Educație

Parfum de epocă | Instantaneu de la o petrecere din Focşaniul interbelic

Ziarul de Vrancea
11 nov 2018 6314 vizualizări

Pe măsură ce scotocim în istoria mai puţin scrisă a Focşaniului, găsim mărturii fotografice de o frumuseţe fără corespondent în zilele noastre.

Fotografia pe care o împărtăşim astăzi cu dumneavoastră, cititorii noştri, datează din 1939 şi este de la balul Garnizoanei (Divizia a VI-a) ţinut la Teatrul Municipal, după cum scrie pe spatele pozei. Singurul personaj pe care am reuşit să îl identificăm este bărbatul din spatele elegantei doamne aşezată la masă. Numele său este Victor Focşăneanu şi era în perioada interbelică şeful aşezămintelor culturale din Focşani. Instantaneul suprins de fotograf este atat de deosebit încat am putea spune că e demn de un film artistic.

De asemenea, cei care nu ştiu că Focşaniul a fost candva şi boem, n-ar crede că această poză a fost făcută chiar în oraşul nostru. De altfel, toate fotografiile legate de Focşaniul interbelic şi antebelic conturează o societate dispărută în mod brutal şi ireversibil. Şi măcar de în locul ei ar fi venit o societate mai bună, dar societatea de azi e departe de valorile ideale, la care avem dreptul să visăm.

Articol republicat din data de 1 mai 2013. Autor: Sorin Tudose


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.