Educație

Bătăile dintre elevi au intrat pe mana poliţiei

Aurelian Ivan
10 mai 2013 1527 vizualizări
Oamenii legii au decis ca pană pe 1 Iunie, de Ziua Copilului, să-i convingă pe cei mici că violenţa nu este soluţia aplanării conflictelor

Poliţia vranceană a lansat, ieri, campania de prevenire „Spune NU Violenţei! Violenţa nu este o soluţie”. Proiectul, care se desfăşoară la nivel naţional, este susţinut la nivel local de Inspectoratul Şcolar, Promenada Mall şi Carrefour Focşani. Campania este coordonată de comisarul Zorel Burlan, ofiţer coordonator Poliţia de Proximitate. Pană pe 1 iunie poliţiştii au lansat un concurs de desene în şcolile generale din Vrancea, elevii din clasele I-IV fiind invitaţi să îşi exprime prin culori opinia despre violenţa în şcoli. Caştigătorii vor fi premiaţi pe 1 iunie, de Ziua Copilului, cu ajutorul partenerilor comerciali. Oamenii legii spun că violenţa în şcoli prezintă un trend ascendent în anul şcolar 2012 - 2013. „Din fericire judeţul nostru se află pe ultimele locuri într-un top la nivel naţional. Suntem pe locul 33 din cele 41 de judeţe”, spune comisarul Zorel Burlan. Conform statisticilor naţionale, numai în semestrul I al acestui an şcolar s-a înregistrat o creştere a infracţiunilor de furt, loviri sau alte violenţe cu 13,6% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului şcolar precedent. Totuşi, 85% dintre evenimente au avut loc în curtea şcolii sau în clase şi doar 15% în zona adiacentă unităţilor de învăţământ. Creşteri ale incidentelor care au loc în incinta şcolilor au fost înregistrare şi în primele luni ale acestui an. Potrivit poliţiştilor, bătăile dintre elevi sunt de cele mai multe ori spontane şi pleacă de la mici neînţelegeri. Nu se pune problema că ar exista anumite „găşti” care s-ar forma în şcoli, după cum insistă aceştia. Poliţiştii spun că vor merge în unităţile de învăţământ pentru a-i informa pe copii care sunt riscurile la care se expun dacă recurg la astfel de fapte. Oamenii legii vor să-i facă pe minori să înţeleagă care este diferenţa dintre o contravenţie şi o infracţiune. Poliţiştii vor face controale şi la cafenelele şi barurile din apropierea şcolilor. Elevii care au între 14 şi 16 ani pot plăti cu închisoarea pentru faptele lor dacă în timpul anchetei se dovedeşte că aceştia au avut discernământ atunci când au comis fapta, în timp ce în cazul celor de până în 14 ani răspunzători sunt părinţii. (Aurelian IVAN)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.