Educație

Promoţia uniriştilor 1963: 50 de ani de la terminarea liceului şi toţi ataţia de amintiri şi prietenie

Sorin Tudose
31 mai 2013 2616 vizualizări
De prin Vrancea, alte judeţe şi din Israel, uniriştii de acum jumătate de veac şi-au celebrat semicentenarul la Unirea

Circa 40 de uniriştii s-au întalnit ieri în sala de festivităţi a Colegiului Unirea pentru a celebra 50 de ani de la absolvirea liceului. Plini de emoţie, dar şi de voie bună, liceenii de altădată s-au bucurat că au apucat să se revadă după ani şi ani în care, în cel mai bun caz, s-au auzit la un telefon. Mulţi dintre unirişti au venit tocmai din Israel, asta pentru că aşa cum se ştie, Focşaniul a avut o importantă comunitate de evrei pană în anii 1960-1970. Prezent şi el la eveniment, directorul Cornel Noană le-a urat bun venit uniriştilor promoţiei 1963. “Vreau să ştiţi că liceul Unirea este mandru de fiecare dintre absolvenţii săi, indiferent cand au absolvit aceştia. Tradiţia CNU este o mare răspundere pentru toţi elevii şi profesorii liceului. De altfel, pe o hartă a performanţei în învăţămantul romanesc liceul nostru se află printre primele locuri”, le-a spus Noană invitaţilor. Cu o lumanare aprinsă pe catedră în memoria profesorilor şi colegilor care s-au stins, s-a trecut la strigarea catalogului.

Uniriştii au evocat profesorii de odinioară şi momentele hazlii din liceu

Rand pe rand, domnii şi doamnele de varsta a treia şi-au auzit numele strigate din catalog, exact aşa cum se întampla în urmă cu jumătate de veac. Invitaţi să ia cuvantul, caţiva dintre cei prezenţi au venit la microfon pentru a împărtăşi ganduri cu ai lor colegi. “Pentru a veni la reuniune şi a fi alături de voi am fost nevoit să îmi aman o operaţie. Vreau să aducem un laudatio doamnei profesoare Rădvan, aceasta fiind singura profesoară care nu a predat după regulile ministerului, dar a făcut oameni din noi. Mai vreau să spun că liceul absolvit de noi în 1963 face cat 2-3 facultăţi particulare de azi”, a spus Virgil Mihăescu, unul dintre absolvenţi. La microfon a venit şi profesorul Florin Roman, acesta avand un carneţel cu însemnări de la colegi, din ultimile zile de liceu. “Am acest carneţel de la finele liceului, ocazie cu care colegii au scris cateva cuvinte în el. De exemplu, pe o pagină scrie - «Azi, 21 mai a fost ultima oră de psihologie. Directorul nostru a primit un buchet de flori şi un pachet de ţigări. Mai bune»”, a spus şi Roman invitandu-şi colegii să scrie în carneţel cateva randuri. Tot el a mai amintit şi de vremurile în care uniriştii ieşeau în Grădina Publică, la bufet, pe vremea cand nu exista “caricatura de grădină de azi”. La eveniment a mai participat şi profesorul Gheorghe Mocanu, foarte sprinten la cei peste 80 de ani ai săi. La final, uniriştii s-au aşezat la poza de grup pe care, din cauza ploiii, au făcut-o în liceu. Promoţia 1963 şi-a dat întalnire peste 5 ani pentru a celebra 55 de ani de la terminarea liceului. (Sorin TUDOSE)


 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
XXXX, acum 3976 zile, 12 ore, 26 minute, 48 secunde
LA MULTI ANI !!!! „Stol de cocori Apuca-ntinsele Si necuprinsele Drumuri de nori. Zboara ce pot Si-a lor intrecere, Vecinica trecere ­ Asta e tot...”
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.