Educație

VIDEO!!! Agenda lui Remus Pricopie a fost făcută ieri la Focşani

Ziarul de Vrancea
5 iun 2013 3309 vizualizări
Ministrul Şcolilor, asaltat cu tort şi cereri pentru reparaţii de şcoli.Ministrul Educaţiei le-a cerut profesorilor vranceni să-şi facă orele cu responsabilitate.Oficialul a anunţat în premieră la Focşani crearea unui sistem direct de legătură a MEN cu şcolile, dar fără a oferi amănunte.Remus Pricopie a fost asaltat de primarii care au şcoli în reabilitare.După criticile aduse, reprezentanţii IŞJ l-au îndulcit pe superiorul de la Bucureşti cu un tort.Vizitele în cateva licee s-au făcut fără jurnalişti

5 iunie 2013

FOTO1:

Învăţămant obligatoriu de la 5 ani şi un sistem de legătură directă a Ministerului cu toate cancelariile, sunt cateva dintre noutăţile anunţate de ministrul educaţiei la Focşani. Remus Pricopie s-a întalnit ieri cu directorii de şcoli vrancene şi inspectorii şcolari, în care s-au discutat probleme actuale ale sistemului de învăţămant. Ministrul a anunţat introducerea învăţămantului obligatoriu de la 5 ani începand cu anul şcolar 2015 – 2016. „În 2-3 ani, copiii vor merg la şcoală în învăţământul formal de la vârsta de 5 ani obligatoriu. Aici includem grupa mare, clasa pregătitoare, plus cele 10 clase obligatorii cât sunt în prezent. Potrivit statisticilor, în acest moment 98% din copii merg la grădiniţă. Ori măsura îi vizează pe cei 2% din copiii de cinci ani, care nu sunt duşi acum de părinţi la grădiniţă. Mi se pare o abordare corectă. Acest lucru nu înseamnă costuri suplimentare, ci doar mai multă atenţie pentru a îndrepta grupa mare la grădiniţa obligatorie”, a spus ministrul. Pricopie a anunţat crearea unui sistem de legătură directă a Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN) cu fiecare cancelarie.

Manualul pe tabletă la şcoală, de anul viitor

Ministrul a făcut referire şi la evaluările de la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a care au rolul de a preveni înmulţirea „analfeţilor funcţionali”. „Un procent important dintre absolvenţii clasei a VIII-a sunt analfabeţi funcţionali. Evaluările la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a au tocmai rolul de a preveni acest lucru, sunt analize care ne ajută să vedem cum stăm”, a mai spus Remus Pricopie. Despre procentul de promovabilitate la Bac, ministerul a declarat că este mai interesat de desfăşurarea corectă a examenului. În acest context, oficialul a cerut dascălilor să fie mai preocupaţi de modul în care îşi desfăşoară orele de curs. “Ce putem face în plus cu elevii? În primul rand trebuie să ne facem orele mai bine. Nu vreau să jignesc pe nimeni, dar dacă avem promovabilitate 15% sau 60% şi vrem un procent mai mare, trebuie să plecăm de la activitatea din clasă”, a atenţionat ministrul, care vrea ca de anul viitor să se organizeze simulări ale Bac-ului din clasa a XI-a. Manualele digitale vor fi introduse gradual, dar nu se renunţă la manualele tipărite, cel puţin deocamdată. Primii elevi care vor beneficia de acestea vor fi cei ai clasei I. “Nu vom cumpăra tablete pentru că nu sunt bani. Însă ne preocupă componenta digitală. Cu toate acestea, nu vom renunţa la formatul pe hartie. Eu sper să avem primele manuale şcolare digitale pentru clasa I în anul şcolar 2013 – 2014. Apoi în al doilea val vor fi manuale digitale pentru clasele a II-a, a V-a şi a IX-a”, a mai spus Pricopie.

Directorii se plang de liceenii membri de organizaţii politice de tineret

Pentru a arăta că discuţia este una liberă, ministrul a aşteptat propuneri de la directori, acestea fiind numeroase. Astfel, directorul Colegiului Cuza, Marius Poll, a venit pregătit cu o listă de sugestii: transparentizarea activităţii educaţioanle prin instalarea camerelor de luat vederi în toate sălile de clasă, redefinirea reevaluării prin întocmirea fişelor de evaluare de către profesori, externalizarea probelor teoretice şi oficializarea meditaţiilor. “Trebuie schimbat ceva, nu ne mai putem amăgi cu olimpicii. Suntem într-o criză profundă”, a avertizat Marius Poll. Alte propuneri au venit din partea directorului  Liceului Teoretic Odobeşti, Neculai Florea, care doreşte mutarea inspecţiilor la clasă ale candidaţilor la titularizare în timpul anului şcolar pentru a nu bulversa activitatea din şcoală, sau chiar eliminarea lor. Fost prefect, profesorul Petre Rîpeanu a adus în discuţie politizarea şcolilor şi a propus modificare varstei majoratului la 19 ani. “50% dintre membri organizaţiilor de tineret ale partidelor politice au 18 ani şi sunt elevi”, şi-a justificat acesta solicitarea. Reacţia ministrului a fost promptă: “Nu are ce căuta politicul în şcoală. Tinerii pot participa la orice adunare publică, dar în afara şcolii”, a spus acesta.

