Educație

Aproximativ 11% dintre absolvenţii 2013 nu intră în bac

Ziarul de Vrancea
7 iun 2013 1581 vizualizări
Examenul de bacalaureat începe luni cu proba de competenţe lingvistice la limba romană la care s-au înscris 2.319 candidaţi u mai bine de 260 de absolvenţi nu intră în bac din cauza corigenţelor u directorii de licee au fost sfătuiţi să elaboreze proceduri de sancţionare a candidaţilor indisciplinaţi

Aproximativ 11% din absolvenţii de liceu din acest an nu s-au înscris la examenul de bacalaureat, majoritatea din cauza corigenţelor, dar există şi promovaţi care au avut alte motive pentru a nu se înscrie. Această situaţie este întalnită la liceele tehnologice, unde şi procentul de promovabilitate a fost scăzut în ultimii ani. Cei mai mulţi absolvenţi 2013 care nu vor susţine bacalaureatul în această sesiune sunt la Colegiul Auto „Traian Vuia” din Focşani, unde numai 67 dintre cei 120 de absolvenţi s-au înscris la bac. „Sunt absolvenţii a două clase pe ruta progresivă care au venit doar pentru calificare. A fost opţiunea lor de a  nu se înscrie”, ne-a declarat directorul colegiului, Ioan Negoiescu. La Colegiul „Valeriu D. Cotea”, cea mai mare unitate de învăţămant preuniversitar din Vrancea, 24 de absolvenţi 2013 nu s-au înscris la bac. „Sunt cei care nu s-au simţit pregătiţi, dar se pot înscrie în sesiunea de toamnă. Avem program de pregătire pe toată durata verii, iar în această perioadă pregătirea se face la sfarşit de săptămană”, ne-a spus directorul Remus Paraschiv. Din păcate, numărul celor care se arată interesaţi de pregătirea suplimentară este scăzut, de cel mult 25% dintre elevi, tot din randul celor care dau dovadă de conştiinciozitate pe parcursul anului şcolar. „Am avut şi întalniri cu părinţii pe tema promovării Bac-ului. Unii au înţeles, dar alţii nu au înţeles complexitatea examenului”, ne-a mai spus directorul Colegiului „Cotea”. La Liceul Teoretic Odobeşti din cei 50 de elevi ai clasei a XII-a numai 36 intră în bac, restul fiind corigenţi sau chiar repetenţi. La Colegiul „Edmond Nicolau”, numărul absolvenţilor care nu intră în bac este de 20, iar la Colegiul „Gheorghe Asachi” de 30. În total, numărul absolvenţilor din acest an care nu s-au înscris la bac este de peste 260.

Peste 3 mii de candidaţi îşi încearcă norocul în această sesiune

Examenul de bacalaureat începe luni, 10 iunie, cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A). În perioada 12-14 iunie va avea loc proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B), urmată în 17-21 iunie de proba de evaluare a competenţelor digitale (proba D) şi în 25-28 iunie de proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C). Probele scrise încep de pe 1 iulie la limba şi literatura română (proba E a) şi continuă pe 3 iulie cu proba obligatorie a profilului (proba E c) şi pe 5 iulie cu proba la alegere a profilului şi specializării (proba E d). Rezultatele vor fi afişate pe 8 iulie, până la ora 12.00, iar contestaţiile vor fi depuse în aceeaşi zi, între orele 12.00 şi 16.00, urmând ca în perioada 9 -11 iulie acestea să fie soluţionate. Rezultatele finale vor fi afişate pe 12 iulie. În Vrancea numărul candidaţilor înscrişi la prima sesiune a bacului este de 3.052, dintre care aproximativ 2.300 provin din seria curentă, iar peste 700 de candidaţi din seriile anterioare.

Directorii fac proceduri de sancţionare

Directorii liceelor au fost instruiţi ieri la Inpectoratul Şcolar Judeţean în legătură cu organizarea şi desfăşurarea examenului de bacalaureat de către preşedintele comisiei judeţene – inspectorul general Vasilica Zaharia, vicepreşedintele Ion Ionaşcu şi secretarii comisiei. Inspectorul Ion Ionaşcu le-a transmis directorilor ca pană luni, cand are loc prima probă a bacului, să realizeze o procedură  de sancţionare a candidaţilor în cazul în care se încearcă fraudarea examenului, cu menţiunea expresă că nici un candidat nu are voie în sala de examen cu telefoane mobile, chiar dacă acestea sunt închise, sau vreun alt sistem de recepţie. „Atenţie mare pentru ce dăm afară. Trebuie să existe motive pentru eliminare. Dar treaba noastră este să prevenim astfel de situaţii: să existe săli de bagaje, să fie afişat la loc vizibil că nu este voie în săli cu mijloace de comunicare”, a transmis Ion Ionaşcu. Şi anul acesta sălile de examen vor fi prevăzute cu camere de luat vederi, dvd-urile cu înregistrarea probelor rămanand pentru un an la directori în regim de document. Inspectorul general Vasilica Zaharia a tras atenţia asupra modului în care se face înregistrarea susţinerii probelor. „Monitoarele trebuie întoarse cu spatele la candidaţi, iar imaginea trebuie să fie lăsată în bară,  nu o urmăreşte nici candidatul, nici profesorul asistent deoarece există tentaţia ca în loc să-şi vadă de scris candidatul să se uite în monitor. Profesorul asistent trebuie să urmărească doar candidaţii, nu monitorul”, a declarat şefa învăţămantului vrancean. Bacalaureatul începe luni, la ora 9,00, cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba romană  la care sunt înscrişi 2.319 candidaţi. (M. VLĂDESCU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
uniristul, acum 3972 zile, 22 ore, 28 minute, 3 secunde
La liceul Al. I. Cuza vedeti sa nu puneti camere de luat vederi ca este posibil sa nu mai promoveze nici 50 % BAC- ul.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.