Educație

15 milioane de lei pentru conservarea lucrărilor la şcoli

Ziarul de Vrancea
10 iun 2013 918 vizualizări
Ministrul Educaţiei a declarat că sunt puţine şanse să fie alocaţi bani anul acesta pentru continuarea lucrărilor la investiţiile abandonate, declarand că vor fi redeschise şantiere doar acolo unde situaţia şcolară o impune

Aproape 15 milioane de lei sunt necesare în judeţul Vrancea pentru conservarea lucrărilor la şcolile care au intrat în diferite programe de reabilitare şi care nu au mai fost finalizate. Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Vrancea a înaintat Ministerului Educaţiei o adresă prin care arată necesarul pentru realizarea unor lucrări la şcoli astfel încat acestea să poată fi conservate. Mai exact, este vorba despre suma de 14,612 milioane lei. “Am înaintat lista cu necesarul, inclusiv obiectivele pentru care există proiecte, dar lucrările nu au început. Pentru lucrările începute, valoarea investiţiilor, cu TVA, era de 96,142 milioane lei, la momentul începerii lor. S-au alocat 28,049 milioane lei, din cofinanţări 4,868 milioane lei, iar pentru anul 2013 s-au propus şi solicitat 14,612 milioane lei necesari pentru finalizarea unor lucrări dar şi pentru continuarea altor lucrări astfel încat acestea să poată fi conservate”, a precizat inspectorul general al IŞJ Vrancea, profesoara Vasilica Zaharia. Şansele ca anul acesta să se aloce fonduri cu această destinaţie sunt mici, după cum a anunţat la Focşani ministrul Educaţiei, Remus Pricopie. Potrivit ministrului, şantierele deschise în urmă cu 4-5 ani vor costa statul roman mai mult decat s-a prevăzut iniţial. “În momentul de faţă, bugetul nu prevede sume pentru aceste investiţii. Sper să o putem face imediat după rectificare măcar într-o anumită sumă. Excepţie fac investiţiile cu împrumuturi de la Banca Mondială, BEI, BERD”, a afirmat Remus Pricopie.

Investiţii “pe ochi frumoşi”

Oficialul MEN a mai precizat că sunt localităţi unde investiţia este făcută doar “de dragul cuiva” şi doar acolo unde sunt motive educaţionale foarte clare vor fi continuate aceste investiţii. Ministrul a sugerat şi autorităţilor locale să facă proiecte pentru atragerea fondurilor europene, cum este cazul Capitalei unde anul acesta se va finaliza un astfel de proiect, apoi se va semna un alt proiect pentru 60 de grădiniţe noi. “Încercăm să le rezolvăm gospodăreşte. În momentul de faţă urgenţa cea mai mare este cea legată de procese pentru că sunt situaţii în care se cere sechestru sau despăgubiri pentru sume nealocate şi facturile neplătite pentru multe dintre proiecte”, a mai spus ministrul Pricopie, asemenea situaţii existînd şi în Vrancea. Despre Şcoala Faraoanele, reabilitate parţial cu sume primite de la parlamentarul Gigi Becali, ministrul a evitat să discute, rezumandu-se în a declara că ştie situaţia acesteia iar cazul “va fi analizat”. (M. VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.