Educație

Uniriştii lui 1963 îşi sărbătoresc vineri semicentenarul

Sorin Tudose
30 mai 2013 2021 vizualizări
Liceenii de odinioară vor depăna amintiri despre cum era în “Mica Universitate” în urmă cu 50 de ani în cadrul reuniunii care are loc astăzi

Absolvenţii Liceului Unirea din promoţia 1963 se întalnesc în această dimineaţă la unitatea de învăţămant de care s-au despărţit în urmă cu fix 50 de ani. Profesorul Jan Pavel, unul dintre absolvenţi, considerat biograful promoţiei, a scris o mică broşură cu amănunte inedite din viaţa liceenilor de acum cinci decenii, aceasta urmand a fi oferită colegilor participanţi. “Se ştie că în «Mica Universitate» domnea o disciplină de fier, impusă prin punctualitate, uniforma tip şi respectarea cu stricteţe a unui regulament de ordine interioară”, îşi începe Jan Pavel descrierea vieţii din “Mica Universitate” a Focşaniului, aşa cum era considerat colegiul Unirea. Chiar dacă a fost în aproape toată istoria sa un liceu de prestigiu, Unirea a avut şi el elevii săi mai…năstruşnici. “Profesorului Enescu, un om mic de statură, dar mare în fapte, pentru că afişa un soi de exigenţă neadmisă de elevi, i s-a «aranjat» scaunul de la catedră, prin demontarea parţială a picioarelor şi aşa şubrede. Aşezandu-se, a dispărut sub blatul catedrei, în hohotul de ras al «supuşilor»”, îşi mai aminteşte Pavel. Bineînţeles că isprava nu a rămas nepedepsită. De asemenea, mai toţi profesorii şi elevii erau cunoscuţi mai mult după porecle. “Nea Ghiţă”, aşa cum i se zicea profesorului Untaru de istorie, avea un mod particular de a-şi urmări elevii la lucrare. Acesta se aşeza la catedră, se prefăcea că citeşte ziarul, dar prin paginile acestuia avea o mică gaură prin care îşi urmărea “supuşii” care nu de puţine ori cădeau în plasă. Puţini ştiu că elevii acestei generaţii aveau o mică formaţie muzicală, iar cu banii obţinuţi din bilete au contribuit la refacerea amfiteatrului colegiului. Întalnirea generaţiei 1963, din care fac parte şi mulţi focşăneni care au emigrat în Israel, dar şi fostul deputat şi consilier local Laurenţiu Veber, va fi una cat se poate de emoţionantă, cu atat mai mult cu cat actualii cetăţeni au statului evreu profită de asemenea revederi pentru a-şi vizita oraşul în care s-au născut şi s-au format ca oameni. La reuniune participă şi doi dintre dascălii generaţiei 1963, profesorii Dumitrescu (educaţie fizică) şi Mocanu (matematică), care în urmă cu 50 de ani erau proaspăt absolvenţi de facultate. (Sorin TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.