Educație

Centrul Sf. Maria s-a integrat in comunitate

Gabriel Sava
6 oct 2006 2004 vizualizări
In prezent, nu mai exista decit izolat o atitudine de marginalizare fata de tinerii seropozitivi

Centrul de tip familial "Sf. Maria" Golesti, in care sint ocrotiti tineri infectati cu HIV/SIDA, nu mai are probleme cu locuitorii comunei, potrivit unui raport de activitate cerut de conducerea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Vrancea. "Rezultatele monitorizarii au fost in mod constant pozitive si s-a constatat respectarea drepturilor copiilor infectati HIV/SIDA. Acestea se inscriu in drepturile generale ale copilului precum si in standardele pentru institutiile cu acest profil", se arata in materialul intocmit. Pornind de la problemele de integrare in comunitate cu care s-au confruntat initial tinerii cu HIV/SIDA, raportul a analizat cronologic situatia sociala a acestora. "Serviciile acordate acestor persoane sint adecvate nevoilor specifice si au condus la dezvoltarea autonomiei personale si sociale, iar starea de sanatate a beneficiarilor se mentine in limitele specifice diagnosticului si a virstei", sustine conducerea DGASPC. Raportul de monitorizare a aratat si faptul ca tinerii seropozitivi sint evaluati clinic si paraclinic bianual de catre profesorul doctor Cercel Strainu, din cadrul Institutului Metodologic de Boli Infectioase prof. dr. "Matei Bals" din Bucuresti. In cuprinsul raportului nu s-au facut uitate nici incidentele din primul an de functionare a Centrului, cind mai multi membri ai comunitatii au solicitat izolarea copiilor cu HIV/SIDA. DGASPC a recunoscut insa si faptul ca este nevoie de o informare continua a comunitatii. "Ne-am propus sa realizam mai mult prin pliante, seminarii si conferinte, dar constringerile bugetare nu ne-au permis acest lucru, deoarece economistii care au fundamentat bugetul, in mod constant, nu au vrut sa aloce fonduri pentru edificarea unor publicatii si cheltuieli de informare", se arata intr-un comunicat de presa al DGASPC. Daca la infiintarea Centrului, locuitorii Golestiului au cerut ridicarea unui gard care sa-l izoleze de restul comunitatii, in prezent multi dintre vecini au ajuns chiar sa le ofere un sprijin concret tinerilor din unitate, participind la curatenie sau la infrumusetarea curtii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.