Educație

Mărire şi decădere la Evaluarea Naţională

Ziarul de Vrancea
30 iun 2013 12528 vizualizări
22 de absolvenţi de gimnaziu au făcut lucrări perfecte atat la matematică cat şi la limba romană, în vreme ce alţi zeci de absolvenţi de gimnaziu au ştiut de … 1 la acest examen.Numărul notelor peste 5,00 este mult mai mare decat anul trecut.Unii profesori pun rezultatele pe baza subiectelor considerate uşurele şi care afectează departajarea elevilor cu adevărat buni


Rezultatele de la evaluarea naţională din acest an sunt mai bune faţă de cele obţinute de elevii vranceni anul trecut, dacă luăm în calcul strict notele obţinute, în condiţiile unor subiecte considerate accesibile. Anul acesta 22 de absolvenţi de gimnaziu au obţinut media 10, comparativ cu 12 anul trecut. Şi numărul mediilor de 8 şi 9 este mai mare: 512 medii peste 9 anul acesta faţă de 281 anul trecut, şi 441 medii peste 8 anul acesta faţă de 312 anul trecut. Mediile sub 5 sub mai puţine decat anul trecut: 602 comparativ cu 2012 cand au fost 986. În acelaşi timp, 32 de elevi au obţinut puţin peste nota 1,00 care se acordă din oficiu. Ambele statistici sunt după prima evaluare, înainte de contestaţii. Mediile de 10 au fost obţinute numai de elevi care învaţă la şcolile din mediul urban. Cele mai multe dintre acestea au fost obţinute de elevii Şcolii “Ştefan cel Mare” Focşani.
 

“Zeciştii” de la evaluare


Medii maxime la evaluarea naţională au obţinut: Diana Anghel  de la Şcoala “Anghel Saligny” Focşani, Cristiana Alexandra Apostu – CNU, Marina Raluca Baciu – Şcoala 7 Focşani, Adelina Cristiana Bălan - Şcoala “Duiliu Zamfirescu” Focşani, Dana Cristiana Dima de la Liceul “Emil Botta” Adjud, Alexandra Maria Diţă de la CNC, Viorel Ionuţ Duţă de la CNC, Răzvan Gabriel Fudulică - CNU, Mihnea Andrei Nistoroiu – CNC, Ciprian Ţuţui – Şcoala ”Duiliu Zamfirescu” Focşani, Vlad Theodor Ştefănescu – Şcoala “Ştefan cel Mare” Focşani, Iulia Stoica – Şcoala “Ştefan cel Mare” Focşani, Bianca Andreea State – Şcoala ”Ştefan cel Mare”, Emma Roxana Mocanu – Şcoala “Ştefan cel Mare”, Medeea Alexandra Stan- Şcoala “Ştefan cel Mare”, Nicoleta Georgiana Potop – Şcoala “Ion Basgan”, Elisabeta Paraschiv – Şcoala “Ştefan cel Mare”, Anca Alexandra Moroş - Şcoala “Alexandru Vlahuţă” Focşani, Cristina Ramona Mateescu – Şcoala “Ştefan cel Mare”, Florina Nicoleta Marin – Şcoala “Ion Basgan”, Andreea Lupu – Şcoala “Anghel Saligny” şi Roxana Lavric – CNU. Caţiva dintre elevii cu note maxime, cu care reporterii noştri au stat de vorbă pe Facebook, au recunoscut că subiectele au fost mai uşoare decat se aşteptau. “A fost usor... Mai uşor ca anii trecuţi”, ne-au spus caţiva dintre ei.
 

