Educație

”Dumitru Pricop 70”. Prietenii s-au adunat la comemorarea poetului

Valentin Muscă
19 mai 2013 2066 vizualizări
In ziua în care poetul ar fi împlinit 70 de ani a fost dezvelită o placă memorială pe blocul în care a locuit şi au fost prezentate două volume cu şi despre Dumitru Pricop

Poetul Dumitru Pricop a reuşit să adune la Focşani câteva zeci de scriitori din Vrancea şi judeţele vecine, astfel încât sala de festivităţi a Casei Corpului Didactic ”Simion Mehedinţi” din oraşul Unirii a fost, sâmbătă, neîncăpătoare. Aşa cum vă imaginaţi nicio persoană dintr-o instituţie publică din judeţ nu a găsit timp să onoreze comemorarea ”Prinţului poeziei vrâncene”, aşa cum, inspirat, l-a numit scriitorul Constantin Marafet. Oricum nu le-a dus nimeni lipsa, dar a fost notă proastă în ochii invitaţilor din judeţele vecine. Organizată de prof. Costică Neagu, comemorarea poetului negrileştean a fost, înainte de toate, un omagiu adus prieteniei pentru că, dincolo de rivalităţile inerente dintre scriitori, timpul a păstrat doar amintirile frumoase. Manifestările au debutat cu dezvelirea unei plăci memoriale pe blocul unde a locuit poetul, undeva pe strada Rarău, şi au continuat cu discuţii/aminitiri despre autor şi opera sa, precum şi cu prezentarea celei mai recente lucrări postume a poetului: ”Mioritice, lacrima păstorului învins”  (Ed. Terra, Focşani, 2013). Simbolic, un volum cu 70 de poeme, din care 13 inedite, prin care editorul Costică Neagu a dorit să ofere contemporanilor imaginea unui poet care s-a identificat prin substanţa poemelor sale cu geneza neamului său de vrânceni. Evenimentul s-a transformat într-o simfonie a prieteniei, unde micile răutăţi cotidiene au dispărut ca prin magie şi pentru câteva ceasuri cei prezenţi au depănat amintiri cu şi despre Dumitru Pricop şi au arătat încă o dată că frumuseţea umană poate fi mai puternică decât urâtul din noi, cu condiţia să respectăm opinia celuilat şi să iertăm. ”Primăvara lirică vrânceană” a fost onorată de scriitori de seamă, din care amintim câteva nume la întâmplare: Stelian Vicol din Galaţi, Ionel Necula din Tecuci, Nicolae Dorel Trifu din Ploieşti, Gheorghe Andrei Neagu, Paul Spirescu, Culiţă Uşurelu, Virgil Răileanu şi seria ar putea continua. O surpriză plăcută a fost şi prezentarea volumului realizat de Traian Gh. Cristea şi Constantin Marafet, ”Prinţul poeziei vrâncene. Dumitru Pricop diagnosticat de criticii săi” (Ed. Rafet, 2012). Manifestarea s-a încheiat cu emoţionantele discursuri ale fratelui şi Anei Pricop, soţia poetului. Bref, am participat sâmbătă la un eveniment cum rar s-au mai organizat în Focşani în ultimul timp. Felicitări organizatorilor, care întreţin prin acest gen de evenimente emulaţia culturală într-un judeţ în care carnetul de partid este mai puternic decât o diplomă într-o universitate Occidentală, iar apartenenţa la un partid politic – PNL/PSD/PDL -  este prima condiţie ca să accezi în sistem, un sistem din ce în ce mai corupt, populat doar cu politruci. (Valentin MUSCĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.