Educație

Vladimir Ghika declarat martir de papa Francisc I

Valentin Muscă
1 apr 2013 1428 vizualizări
Este primul sfânt al închisorilor, declarat martir de Biserică

Iată că un sfânt al închisorilor iese din catacombele suferinţei şi intră în calendarul muceniciei creştine. Este vorba de Vladimir Ghika, prinţul născut într-un palat pe malul Bosforului şi ucis de torţionari în temniţele comuniste. Nu se putea un cadou mai frumos făcut României de papa Francisc I, care face dreptate prin gestul său simbolic tuturor martirilor creştini ucişi în lagărele de muncă forţată din minele de sare şi uraniu, pe şantierele canalului Dunăre-Marea Neagră sau în camerele de tortură de la Aiud, Gherla, Râmnicu Sărat şi Piteşti. Ce nu a reuşit conducerea Bisericii Ortodoxe Române, în ciuda demersului insistent, argumentat şi echilibrat al laicatului ortodox, a realizat un papă în primele zile de pontificat. Că ne place sau nu politica Vaticanului, trebuie să recunoaştem că gestul papei Francisc I a luat prin surprindere şi pe cei mai optimişti şi liberali intelectuali catolici, iar pentru noi, românii, decizia papei este cel mai elegant gest de prietenie şi respect arătat unei naţiuni care suferă în tăcere şi aşteaptă semne şi gesturi nobile. Născut în 1873 la Constantinopol, Vladimir Ghika era nepotul domnitorului Grigore Alexandru Ghika. Şcolit în cele mai prestigioase instituţii din Franţa şi Italia, prinţul Alexandru Ghika a manifestat o înclinaţie particulară pentru slujirea aproapelui, mergând în diferite colţuri ale lumii ca misionar şi în serviciul unor opere caritabile, inclusiv în leprozerii, iar la Bucureşti a fondat pentru săraci un Spital gratuit. În perioada interbelică se află în slujba Bisericii catolice pe diferite meridiane şi mai ales în Franţa, unde a slujit într-o mahala din Paris. În ajunul celui de-al II-lea Război Mondial se întoarce în ţară pentru ca în 1952 să fie arestat după ce săvârşise cele sfinte la Biserica Sacre Cœur din Bucureşti. Nu rezistă chinurilor torţionarilor mai mult de 2 ani şi în 1954 se prăpădeşte în închisoarea Jilava. Dacă Sinodul BOR mai are dubii cu privire la mucenicia celor care au fost schingiuiţi în temniţe de comunişti între 1948-1964, refuzând să le recunoască suferinţa, iată că un papă venit din patria Tangoului redă demnitatea martirilor poporului român, declarându-l martir pe Alexandru Ghika. La Bucureşti, ortodocşii se luptă cu ridicarea catedralei nefericirii neamului şi uită că moaştele sfinţilor români zac în gropi comune la Aiud, Gherla Sighet sau prin cimitirile abandonate de-a lungul blestematului canal Dunăre-Marea Neagră… (Valentin MUSCĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Ulise Grosu, acum 4035 zile, 7 ore, 50 minute, 34 secunde
Si cu MARTIRII de pe "aleea prefectilor" cum ramane ? Ca in 23 de ani sa faci sa dispara toata economia Tarii Vrancei existenta pana in anul 1990, mi se pare un teribil efort de vointa.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.