Educație

Totul despre CLASA PREGĂTITOARE şi CLASA I

Ziarul de Vrancea
29 mar 2013 3246 vizualizări
Cum se fac înscrierile pentru anul şcolar 2013 - 2014 în Bucureşti şi în ţară. Ghid pentru părinţi

   Peste câteva zile, toate şcolile din România care organizează clase pregătitoare vor începe înscrierea copiilor pentru anul şcolar 2013 - 2014. Părinţii pot găsi informaţii despre modul de înscriere şi despre criteriile de departajare ale fiecărei şcoli fie pe site-ul unităţii de învăţământ, fie pe site-ul inspectoratului şcolar judeţean.

Toate şcolile din Bucureşti organizează Ziua Porţilor Deschise pentru părinţii care vor să-şi înscrie copii în clasa pregătitoare sau, după caz, în clasa I sâmbătă, 30 martie, între orele 9 şi 15. Timp de câteva ore, părinţii vor putea să vadă dacă şcoala la care vor să-şi înscrie copilul este dotată cu tot ce trebuie.

Inspectorii şcolari au anunţat că pentru anul şcolar 2013-2014  vor organiza 476 de clase pregătitoare, cu 50 mai multe faţă de câte există în prezent. În total, în Capitală, 185 de şcoli vor organiza clase pregătitoare, cu 4 mai multe decât în actualul an şcolar. 

Numărul de locuri la clasa pregătitoare pentru anul şcolar 2013-2014 este de 11.900, iar la clasa I de 11.412 locuri. De asemenea, 186 de şcoli bucureştene vor organiza clasa I, unde vor învăţa aproximativ 11.412 elevi.

Dintre aceştia 10.245 sunt acum în clasa pregătitoare. Numărul de locuri pentru înscrierea în clasa I pentru acei copii care vor merge direct la clasa I este de 1.167. În plus, în Capitală, vor exista 1.000 de locuri la clasele pregătitoare de la şcolile particulare şi alte 1.000 de locuri la clasa I la aceleaşi unităţi de învăţământ.

„Fiecare unitate de învăţământ de stat are afişat numărul de clase pregătitoare şi numărul de locuri, dar şi locurile pentru clasa I. Fiecare şcoală  are fie pe site-ul propriu, fie pe site-ul inspectoratului criteriile specifice de înscriere”, a declarat Constantin Trăistaru, inspector general la Bucureşti. 

De exemplu, la Liceul Cervantes din Capitală criteriile speficie afişate pe site arată că au prioritate la înscriere  acei copii ai căror părinţi lucrează în  zona şcolii, copiii care desfăşoară activităţi la un club din prioximitatea şcolii, copiii ai căror bunicii sau rudele care se ocupă de educaţia lor locuiesc în zonă, copiii care au are rude de gradul II printre elevii şcolii, copiii care au frecventat grădiniţa din proximitatea liceului,  copiii ai căror părinţii au domiciliul în apropierea şcolii.

O altă şcoală care are criterii specifice  este Şcoala Nr. 49 din Capitală. Aici, elevii care vor fi înscrişi vor avea prioritate dacă:  bunicii preşcolarului au domiciliul în circumscripţia unităţii şcolare,  dacă locul de muncă al părinţilor/ al unui părinte/ susţinătorilor legali se află în proximitatea instituţiei de învăţământ, dacă unul dintre părinţii copilului a absolvit unitatea şcolară.

Pentru anul şcolar 2013-2014, înscrierea în clasa pregătitoare la Colegiul Goethe se va face pe baza  verificării cunoştinţelor de limbă germană printr-un interviu. Un alt criteriu de departajare al copiilor este frecventarea, cel puţin doi ani, a unei grădiniţe în limba germană de către copii.

Cele mai multe clase pregătitoare din Capitală se vor desfăşura în şcoli. Numai patru dintre clasele pregătitoare se vor organiza la grădiniţă.

 

Prima etapă de înscriere începe la toate unităţile de învăţământ din ţară marţi, 2 aprilie, iar fiecare şcoală va avea propriul program de înscriere.

CALENDAR CLASA PREGĂTITOARE

PRIMA ETAPĂ DE ÎNSCRIERE

28 martie - se va face afişarea circumscripţiilor şcolare şi a planului de şcolarizare, respectiv numărul de clase pregătitoare alocate, la fiecare şcoală

30 martie - 7 aprilie 2013 -  va avea loc organizarea în fiecare şcoală care are clasa pregătitoare a  „Zilei porţilor deschise”.

01 – 12 aprilie 2013 -organizarea întâlnirilor pentru informarea şi consilierea părinţilor copiilor din grădiniţă care vor fi cuprinşi, în anul şcolar 2013 – 2014, în învăţământul primar.