Medii bune şi în mediul rural


Cu toate că datele statistice ale IŞJ arată că cele mai multe note peste 9,00 (339) au fost obţinute de elevii care au învăţat în mediul urban, sunt şi 173 de absolvenţi din mediul rural cu medii foarte bune. Cristina Adelina Ioniţă, absolvenţă a Şcolii Vulturu, a obţinut la evaluarea naţională media 9,95, Mihaela Bacnaş de la Şcoala Năneşti are media 9,90, la fel ca Elena Lăcrămioara Dobre de la Şcoala Năruja. Mihaela Diana Dinică de la Şcoala Păuneşti a obţinut media 9,87, Elena Mădălina Beteringhe de la  Şcoala Nereju Mic –9,70, Miruna Cojocariu de la Şcoala Vidra – 9,85, Ionuţ Bogdan Cotîrlan- Şcoala Cîrligele – 9,82, Elvira Cosma de la Şcoala Paltin, Mihaela Vetrescu de la Năruja şi Elena Cornilă tot de la Paltin au obţinut media 9,80, iar exemplele pot continua, ceea ce arată că se poate performa oriunde dacă există interes pentru carte.

Medii bune pentru elevii cu aşteptări


Nicio surpriză din partea cuzistului Mihnea Andrei Nistoroiu, un elev polvalent, cu rezultate deosebite la olimpiadele şi concursurile de fizică, chimie, lingvistică şi matematică. Acesta a realizat două lucrări perfecte, fiind notat ca atare. Unirista Amira Amalia Giuclea, fiica profesoarei de desen Roliana Giuclea, nu s-a desminţit şi a obţinut nota maximă la matematică. Pasionată de această disciplină, la care a avut numeroase satisfacţii de-a lungul anilor, Amalia Giuclea a făcut o teză perfectă la matematică. Ca urmare a notei de 9,70 obţinută la limba romană, media de la evaluarea naţională este de 9,85. O altă uniristă, Ana Maria Şandru, cu rezultate anul acesta la Concursul naţional interdisciplinar “Cultură şi spiritualitate”, a obţinut media 9,75 la evaluarea naţională. Nici Răzvan Gabriel Fudulică, de la CNU, nu s-a dezminţit şi a demonstrat că stăpaneşte foarte bine atat limba germană, unde a obţinut cel mai bun rezultat anul acesta la olimpiada judeţeană de profil, dar ştie la perfecţie limba romană, iar matematica nu îi crează emoţii, media sa de la evaluarea naţională fiind zece. Fii profesoarei de limba engleză Florentina Emery de la Şcoala “Duiliu Zamfirescu” din Focşani, gemenii Anthony şi Robert Emery au dovedit că stăpanesc foarte bine matematica, ambii realizand lucrări perfecte, însă de furcă le-a dat limba romană unde au obţinut note de 9 şi 9,15. Mediile acestora de la evaluarea naţională sunt 9,50 şi 9,57. Andreea Lupu de la Şcoala “Anghel Saligny” a trecut de evaluarea naţională cu media maximă. Aceasta  s-a calificat în acest an la olipiada naţională de geografie, fiind pasionată de această disciplină.


Medii de 1 în mediul rural


32 dintre absolvenţii de gimnaziu nu au ştiut la evaluarea naţională decat de nota …1. Cei mai mulţi dintre aceştia, 29, provin de la şcoli din mediul rural. Recordul negativ a fost înregistrat de un absolvent al Şcolii Poiana Cristei care s-a prezentat la examen, dar probabil a dat foaia goală, întrucat nu a obţinut nici măcar o sutime în plus nici la matematică, nici la limba romană faţă de punctul dat din oficiu. O absolventă a Şcolii Soveja a obţinut 1,15, iar la Şcoala Homocea a fost o medie de 1,37. Medii între 1 şi 1,99 au mai fost la Şcolile “Ecaterina Teodoroiu” Mărăşeşti - 1,45, Tulnici –1,50, Şcoala Dumbrăveni - 1,70, Vrîncioaia – 1,55, Suraia – 1,75, Andreiaşu de Jos – 1,60, Jitia – 1,27, Slobozia Bradului – 1,55, Şerbăneşti – 1,62, Gologanu – 1,55, Băleşti – 1,47, Homocea – 1,37, Obrejiţa – 1,77. Situaţia arată mai bine comparativ cu cea de anul trecut cand numai la limba romană au fost 85 de note de 1.
 

