Educație

Astăzi se înroşesc ouăle de Paşte

Silvia Vrînceanu
1 mai 2013 3913 vizualizări
În Joia Mare se înroşesc ouăle de Paşte, potrivit tradiţiei populare, aceasta fiind ziua cand Iisus a fost răstignit iar ouăle din coşul pe care Maica Domnului l-a aşezat la baza crucii s-au înroşit de la sangele Mantuitorului.

Simbol al sangelui lui Iisus, roşul este culoarea tradiţională folosită la vopsirea ouălor pascale. Ouăle colorate în galben, verde, mov sau albastru ori decorate cu plante şi motive populare vestesc bucuria primăverii, a renaşterii naturii, a Învierii. Joia Mare se mai numeşte popular Joia Patimilor, Joia Neagră sau Joimăriţa, în functie de regiune. Se spune că ouăle înroşite în această zi nu se strică uşor şi că, îngropate pe ogor, feresc recoltele de grindină. De asemenea, se spune că ouăle încondeiate în Joia Mare îi apără pe cei ai casei de suferinţe şi necazuri. Tradiţia populară mai spune că din Joia Mare sau de “nunta urzicilor” aceste plante îşi schimbă gustul şi nu mai trebuie mancate, mai ales că au fost folosite pentru a-l lovi pe Iisus pe drumul Golgotei. Nu vă grăbiţi să ciocniţi ouăle roşii înainte de Înviere. Se spune ca cel care mănancă ou pentru prima dată în ziua de Paşte va fi uşor ca un fulg tot anul. Din Joia Mare pană în ziua de Paşti se zice că nu se mai trag clopotele bisericilor, ci doar se bate toaca. Joia Mare este considerată binefăcătoare pentru morţi, iar în această zi se face ultima pomenire din Postul Mare a celor decedaţi. (S. V.)







În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.