Educație

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, ostaşul care a murit cu fruntea sus

Ziarul de Vrancea
23 apr 2013 2200 vizualizări
Cu două săptămâni înainte de Înviere, creştinii îl pomenesc pe sfântul Gheorghe, purtătorul de biruinţă, unul din cei mai cunoscuţi sfinţi printre români.

Numele său în greacă înseamnă ţăran (agricultor) şi a fost în Evul Mediu românesc - alături de Ion şi Neculai - numele clasic pentru creştinul român, prin definiţie om al pământului. Evlavia faţă de acest martir care a avut curajul să-l mărturisească pe Hristos cu preţul vieţii în faţa împăratului Diocleţian a mers până acolo încât creştinii au dat numele său nu doar bisericilor, ci au botezat cu numele de Gheorghe, ape, munţi, văi, oraşe şi chiar o ţară poartă numele sfântului – Georgia. Pe steagul de luptă al armatelor moldave, domnii pământeni au cusut cu fir de aur chipul sfântului pentru a-i proteja pe oştenii care luptau să-şi apere „sărăcia, nevoile şi neamul”. Astăzi creştinismul nu mai reprezintă o miză decât în campaniile electorale, iar de apărat nu mai avem ce apăra. În 23 de ani de furt generalizat, aleşii trimişi de Gheorghe, Ion şi Neculai în Parlament au distrus prin legi strâmbe economia, au dat petrolul, pădurile şi gazele naturale străinilor, iar nouă ne-a mai rămas doar sufletul obosit şi plin de griji. Celor care poartă numele acestui sfânt al demnităţii şi curajului „Ziarul de Vrancea” le doreşte o primăvară frumoasă, cu soare blând şi cer senin şi să-l ia ca model de moralitate pe tânărul Gheorghe, ostaşul care nu a acceptat minciuna, trădarea şi laşitatea pentru un trai comod, ci a îndurat moartea pentru a intra cu fruntea sus în eternitate. La Mulţi Ani! (V. MUSCĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Nea Nicu, acum 4014 zile, 7 ore, 23 minute, 58 secunde
Exact ca nuca in perete se potriveste titlul cu continutul articolului!Sfantul Gheorghe a murit decapitat in anul 203,asa ca nu prea avea fruntea sus!Mare lucru si cu minima asta documentare!
preot, acum 4014 zile, 8 ore, 34 minute, 26 secunde
Pacat de articol.se puteau scrie lucruri frumoase asta zi despre sf gheorghe dar se dovedeste ca ziaristii au numai pokitica in cap.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.