Promovabilitate peste media naţională


Vrancea este peste media naţională dacă luăm în calcul notele peste 5,00. Astfel, la limba romană în Vrancea 83,32% dintre note sunt peste 5,00, faţă de 82,29% la nivel naţional, iar la matematică 74,28% note mai mari de 5,00 comparativ cu 71,60% media naţională. Notele mari sunt puse  de unele cadre didactice pe seama subiectelor uşoare din acest an. Acest lucru este argumentat prin faptul că mulţi candidaţi au ieşit din sălile de examen după numai o oră, iar alţii au fost atat de siguri pe ei încat nu au avut nevoie de ciornă, scriind direct pe teză. Inspectorii de specialitate din cadrul IŞJ spun că rezultatele mai bune se datorează mai multor factori. “S-au făcut simulări pe modelele de subiecte, unele şcoli chiar cate patru. Copii au fost astfel acomodaţi cu tipul de subiecte, subiecte care au fost de nivel mediu”, ne-a declarat inspectorul de limba romană Silvia Chelariu. “Elevii s-au mobilizat. Examenul a verificat competenţele medii pe care trebuie să le aibă la finalul clasei a VIII-a. Îngrijorător este faptul că sunt mulţi care nu au aceste competenţe, iar motivele sunt diverse”, ne-a spus inspectorul de matematică Daniela Sîrghie. Şefa IŞJ, Vasilica Zaharia, care predă chimie, nu s-a pronunţat cu privire la dificultatea subiectelor, însă a precizat că din discuţiile pe care le-a avut cu elevii şi profesorii a reieşit că acestea au fost accesibile. “Au fost accesibile, dar nu atat de uşoare sau grele încat să ne apropiem de extreme. Cu regret spun că au existat şi copii care nu au învăţat iar acest lucru s-a reflectat în note. Sperăm ca de la an la an să avem cat mai multe note mari”, a precizat Vasilica Zaharia. La nivel naţional au existat declaraţii mai dure din partea cadrelor didactice vizavi de lejeritatea subiectelor. Fosta şefă a ISJ Iaşi, Liliana Romaniuc, susţine că trecerea de la subiecte dificile la subiecte uşoare poate fi un fenomen periculos şi că ar putea apărea frustrări în rândul elevilor buni, care, deşi obţin medii mari, nu vor putea intra la liceul dorit. De alltfel, mai multe cadre didactice au apreciat că scăderea standardelor în calitatea subiectelor ar trebui să devină subiect de dezbatere în sistem.
 

Notele mari aduc puţine contestaţii


Numărul contestaţiilor este mult mai mic decat anul trecut, cand au fost admise numai 51 din cele 241 de contestaţii depuse. Aşa că anul acesta 84 de elevi au cerut reevaluarea lucrărilor la romană, iar 54 la matematică. Depunerea contestaţiilor s-a încheiat sambătă seara la ora 22,00 după ce Ministerul Educaţiei a decis prelungirea perioadei cu două ore ca urmare a unei solicitări venite din partea Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea, care a precizat că enoriaşii săi respectă ziua de sâmbătă ca pe una de repaus total, până la apusul soarelui. Oficialii MEN au uitat că populaţia majoritară în Romania este ortodoxă, iar pentru aceştia ziua de sambătă a marcat o mare sărbătoare creştinească: Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. Rezultatele finale după contestaţii vor fi afişate pe 3 iulie. Începand cu 5 iulie şi pană pe 9 iulie, absolvenţii îşi vor completa fişele cu opţiunile pentru liceu în vederea repartizării computerizate. Verificarea fişelor editate de calculator şi corectarea greşelilor are loc în perioada 6-10 iulie, iar afişarea rezultatelor va avea loc pe 17 iulie. Completarea opţiunilor pe fişă se face în ordinea preferinţelor candidaţilor. Media de admitere se calculează din media generală a claselor V-VIII plus media de la evaluarea naţională, împărţit la doi. Toţi absolvenţii au prins un loc la liceu, ca urmare a locurilor numeroase disponibile în licee. (M. VLĂDESCU)


Pe portalul ZdV găsiţi atat rezultatele la evaluarea naţională din acest an din Vrancea, în ordine alfabetică, dar şi statistica realizată de IŞJ pe tranşe de medii.

