sihastru. Povestea tristă a anilor 50 merită cunoscută, iar cine va găsi timp să ajungă la ctitoria hatmanului Şendrea poate face un popas şi la Schitul Oancea, unde se găseşte mormântul protosinghelului Casian Carabă, care a ridicat Schitul Buluc din ruine şi drept mulţumire a fost trimis de Episcopie, cu domiciliu forţat, pe aceste locuri. Mai multe amănunte despre drama călugărilor de la Sihastru în lucrarea „Experimentul Sihastru. Începutul calvarului monahismului românesc”.  (Valentin MUSCĂ)  


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.