Educație

Scoala Episcop Mitrofan si-a deschis portile

Valentin Muscă
27 sep 2006 1878 vizualizări
La Bontesti functioneaza singura scoala din judet care poarta numele unui fost ierarh al Episcopiei Buzaului

Ca toate scolile din tara, scoala generala din Bontesti - Cirligele si- a deschis la portile pe 15 septembrie. Putini vrinceni stiu insa ca scoala din Bontesti poarta numele Episcopului Mitrofan al Buzaului. La fel de putini stiu ca acest ierarh era originar din satul Bontesti, unde a infiintat un schit, iar la scoala din localitate, istoria este predata de istoricul Ionel Budescu, si el originar din Bontesti. Insolitul scolii din Bontesti consta in initiativa preotului din localitate si a profesorului Ionel Budescu de a scoate din uitare numele celui mai de seama fiu al acelui sat de mosneni - Epsicopul Mitrofan. Nascut la Bontesti, acesta a fost episcop al Buzaului intre 1691-1702 si cu ajutorul lui Constantin Brincoveanu a fondat la Buzau una din cele mai vestite tipografii. "Prin acest act am dorit sa apropiem trecutul de prezent si sa facem cunoscut celor mici numele unui personaj care a marcat o epoca. Episcopul Mitrofan este cel care a participat la traducerea Bibliei de la 1688 si a participat efectiv la introducerea limbii romane in cartile de cult. In 2000 am obtinut aprobarea pentru a acorda numele episcopului, scolii din sat", ne-a spus profesorul de istorie Ionel Budescu, fost director al scolii. Elevii din Bontesti au sansa de a avea ca dascal un istoric, Ionel Budescu fiind cel care a scris "Istoria invatamintului vrincean". Aceasta lucrare fundamentala pentru cunoasterea invatamintului, singura de altminteri, zace insa in beciurile Consiliului Judetean Vrancea, in loc sa fie distribuita bibliotecilor scolare. Insotiti de profesor, elevii participa la adevarate lectii de istorie pe monumentele istorice de la Manastirea Dalhauti, autorul pregatind si o monografie a Dalhautilor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.