Educație

Profesorii schimba catedrele cu munca in strainatate

Camelia Stănilă
9 oct 2006 857 vizualizări
In ultima luna, 4 profesori si-au dat demisia, iar alti 17 au solicitat concedii fara plata. Din cauza salariilor mici, multi dascali isi cauta slujbe mai bine platite, chiar si peste hotare

Dupa ce Inspectoratul Scolar s-a chinuit sa acopere toate catedrele vacante din scoli, pentru ca toti elevii sa fie intimpinati de profesori la 15 septembrie, sistemul de invatamint cunoaste un nou fenomen - demisiile. In ultima luna, 4 profesori si-au dat demisia, iar alti 17 au solicitat concedii fara plata si pentru studii. In spatele concediilor fara plata se afla, de regula, plecarile in strainatate. Caci a devenit un fenomen ca profesorii sa renunte la catedra pentru slujbe mult mai bine platite, cu toate ca sint supracalificati pentru munca prestata peste hotare. Este de asteptat ca numarul renuntarilor definitive la invatamint sa mai creasca, deoarece unii dascali nu mai au dreptul la concedii fara plata. De asemenea, in ultimii ani s-au inregistrat si cazuri in care cadrele didactice au plecat in "concediu" si nu s-au mai intors. Unii nici macar nu au anuntat acest lucru, punindu-i in dificultate pe directorii care trebuiau sa anunte posturile vacante. Inspectorii scolari sustin insa ca astfel de fenomene au devenit aproape normale in ultimii ani. "Mobilitatea nu se incheie niciodata, pe parcursul unui an. Dupa etapele de repartitii, lucrurile s-au mai linistit. Insa de acum apar concedii fara plata, de studii sau pentru cresterea copilului. Reusim insa sa acoperim orele ramase descoperite, pentru ca nu sint foarte multe cazuri care sa aparaodata", a afirmat inspectorul de personal Cristinel Stiru. Cadrele didactice pleaca din invatamint din cauza salariilor si a traiului foarte prost pe care il duc. Insa toate schimburile de posturi, concediile, renuntarile si chiar demisiile creeaza o dinamica permanenta a personalului din sistem, pentru care inspectorii scolari sint nevoiti sa gaseasca solutii, astfel ca elevii sa nu se trezeasca singuri in clase. In multe cazuri, orele ramase vacante au fost distribuite prin cumul sau plata cu ora, fie la pensionari, fie la dascalii care functioneaza in scoala.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.