Educație

Evaluarea naţională a început cu pene de curent şi mulţi absenţi

Ziarul de Vrancea
26 iun 2013 1538 vizualizări
124 de candidaţi înscrişi au lipsit la prima probă a evaluării naţionale.La Ploscuţeni a fost pană de curent chiar înaintea începerii probei de limba romană.Candidaţilor li s-au părut grele cerinţele legate de alcătuirea a două compuneri


Absolvenţii de gimnaziu au susţinut ieri prima probă a evaluării naţionale: examenul scris la limba şi literatura romană. Deşi oficialii Inspectoratului Şcolar Judeţean au anunţat că nu au fost înregistrate incidente, neexistand elevi eliminaţi pentru încercare de fraudare, proba de ieri a fost caracterizată prin întreruperea energiei electrice la Ploscuţeni. Centrul de examen a rămas fără energie electrică la prima oră a zilei timp de cateva zeci de minute, chiar înainte ca elevii să primească subiectele. “Pană de curent a fost dimineaţă, puţin după ora 8,00. Nu a fost afectat procesul de transmitere a subiectelor”, a precizat inspectorul general al IŞJ, profesoara Vasilica Zaharia. Proba de ieri a înregistrat şi un număr important de absenţi: 124. Proba a fost susţinută de 2.782 de candidaţi care, timp de două ore, au avut de rezolvat varianta de subiect cu numărul 10. Aceasta a cuprins, printre altele, un text de Alexandru Vlahuţă, intitulat “Durerile lumii”. Candidaţii  au avut de notat antonime, de explicat rolul virgulei, de menţionat două trăsături ale genului epic prezent în text, să prezinte în cateva randuri semnificaţia unui text, cerinţe notate cu 42 de puncte. La acelaşi subiect, pentru 12 puncte, candidaţii au avut de redactat o compunere de 150 - 250 de cuvinte în care să evidenţieze trăsăturile unui personaj din textul dat. La subiectul al II-lea, pentru 36 de puncte, elevii au trebuit să-şi imagineze ziua de Crăciun a anului 2200 şi să rezolve cerinţe pe marginea unui text citit la prima vedere.


Subiecte de dificultate medie


Absolvenţii de gimnaziu care au ieşit ieri din examen sunt de părere că subiectele nu au fost grele. Dificultăţi au creat unora dintre candidaţi cerinţele legate de compuneri. “Mi s-a părut greu. Nu prea m-am descurcat la compunerea de la subiectul I unde trebuia să caracterizez personajul principal. Nu mă pricep la compuneri”, ne-a declarat Mihai Tomuţă de la Şcoala “Nicolae Iorga” din Focşani. “Nu a fost greu, dar nici uşor. Partea B la subiectul I a fost mai dificilă”, ne-a spus şi Sorin Andrei Butuşilă care crede că nu va obţine mai mult de 7,00 la proba de limba şi literatura romană. Acesta vrea să urmeze cursurile Colegiului Auto “Traian Vuia”. “Mi s-a părut uşor. A fost o cerinţă care nu mi-a plăcut, cu genul epic, dar am încercat să o fac şi cred că e bine. Cred că voi lua peste 8,00. Aş vrea să intru la Colegiul Economic sau la Liceul Pedagogic”, ne-a declarat Elena Santion de la Şcoala “Nicolae Iorga” Focşani. Avand în vedere că acest examen evaluează competenţele dobandite în anii de şcoală şi nu cunoştinţele acumulate prin memorare, inspectorul de limba romană din cadrul IŞJ consideră că toţi elevii au trebuit să ştie să răspundă cerinţelor. “Subiectele sunt în conformitate cu programa de examen şi cu modelele postate de site-ul Ministerului Educaţiei încă din toamnă. Subiectul al doilea, la partea A, a avut formulat 6 itemi comparativ cu 4 itemi cum a avut subiectul de anul trecut, dar a fost în conformitate cu cel afişat în toamnă”, a declarat inspectul de limba romană din cadrul IŞJ, Silvia Chelariu.


Evaluarea se face în patru centre


Evaluarea naţională se susţine în acest an în 93 de centre, de unde, după finalizarea probei de ieri, tezele au fost transportate în cele patru de evaluare stabilite la nivel judeţean: Colegiile Auto, “Mihail Kogălniceanu”, “Ion Mincu” şi Liceul “G. G. Longinescu”. Corectura propriu-zisă a început după ora 16,00, fiecare profesor evaluator avand dreptul, potrivit metodologiei, să evalueze cel mult 100 de teze. Evaluarea naţională continuă maine cu proba scrisă la matematică. Afişarea rezultatelor iniţiale se face pe 29 iunie, pană la ora 16,00, urmand ca în aceeaşi zi în intervalul orar 16,00 – 20,00 să se depună contestaţii. Acestea trebuie rezolvate între 30 iunie şi 2 iulie, iar afişarea rezultatelor finale este programată pentru data de 3 iulie. (M. VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.