Educație

Pelerinaj la Cuvioasa Paraschiva

Valentin Muscă
14 oct 2006 806 vizualizări

Cel mai important pelerinaj din toată Moldova are loc astăzi la moastele Cuvioasei Paraschiva de la Catedrala Metropolitană din Iasi.

Mii de credinciosi din toată Moldova si din localitătile Vrancei au luat drumul Iasilor sa se roagă astăzi la moastele sfintei, ocrotitoarea Moldovei lui Stefan, dar si a Focsanilor. Cuvioasa Paraschiva a trăit in secolul al XI-lea intr-un cătun din Tracia, lingă Constantinopol. După moartea părintilor a impărtit averea săracilor si a trăit o perioadă prin sihăstrii, retrăgindu-se in cele din urmă in pustiul Iordanului. Modestă, iubind monahismul si rugăciunea, Cuvioasa Paraschiva a făcut din voturile monahale un crez pe care l-a tinut pină la moarte. Pentru monahismul secolului al XXI-lea, care a alunecat usor spre latura turismului, in care voturile monahale nu sint decit niste formalităti, viata Cuvioasei Paraschiva este un exemplu de trăire monahală. Poate de aceea faima ei a fost asa de mare incit principele renascentist Vasile Lupu i-a cumpărat moastele, plătind datoriile Patriarhiei de

Constantinopol, si le-a adus in biserica Sfintii Ierarhi din Iasi. Pentru focsăneni evenimentul are o semnificatie aparte, Cuvioasa Paraschiva fiind sfinta lor ocrotitoare. Pentru focsănenii din Focsanii Moldovei, Biserica "Cuvioasa Paraschiva", demolată in 1977, era locul unde in această zi se aduna toată suflarea. Numele fostei biserici este continuat de paraclisul din lemn ridicat peste constructiile din beton in care au fost băgate 11,7 miliarde de lei vechi.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.