Educație

Evaluare naţională cu subiecte de rezervă în Vrancea

Ziarul de Vrancea
27 iun 2013 1658 vizualizări
Doi dintre candidaţi au întarziat din cauza microbuzelor care s-au împotmolit în noroi.Mulţi dintre elevi au ieşit din examen după numai o oră.Programul pentru depunerea contestaţiilor a fost prelungit

Doi dintre candidaţii la evaluarea naţională au susţinut proba scrisă la matematică apelandu-se la subiectele de rezervă. Cei doi au ajuns tarziu în centrele de examen, la cateva minute după ce au fost desfăcute plicurile cu subiecte. Cum regulamentul de concurs este unul strict, cei doi elevi au aşteptat pană cand au finalizat colegii lor examenul, apoi au intrat în probă la ora 13,00, dar au avut de rezolvat subietele de rezervă. Cei doi sunt de la Şcolile Slobozia Bradului şi Poiana Cristei. Întarzierea a fost cauzată de mijloacele de transport care au circulat greu din cauza drumurilor stricate de ultimele ploi căzute în judeţ. “Unul dintre candidaţi a întarziat 5 minute, dar nu a mai putut fi lăsat să intre în examen. S-a trimis o solicitare la Ministerul Educaţiei care şi-a dat acordul ca pentru cei doi candidaţi să fie folosite subiectele de rezervă”, ne-a declarat inspectorul Silvia Chelariu, purtătorul de cuvant al IŞJ. La proba de ieri, cea de matematică, de altfel ultima a evaluării naţionale, au absentat 142 de candidaţi din cei 2.906 înscrişi.

Subiecte uşoare la matematică

Absolvenţii de-a VIII-a au ieşit ieri mulţumiţi din sălile de examen, unii chiar după numai o oră de examen. Ei au declarat că subiectele au fost neşteptat de uşoare. La primul subiect elevii au avut de răspuns la 6 întrebări, iar la subiectul II  la 5 întrebări. Li s-a cerut să deseneze o piramidă triunghiulară regulată, dar şi să resolve un exerciţiu cu următorul enunţ: “Ana şi Bogdan au împreună 7 mere, iar Ana şi Călin au împreună 8 mere. Determinaţi cate mere are Ana, ştiind că, împreună, cei trei copii au 12 mere”. La al treilea subiect au avut de desenat o figură, un loc de joacă în formă de dreptunghi cu laturile date, pe marginea căreia au avut de rezolvat mai multe cerinţe. “Subiectele au fost foarte bine gandite, echilibrate, poate chiar uşoare pentru cei care au participat la concursurile de matematică. Cei care nu au învăţat nu au dobandit competenţe. Subiectele au atins competenţele de bază pe care trebuie să le aibă cei care au absolvit clasa a VIII-a.Toate subiectele au fost tehnice, în acord cu modelele afişate în toamnă pe site-ul MEN”, ne-a declarat inspectorul de matematică din cadrul IŞJ, Daniela Sîrghie.

Program prelungit pentru depunerea contestaţiilor

Rezultatele vor fi afişate pe 29 iunie şi tot în aceeaşi zi vor putea fi depuse contestaţiile, între orele 16,00 - 22,00. Oficialii MEN au decis prelungirea programului de depunere a contestaţiilor cu două ore în urma solicitării venite din partea Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea, care a precizat MEN, printr-o adresă, că enoriaşii săi respectă ziua de sâmbătă ca pe una de repaus şi de sărbătoare religioasă şi nu pot întreprinde niciun fel de alte activităţi laice, până la apusul soarelui. Rezolvarea contestaţiilor se va face între 30 iunie şi 2 iulie, iar rezultatele finale după soluţionarea contestaţiilor vor fi făcute publice pe 3 iulie. (M. VLĂDESCU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.