Educație

Istoria Macoveilor

Valentin Muscă
28 sep 2006 2466 vizualizări
Este povestea unei familii cu rădăcini adînci în istoria poporului romăn

Istoria Vrancei s-a imbogătit cu o nouă lucrare. "Rădăcini vrincene. Familia Macovei" (Deva, 2006) al cărei autor, Ioan Mateescu, este urmasul uneia din cele mai vechi familii vrincene. Specialist in termodinamică, Ioan Mateescu este din stirpea autodidactilor pentru care frontierele stiintelor nu sint granite care despart, ci punti prin care informatiile circulă de la o stiintă la alta. Saga Macoveilor este inainte de toate multumirea pe care inginerul născut acum sase decenii in Călimanii Vidrei o aduce familiei sale, mosilor si strămosilor săi. De la primele mentiuni ale Macoveilor prin secolul al XVI-lea, pină la eroii vrinceni si Macoveii zilelor noastre, Ioan Macovei face un excurs istoric, realizind cu această ocazie si un arbore genealogic de invidiat. Interesante in această sagă sint conexiunile istorice pe care autorul le introduce in povestea Macoveilor. Lucrarea nu este redactată după un tipar clasic, nici după stilul monografiilor, ci este o operă de autor, din care iese la iveală pasiunea pentru istorie a inginerului Mateescu si mai ales pansantul spre istoria veche. Pentru cei care nu au cunoscut grozăviile secolului trecut, nume precum Vasile Chilian si sotia sa Clemansa, sau Profira si Radu Macovei, trebuie măcar amintite, pentru că sint trecute cu litere de aur in panteonul eroilor neamului din Primul Război Mondial. Macoveii au plătit tributul onoarei si sub comunisti, din rindul acestora unii au cunoscut lagărele mortii la Sighet. Din lucrarea inginerului Ioan Mateescu descoperim informatii uluitoare, ca de pildă prezenta pe frontul Primului Război Mondial in Muntii Vrancei a celebrului scriitor german Rudolf Hess. O bogată anexă cu fotografii de familie intregeste lucrarea si ne oferă imaginile de care avem nevoie pentru a completa frumusetea textului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.