 

 

 

 


Iată caţiva dintre copiii buni ai Evaluării Naţionale, ediţia 2013

Antony Emery de la Şcoala “Duiliu Zamfirescu” din Focşani


Bianca Andreea State – Şcoala ”Ştefan cel Mare”


Cristina Adelina Ioniţă, absolvenţă a Şcolii Vulturu

Elisabeta Paraschiv – Şcoala “Ştefan cel Mare”


Unirista Amira Amara Giuclea

Iulia Stoica – Şcoala “Ştefan cel Mare” Focşani


Medeea Alexandra Stan- Şcoala “Ştefan cel Mare”


 

29.06.2013-ora 16,30:S-au afişat rezultatele la evaluarea naţională 2013 în Vrancea

22 de absolvenţi de gimnaziu din judeţ au făcut lucrări perfecte la matematică şi la limba romană.

Rezultatele de la evaluarea naţională din acest an par mai bune, la prima vedere, faţă de cele obţinute de elevii vranceni anul trecut. Astfel în 2013, 22 de absolvenţi de gimnaziu au obţinut media 10 la evaluarea naţională, comparativ cu 12 anul trecut. Şi numărul mediilor de 8 şi 9 este mai mare. În acelaşi timp, 32 de elevi au obţinut numai de nota 1,00. Rezultatele de la evaluarea nţională 2013 au fost afişate de IŞJ Vrancea astăzi sambătă 29.06.2013 la ora 15,55, ca de altfel în toată ţara. Nemulţumiţii pot depune contestaţii tot astăzi pană la ora 22,00, acestea urmand să fie rezolvate maine, 30 iulie 2013, potrivit calendarului stabilit de MEN. Rezultatele finale după contestaţii vor fi afişate pe 3 iulie 2013. Începand cu 5 iulie şi pană pe 9 iulie, absolvenţii de liceu, însoţiţi de părinţi şi diriginţi îşi vor completa fişele cu opţiunile pentru liceu în vederea repartizării computerizate. Verificarea fişelor editate de calculator şi corectarea greşelilor are loc în perioada 6-10 iulie, iar afişarea rezultatelor va avea loc pe 17 iulie 2013. Completarea opţiunilor pe fişa de admitere se face în ordinea preferinţelor candidaţilor. Media de admitere se calculează din media generală a claselor V-VIII plus media de la evaluarea naţională, împărţit la doi. Anul trecut promovabilitatea la Evaluarea Naţională a fost de 66,30%. Toţi absolvenţii au prins un loc la liceu, ca urmare a numeroaselor locuri disponibile în unităţile de învăţămant preuniversitar. (M. VLĂDESCU)


În ataşament găsiţi atat rezultatele la evaluarea naţională din acest an din Vrancea, în ordine alfabetică, dar şi statistica realizată de IŞJ Vrancea pe tranşe de medii.

 

 

 


Fisiere atasate

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
tanar profesor , acum 3945 zile, 23 ore, 19 minute, 35 secunde
Anul acesta NU au fost elevii mai buni,subiectele au fost usoare.Astfel NU incurajam studiul si performanta, ci vrem sa uniformizam si sa aducem pe cei de jos pe podium. Daca se va continua asa la citeste integral
Parinte, acum 3950 zile, 22 ore, 6 minute, 1 secunda
Nu este chiar asa cum spuneti d-na/domn reporter. Scoala Stefan cel Mare a avut un numar de 5 clase de a VIII-a, iar colegiile au avut anul acesta cate o clasa. Deci la colegii, numarul notelor de 10 citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.