Primarii au cerut socoteală pentru şcolile neterminate

De prezenţa ministrului la Focşani au profitat şi o parte dintre primarii vranceni, care au proiecte de lucrări nefinalizate. Primarii din Slobozia Bradului, Homocea şi Varteşcoiu i-au cerut sprijin lui Remus Pricopie plangandu-se atat de condiţiile inumane în care învaţă elevii, cat şi de faptul că e nevoie să se deblocheze posturi în sistem. „Avem microbuze, dar nu avem şoferi, sunt şcoli dar nu sunt fochişti”, s-au plans aceştia. „Comuna noastră se confruntă cu o explozie demografică. Nu avem grădiniţe, iar abandonul şcolar este cauzat de lipsa spaţiului de şcolarizare. Am înaintat MEN de trei ani rapoarte dar nu am primit nici un răspuns. Ar trebui să urecheaţi puţin compartimentul care răspunde de acest lucru”, a precizat primarul comunei Slobozia Bradului, Valerică Zamfirescu. În atenţie i-a fost adus şi cazul Şcolii Faraoanele, abandonată după ce a fost finanţată parţial de MEN şi de penalul Gigi Becali. „Cel mai important lucru este să deblocăm această situaţie şi tot ce înseamnă aceste investiţii. Sunt mii de şantiere începute şi blocate din lipsa finanţării. Problema se află pe agenda guvernului şi încercăm să găsim soluţii care înseamnă în primul rand alocarea unor resurse şi apoi prioritizarea unor situaţii punctuale”, a încercat să lămurească problema ministrul Educaţiei.

Tort pentru ministru

Şeful învăţămantului romanesc a fost îndulcit cu tort de Ziua Învăţătorului

Remus Pricopie nu a uitat că vizita la Focşani a fost făzută chiar de Ziua Învăţătorului şi a felicitat toate cadrele didactice cu acest prilej. „La mulţi ani! Apreciem efortul acestei categorii profesionale, care a dat mai mult decat a primit. Nu avem tort să sărbătorim cum trebuie acest eveniment, dar poate până la sfârşitul zilei, cât stau aici, vom găsi unul”, a spus în spirit de glumă Remus Pricopie. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean s-au executat, dand o fugă la Cofetăria Teatru, de unde au cumpărat un tort pe care i l-au oferit în dar ministrului la finalul întalnirii. Acesta a mai primit din partea elevilor Liceului de Arte un tablou. Remus Pricopie a vizitat cateva unităţi şcolare din Focşani, prima oprire fiind la Colegiul Cuza. Apoi, la Colegiul Unirea, ministrul a fost întampinat de primarul Decebal Bacinschi, care a a inspectat lucrările pentru refacerea acoperişului. Directorul Cornel Noană l-a invitat apoi pe şeful şcolilor de la Bucureşti să viziteze expoziţia de documente vechi a colegiului. (Mihaela VLĂDESCU)

Pe platforma webtv a Ziarului de Vrancea puteţi vedea imagini de la întalnirea ministrului Remus Pricopie cu responsabilii învăţămantului vrancean.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
Ghita, acum 3948 zile, 26 minute, 1 secunda
La anu vor sa se mai transfere alti zece elevi taranoi oligofreni mancatori de seminte de la lic.3 la Cuza
Regizorul, acum 3948 zile, 4 ore, 15 minute, 1 secunda
Spectacol de teatru mediocru cu ministrul educatiei in rolul principal, cu bufonul Poll si alti actori in roluri secundare si la fel de mediocri. O "discutie" din care nu se poate trage citeste integral
laur, acum 3947 zile, 21 ore, 20 minute, 11 secunde
Regizorul, de acord cu parerea ta. Uite aste Stan si Bran * adica Celmare Ionica si Prefectul de Popescu cum se mai mediatizeaza. Lucruri mai utile decat a se urca pe la tribune nu au de facut? citeste integral
spirulinul haret, acum 3948 zile, 14 ore, 17 minute, 28 secunde
Yeah, un om de mare cuprindere intelectuală, un vizionar... Spiru ar muri de invidie... Să mori de râs.
Gutza, acum 3949 zile, 12 ore, 24 minute, 51 secunde
"Primarii din Slobozia Bradului, Homocea şi Varteşcoiu i-au cerut sprijin lui Remus Pricopie plangandu-se atat de condiţiile inumane în care învaţă elevii..." Hopaaaa !!!! Slobozia citeste integral
Minune, acum 3947 zile, 21 ore, 3 minute, 25 secunde
Gutza, nu vorbi in necunostinta de cauza! De scoala Lespezi-Homocea ai auzit? Scoala aceea care functioneaza in Caminul cultural de vreo...6 ani buni!!!!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.