Educație

Draga Olteanu Matei, primită cu aplauze la STEV

Ziarul de Vrancea
29 mai 2013 2758 vizualizări
Stagiunea a fost deschisă de liceeenii actori ai Colegiului Cuza.Programul iniţial a suferit modificări.Premianţii stagiunii vor intra în posesia unui premiu în valoare de 3 mii de lei

Stagiunea Teatrală a Elevilor Vranceni, adiţia cu numărul XXXI, a debutat ieri în forţă la Casa de Cultură a Sindicatelor “Leopoldina Bălănuţă” din Focşani. Primul spectacol prezentat în cadrul competiţiei dintre licee a fost al elevilor Colegiului Naţional Cuza. “Este o onoare pentru noi să deschidem această gală. Dacă va fi sau nu bine Dumnezeu va hotărî”, a declarat profesoara Melania Pătrăşcanu, consilierul educativ al CNC. Piesa aleasă de cuzişti a fost “Visul unei nopţi de vară” de W. Shakespeare, sub îndrumarea artistică a lui George Năstase şi a lui Robert Trifan.

Cuziştii au deschis stagiunea cu “Visul unei nopţi de vară”

Cuziştii au demonstrat că posedă talent actoricesc şi sunt candidaţi serioşi la premiile festivalului. Evoluţia tinerilor actori a fost urmărită cu atenţie de membrii juriului, compus din actriţa Draga Olteanu Matei, Radu Herjeu şi reprezentantul Inspectoratului Şcolar, Lidia Dumbravă. Preşedinta juriului, Draga Olteanu Matei, a fost primită cu aplauze în sală, spectatorii aplaudand de fiecare dată cand a fost pronunţat numele îndrăgitei actriţe. Piesa cu numărul doi în concurs a fost a elevilor Liceului de Muzică şi Arte Plastice “Gh. Tattărăscu”, care au pus în scenă “Cerere în căsătorie” după Anton Pavlovici Cehov.

Trupa “Protha” a Liceului Panciu

Prima zi a STEV-ului s-a încheiat cu spectacolul “Prinţesa şi porcarul” după Dumitru Solomon, pus în scenă de elevii Liceului Teoretic “Ioan Slavici” Panciu. Aceştia l-au avut îndrumător artistic pe Cătălin Sfîrloagă. Păncenii sunt şi ei candidaţi serioşi la trofeu, pentru piesa jucată aseară pe scena Casei de Cultură fiind premiaţi de curand la Festivalul de Teatrul Mangalia Art.

Modificări în program

Programul celei de-a doua zile a suferit modificări. Colegiul Tehnic “Edmond Nicolau”, care trebuia să joace astăzi de la ora 10,00, va încheia stagiunea maine de la ora 15,00. Piesa aleasă de elevii acestui colegiu este “Podul Sinucigaşilor”, după Paul Ioachim, sub îndrumarea artistică a lui Liviu Vieru şi a Monicăi Cufărea. “A intervenit o mică modificare a programului STEV, datoriă unor probleme personale ale unuia dintre membrii juriului”, ne-au transmis organizatorii stagiunii. Programul zilei de astăzi mai cuprinde punerea în scenă, de la ora 13,00, a piesei „Bolnavul închipuit” după Moliere, de către elevii Liceului Teoretic „Duiliu Zamfirescu” Odobeşti, sub îndrumarea artistică a lui Florenţiu Cucu. De la ora 15,00 le vine randul elevilor Colegiului „Valeriu D. Cotea” să arate că sunt buni actori. Aceştia au ales să joace „Catrafusele” după Ion D. Sîrbu, coordonaţi fiind de Valentin Cotigă, iar de la ora 18,00 Liceul Pedagogic vine pe scenă cu piesa „Fizicienii” după Friedrich Durenmatt. Maine, în ultima zi a STEV-ului, caştigătorii ediţiei anterioare, elevii Liceului cu Program Sportiv, vor încerca să demonstreze că anul trecut nu a fost un accident. Piesa aleasă de ei este „Slugă la doi stăpani” după Carlo Goldoni, iar îndrumători artistici sunt aceiaşi George Năstase şi Robert Trifan. Festivitatea de premiere are loc maine la ora 17,00, anul acesta fiind acordat, pe langă premiile obişnuite, şi premiul pentru cea mai bună interpretare feminină într-un rol comic, premiu ce îi poartă numele îndrăgitei actriţe Draga Olteanu Matei. Directorul Casei de Cultură, Aurel Oborocea, a anunţat în cadrul festivităţii de deschidere iniţierea unui nou proiect cultural pe scheletul STEV, detalii urmand a fi anunţate ulterior.

Fond de premiere de 7 mii lei

Fondul de premiere al ediţiei din acest an este de 7 mii lei, bani ce vin de la Consiliul Local Focşani. Caştiigătorii premiul I şi, implicat, ai trofeului festivalului, vor intra în posesia sumei de 3 mii de lei. Ocupanţii locului secund vor primi 2 mii de lei, iar cei ai locului al III-lea – o mie de lei. Premiile pentru cel mai bun actor şi cea mai bună actriţă vor fi în valoare de 500 de lei fiecare. (Mihaela VLĂDESCU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.