1 aprilie 2013 - afişarea la sediul unităţii de învăţământ şi al inspectoratului şcolar şi pe site-ul acestora a programului de completare a cererilor tip de înscriere în învăţământul primar

02 – 19 aprilie 2013 -  evaluarea nivelului de dezvoltare psihosomatică a copiilor. Tot în acest interval se va comunica rezultatul evaluării dezvoltării psihosomatice a copilului, în scris, părintelui care a solicitat evaluarea.

2 – 22 aprilie 2013 - părinţii completează online sau la unitatea de învăţământ la care solicită înscrierea copiilor, a cererilor-tip de înscriere.

Părinţii care nu vor apuca să-şi înscrie copiii în prima etapă, vor putea face acest lucru în a A DOUA ETAPĂ DE ÎNSCRIERE, care începe pe 7 mai.

07 mai 2013 - afişarea la unităţile de învăţământ şi pe site-ul inspectoratului, a procedurii specifice de repartizare a copiilor pe locurile disponibile.

08 - 17 mai 2013 - depunerea cererii-tip de înscriere, la secretariatul şcolii de circumscripţie de către părinţii copiilor care nu au fost cuprinşi în nicio unitate de învăţământ în etapa anterioară sau care nu au participat la prima etapă. Totodată acum are loc validarea cererilor-tip de înscriere.

20 - 23 mai 2013 - procesarea cererilor-tip de înscriere depuse de părinţi pe baza criteriilor generale date de inspectoratul şcolar  şi a celor specifice de departajare ale şcolii, în limita locurilor disponibile.

24 mai 2013 -  afişarea la fiecare unitate de învăţământ a listelor finale ale copiilor înscrişi în clasa pregătitoare.

27 - 31 mai 2013 - centralizarea şi soluţionarea de către inspectoratul şcolar  a cererilor părinţilor copiilor care nu au fost încă înscrişi la vreo unitate de învăţământ.

Ce acte sunt necesare la înscriere

Atunci când vin să-şi înscrie copiii, părinţii trebuie să aducă obligatoriu următoarele acte: cerere-tip de înscriere, copii după actul de identitate al părintelui/tutorelui legal, certificatul de naştere al copilului, documentul care atestă dezvoltarea psihosomatică corespunzătoare pentru parcurgerea clasei pregătitoare / clasei I (acolo unde este cazul). În plus, în funcţie de fiecare şcoală, părinţilor li se pot cere şi alte acte.

Când are loc evaluarea psihosomatică a copiilor

În privinţa evaluării psiho-somatice a copiilor, fiecare inspectorat are afişat pe site centrele la care se face această evaluare. Potrivit metodologiei de organizare a învăţământului primar, evaluarea psihosomatică se va face între 2 şi 19 aprilie. În Bucureşti, există 6 centre unde se face evaluarea copiilor: Şcoala Nr. 5, Şcoala Nr 24, Şcoala Nr.195, Şcoala Nr. 190, Şcoala Nr. 115 şi Şcoala Nr. 117. Părinţii vor primi pe loc rezultatul evaluării dezvoltării psihosomatice.

Potrivit metodologiei aprobate de Ministerul Educaţiei, în clasa pregătitoare se vor înscrie obligatoriu, pentru anul şcolar 2013-2014, copiii care împlinesc 6 ani până la 31 august 2013, inclusiv, dar şi cei care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2013, inclusiv, dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice atestă pregătirea pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare.

Copiii care împlinesc vârsta de 7 ani până la 31 august 2013, inclusiv, pot fi înscrişi, la cerere, în clasa I, chiar dacă nu au parcurs, anterior, clasa pregătitoare.

De asemenea, la solicitarea părinţilor, în clasa I vor putea fi înscrişi copiii care împlinesc 7 ani în perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2013, inclusiv, dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice atestă pregătirea pentru parcurgerea cu succes a clasei I.

Părintele va putea opta pentru înscrierea la şcoala de circumscripţie, iar în această situaţie, copilul este automat înscris, sau poate opta pentru o unitate de învăţământ, alta decât şcoala de circumscripţie, iar în această situaţie, copilul este înscris în limita locurilor libere şi, dacă este cazul, pe baza criteriilor generale şi specifice de departajare.

Totodată, părintele poate solicita ca locul la şcoala de circumscripţie să fie rezervat pentru eventualitatea în care copilul nu este înscris la şcoala pentru care a făcut opţiunea.

 

www.gandul.info


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
ilie, acum 4038 zile, 4 ore, 11 minute, 29 secunde
O adresa pentru parintii din judetul nostru: http://clasapregatitoarevrancea.wordpress.com/
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.