Educație

Comisia de malpraxis de la DSP şomează!

Raluca Manolache
24 iun 2013 1429 vizualizări
Niciun bolnav nu s-a adresat anul trecut membrilor comisiei cu vreo plangere la adresa doctorilor care s-a ocupat de tratarea lor u ziarul nostru vă spune ce trebuie să faci pentru a depune o reclamaţie de malpraxis

Pacienţii nu se plang de medicii din judeţul Vrancea. Comisia de monitorizare şi competenţă profesională pentru cazurile de malpraxis de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) nu s-a întrunit anul trecut. Aceasta pentru că niciun bolnav nu s-a adresat membrilor comisiei cu vreo plangere la adresa doctorilor. Această comisie poate fi sesizată de “persoana sau, după caz, reprezentantul legal al acesteia, care se consideră victima unui act de malpraxis săvârşit în exercitarea unei activităţi de prevenţie, diagnostic şi tratament; succesorii persoanei decedate ca urmare a unui act de malpraxis imputabil unei activităţi de prevenţie, diagnostic şi tratament. Persoanele menţionate la art. 25 înaintează comisiei o sesizare scrisă care trebuie să cuprindă, în mod obligatoriu, cel puţin următoarele date: numele şi prenumele persoanei care face sesizarea, calitatea persoanei care face sesizarea, în sensul prevăzut la art. 25, numele şi prenumele persoanei care se consideră victima unui caz de malpraxis (dacă este diferită de persoana care face sesizarea), numele şi prenumele autorului actului de malpraxis sesizat, săvârşit în exercitarea unei activităţi de prevenţie, diagnostic şi tratament, data efectuării actului de malpraxis sesizat, descrierea faptei şi împrejurărilor acesteia, prejudiciul produs victimei actului de malpraxis sesizat. La sesizarea întocmită cu respectarea cerinţelor menţionate la alin. (1), persoanele îndreptăţite să sesizeze comisia cu privire la un act de malpraxis sunt obligate să anexeze următoarele documente: copii ale documentelor medicale în susţinerea afirmaţiilor cuprinse în sesizarea adresată comisiei, copii ale documentelor legale din care să rezulte calitatea persoanei care a sesizat comisia. Sesizările adresate comisiei, care nu respectă dispoziţiile legale şi ale prezentului regulament, sunt respinse ca fiind nefondate şi se clasează cazul, comunicându-i-se persoanei care a făcut sesizarea decizia adoptată în termen de 5 zile calendaristice de la data adoptării acesteia”, se arată în legislaţia în vigoare. În acest moment comisia este formată din: preşedinte – dr. Marina Maiorov şi dr. Vasile Costin (DSP), dr. Magda Beda şi dr. Daniela Dragnea (CAS), dr. Florinel Iacob şi dr. Bogdan Armencea (Colegiul Medicilor Dentişti filiala Vrancea), dr. Mugurel Andronache şi dr. Maria Săpunaru (Colegiul Medicilor filiala Vrancea), Florentin Panţaru şi Mircea Casian –(Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din Romania ). În ultimul an au existat mai multe situaţii medicale care au ridicat suspiciuni, însă victimele au sesizat presa, Parchetul sau Colegiul Medicilor. (Raluca MANOLACHE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.