Educație

„Impresionistul” Florinel Agafiţei, la prima expoziţie personală

Valentin Muscă
26 mar 2013 4925 vizualizări
publicistul vrancean are talent şi la pictură, nu numai în manuirea condeiului u scitorul s-a apucat de pictat după ce a început să scrie un roman despre viaţa unui pictor care trăise în perioada impresionistă u

Orientalistul Florinel Agafiţei ne invită în lumea fascinantă a culorilor. De la jurnalismul cultural şi nuvelele suprarealiste de inspiraţie eliadiană, la romanele cu cheie politică şi valoroasele studii de istorie, profesorul Florinel Agafiţei face pasul spre lumea artei sau a fost mereu în lumea artei, numai noi l-am văzut prin prisma austeră a muncii academice. Bref, Florinel Agafiţei aduce primăvara la Biblioteca Judeţeană cu o expoziţie în premieră. Nu numai că este prima expoziţie personală, dar este şi prima dată când expune tablourile sale marelui public, lucru îmbucurător şi de bun augur.  „Expoziţia găzduită de către Biblioteca Judeţeană în prima săptămână a lunii aprilie nu vrea să fie decât rezultatul unei munci depuse în ideea scrierii romanului «Pictorul». Precizez că nici azi nu există din partea mea pretenţia de a fi considerat pictor amator măcar. Prin urmare, cei care vor putea şi vor dori să vină la vernisaj – ce va fi, probabil, patronat spiritual de către pictorul şi profesorul Ovidiu Opaiţ - vor putea înţelege totul sub imperiul efortului scriitorului care a încercat să pătrundă tainele creatoare ale pictorului, nimic mai mult”, ne-a precizat prof. Florinel Agafiţei. „Am stricat nenumărate pânze până să pricep cum se folosesc culorile”. „Am încercat să scriu un roman despre viaţa unui pictor care trăise în perioada impresionistă. Încercând să redactez primele rânduri am constatat că nu reuşeam să leg nici o idee mai acătării ori să creez vreo imagine demnă de pagina pe care o aveam în faţa ochilor. Am realizat că nu reuşeam să scriu nimic credibil, pentru simplul fapt că nu puteam descrie nişte trăiri pe care nu le traversasem eu însumi vreodată. Atunci am făcut ceea ce nu credeam că am să fac vreodată: mi-am confecţionat cu mare greutate prima pânză, dintr-un material mai vechi, utilizând tot ceea ce se impune în asemenea situaţie: clei de oase, praf alb de zinc, un şasiu bine pus la punct, răbdare şi tutun... Răbdare şi tutun întrucât nefiind şcolit în asemenea direcţie am dat greş de mai multe ori până să reuşesc a întinde corect prima pânză. Ulterior, o vreme - cam doi ani şi mai bine - am stricat nenumărate pânze până să pricep cum se folosesc culorile, cum se obţin diferitele nuanţe, unde trebuie să cadă lumina ori să se afle umbra, unde mă poate duce lucrul prin intermediul cuţitului şi aşa mai departe... Ajungeam să visez noaptea combinaţii de culori, frânturi de imagini etc. Abia acum începeam să pricep ce trebuia să fi trăit pictorul din romanul meu”, se destăinuie prof. Agafiţei. Ar trebui să fim mândri pentru aceste nobile preocupări ale orientalistului Florinel Agafiţei, care face cinste şcolii din Goleşti, unde este profesor de istorie, pentru că şcolile din Focşani sunt rezervate, în general, generalilor, cumetrilor, duduilor de foşti generali ori amantelor generalilor în rezervă! Felicitări Domnule Agafiţei! (V. MUSCĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
maria, acum 4040 zile, 16 ore, 57 minute, 23 secunde
Felicitari,o imagine super.mult talent.
Gheorghita Mocanu, acum 4040 zile, 20 ore, 39 minute
Arta este pentru oamenii sensibili. Florinel Agafitei este sensibil si la frumos si in serviciul sau de profesor. Poate deranjeaza asta pe cei carora le lipseste aceasta latura a caracterului. De citeste integral
lars, acum 4041 zile, 6 minute, 52 secunde
are dreptate domnul MUSCA!de ce nu-l gasim profesor pe dl AGAFITEI la un liceu de prestigiu din focsani?cineva de acolo de ,,sus,, probabil ,,nu-l vrea,,!
Petru Hreanu, acum 4041 zile, 10 minute, 59 secunde
Felicitari domnule Florin, sunteti un om deosebit cu multiple calitati. Dovediti inca o data ca aveti talent si in aceasta fascinanta arta, pe care putini o inteleg, Pictura.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.