Educație

Episcopul Epifanie a sfintit biserica preotului Dragoi

Valentin Muscă
2 oct 2006 21598 vizualizări
Dupa 17 ani, crestinii din cartierul Sud vor parasi Mausoleul Eroilor si se vor muta în Biserica

Credinciosii din Focsani Sud au de ieri un nou lacas de cult. P. S. Epifanie Norocel, Episcopul Buzaului si Vrancei, a sfintit ieri, in prezenta a peste o suta de credinciosi, biserica ridicata de preotul Gheorghe Dragoi cu ajutorul enoriasilor. Acesti credinciosi au apartinut din 1990 de parohia care a avut drept lacas de inchinaciune capela din Mausoleul Eroilor din Focsani. Dupa 17 ani in care crestinii din Sud s-au rugat ce pe timpul persecutiilor, intr-o catacomba, a venit timpul ca mausoleul sa reintre in circuitul monumentelor istorice, iar crestinii sa se roage intr-o biserica adevarata. Aceasta biserica se adauga celorlaltor lacasuri de cult ridicate de focsaneni dupa 1989 si a facut ca orasul Unirii sa aiba in jur de 50 de biserici, dar nici un camin pentru batrini. Sfintirea bisericii parintelui Dragoi da posibilitatea autoritatilor focsanene sa se ocupe de Mausoleul Eroilor. Acesta a fost transformat in biserica, fiind sfintit in 1990. Totusi, pe hirtie, a apartinut de Ateneul Popular "Mr. Gh. Pastia", pina in anul 1998, iar din acel an a trecut la Sectia Urbanism, tot in subordinea Primariei. Cind a fost "cedat" Bisericii, s-a facut fara nici un proces verbal, iar in mausoleu nu mai era nici un obiect muzeal. "Am luat in primire cladirea de la Maiorul Enache de la Pompieri, care intre timp a murit. Dinsul se ocupa la acea ora de imobil. Nici o alta persoana nu a fost de fata. Cu d-l Mihai Opait, responsabilul Casei de Cultura (actualul Ateneu, n. r.) care patrona Mausoleul la acea data, am vorbit dupa aceea" ne-a spus preotul Gheorghe Dragoi. Ar fi interesant daca, la reluarea imobilului, primaria Focsani va semna un proces verbal, pentru a descoperi unde s-au dus obiectele din interior. Si mai ales, ar trebui sa stim unde s-au dus armele din colectia mausoleului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.